Kirjanik Allan KeianFoto: TEET MALSROOS
Inimesed
15. november 2013, 17:31

Video!

Kirjanik Keian käis raamatu kirjutamise nimel kodutute varjupaigas ja bordellis (1)

Eile esitles oma neljandat raamatut noor kirjanik Allan Keian, kes tunnistas, et on käinud nii bordellides kui agulites, kodutute varjupaigas ööbimas ja mujalgi, et anda raamatu(te)le päriseluline vaade.

Juba novembri alguses poelettidele jõudnud „Kuidas rikkaks jääda?" on mehe krimiromaanide triloogia keskmine osa. See lennutab suure rahahunnikuga peakangelase tagasi kodumaale, kus mees peab allesoleva rahaga hakkama saama. Kas tal ka rikkaks jääda õnnestub, selgub juba raamatus, ja kes teab, võib-olla alles kolmandas osas.

Allan tunnistas esitlusel, et käis raamatu kirjutamiseks mitmetes erinevates paikades, et ta saaks olukordi reaalselt kirjeldada. Nii on ta veetnud tunde bordellides, rääkinud prostituutide ja allilmategelastega, käinud isegi kodutute varjupaigas ööbimas. Kõik ikka selleks, et raamat võimalikult realistlik välja tuleks. „Tegelikult olen ma kogu inimkaubanduse tulihingeline vastane," tunnistab Keian, et tõigi antud situatsiooni raamatusse selleks, et sellele tähelepanu pöörata.

„Kõige naljakam oli see, kui ma kirjutasin, kuidas peakangelane hüppab vette, ujub mõned meetrid ja hüppab uuesti kaldale... Hakkasin mõtlema, kas see on võimalik. Oli novembri kuu, jõevesi vaevalt neli kraadi, aga ma hüppasin sinna sisse, tegin paar tõmmet ja hüppasin uuesti välja, riided tiklusid ja hirmus külm oli," kirjeldas Keian raamatu esitlusel üht vähestest eksperimetidest. „Aga kui jooksma hakkasin, tuli kuumalaine üle ja enam polnudki külm. Seega sobis mu kirjutatu raamatusse küll, aga enne rahu ei andnud, kui olin selle ära proovinud."

Allan ei jõua kokkugi lugeda kõiki neid kordi, mil ta raamatu tarvis on eksperimenteerinud. Nii on käinud ta mitmes lõbustusasutuses, mida kirjeldab raamatus erilise detailsusega. „Nägin laes kuuliauke, panin kõik raamatusse kirja," räägib mees, kes arvab, et kuuliaugud on seal alles tänaseni.

Kui Allan asus teist osa kirjutama vaid mõni nädal pärast esimese ilmumist, siis millal ta triloogia viimase osa ette võtab ta lubada ei julge. „Hea oleks teha paus, aga samas lubasin ma ka eelmisel aastal pausi pidada, aga uus raamat juba elas mu sees ja ma kirjutasin kohe teise otsa. Ma ei hakka siis igaks juhuks sõnu loopima ja täna ütlema, millal ma uue kallale asun."

Suvel tehti raamatule kaanekujunus, kus osales ka lauljanna Liis Lemsalu. Siis on tehtud raamatust rääkiv videolõik, kus Keian paljastab nii mõndagi. Mõnusat vaatamist!