ZA/UM. Kes on musta kastiga inimesed?Foto: Ruudu Ulas
Inimesed
18. november 2013, 10:26

SIRBI SAAGA: kes on uued tegijad? (5)

Alles see oli, kui kirjanik Kaur Kender sai Sirbi peatoimetaja kohusetäitjaks, parimad lendasid, veel paremad tulid asemele, kuid kes on uued Sirbi tegijad?

Kultuuriblogis ZA/UM ilmus Sirbi visioonidokument, kus muuhulgas räägitakse poliitikute taashumaniseerimisest, rahu ja nalja pakkumisest närvilise meedia taustal, konstruktiivsema kriitika vajalikkusest, julgemast lähenemisest mitte nii päevakajalistele teemadele ning uuriva ajakirjanduse, vabaduse kasvu ja globaalse vaatenurga vajalikkusest Sirbis.

Väljavõtteid uuest Sirbist, mida hakkab juhatama Kaur Kender oma kaaskonnaga:

  • Eesti Vabariik on ära teeninud kaasaegsema kultuurilehe. See tähendab sammu edasi sellest, mis on praegu.
  • Sirbi arvamusküljel saaks alustada reaalset poliitilist diskussiooni, sellist, kus osalevad ka tegevpoliitikud kõigist parteidest, ning seda teiste kodanikega võrdsetel alustel.
  • Samuti ei peaks piirduma vaid päevakajalise kajastamisega, kuna tänapäevale ei kuulu mitte ainult tänapäev, vaid kogu olnud ajalugu.
  • Uus Sirp saab käsitema naljakust elu orgaanilise osana, mis on alaliselt taustal. BBC dokumentalist Adam Curtis on öelnud, et need, kelle poolel on huumori eesliin, nende päralt on võim. Samuti plaanime mõneti tagasi tuua üheksakümnendate mängulisust.
  • Eesti kultuurileht peab teenima eesti kultuuri huve laiemalt, mitte vaid nende huve, kes juba Eestis kultuuri teevad. Ka peab ütlema, et Sirp on praegusel kujul äärmiselt tekstitihe leht. Sõnad ei saa hingata.
  • Jooksvalt peaks sisse viima ka seltskondliku elemendi.
  • Ning viimaks, ka uuriva ajakirjandusega peaks tegelema. Saatma sõltumatuid vaatlejaid Kultuurkapitali nõukogusse ja Kultuuri Kotta, et teada saada, millega seal õigupoolest tegeletakse.

Kaur Kender on ise öelnud, et ta ei ole nii põnevil olnud "Iseseisvuspäeva" ilmumisest saadik. "Praegu on veel palju põnevam!"

Koos Kaur Kenderiga sammusid Sirbi toimetusse ka stsenarist Robert Kurvits ja kirjanik Martin Luiga. Kelle võtab Kender veel endaga ühes?