UUE ANSAMBLI TURJAL: «Kontserdid tulevad meil kindlasti lahedad, kuna meil on meeletult lavalist energiat,» kiidab Marek Sadam oma uut Šveitsi-USA-Eesti bändi Jesus Nevada. Bänd osaleb praegu Šveitsi eurolaulu valimisel ja internetis saavad kõik talle oma hääle anda.Foto: STANISLAV MOŠKOV
Saund
14. november 2013, 07:00

«Ükskõik, kuidas meil Eurovisionil läheb, bändi teeme edasi!» (11)

N-Euro solist Marek Sadam tegi uue bändi, kellega osaleb Šveitsi Eurovisioni eelvoorus.

«Jesus Nevada on nüüd jõudnud avalikkuse tähelepanu alla seoses Šveitsi Eurovisioni eelvooruga, kus me oma looga «Drug Queen» osaleme,» ütleb muusik Marek Sadam, et tegelikult on tema praegune koduansambel tegutsenud juba jupp aega.

Šveitsi-USA-Eesti bänd Jesus Nevada sündis viis aastat tagasi Marek Sadama (N-Eurost tuttav turritava soenguga laulja) peas. «Mõtlesin lihtsalt sellise tegelase või bändinime välja. Aastatega oleme kasvanud ja nüüd jõudnud selleni, et hakkame kontserte andma,» räägib Marek.

«Tahame hakata esinema muusikamessidel ja klubides.» Bändi kuulub peale Mareki trummar, kaks DJ-d ja eesti kitarrist Meelis Tauk.

«Ma ütlen siiski igal pool, et see on Eesti bänd, sest mina ja Tauk oleme eestlased ja veame laval kogu mängu.»

Jesus Nevada viljeleb elektropunki. Nende lugu «Drug Queen» võistleb praegu Šveitsi Eurovisioni eelvoorus. Mareki sõnul on tavalisest euroloost pala siiski kaugel ja seda märkab kindlasti ka kuulaja.

«Läksime võistlusele seetõttu, et tegemist on Šveitsi osalusprojektiga ja üks mu sõber küsis, miks me ei osale. Rääkisime omavahel läbi ja otsustasime, et miks mitte. Ükskõik, kuidas meil läheb, teeme bändi edasi, see ei ole tehtud šokibändina Eurovisioni jaoks,» kinnitab Sadam. Ta lubab, et kui juba Eurovisioni karussellis ollakse, sagitakse seal rõõmuga.

«Laul on irooniline ja sarkasmi täis»

Miks ei osaletud aga hoopis «Eesti laulul»?

«Esiteks: initsiatiiv tuli Šveitsi poolt, ja teiseks on tegu välisautorlusega, mis pole «Eesti laulul» lubatud,» raporteerib Sadam.

Šveitsi eelvoorus osaleb terve hulk bände, kuid nende seast silma paista pole Mareki arvates eriti keeruline: «Iseasi, kas me oleme klassikalise europubliku maitse.»

Noo, Eurovisioni on võitnud ka Soome kollibänd Lordi.

«Lordi puhul oli siiski ka mingi seos popmuusikaga,» analüüsib Marek.

«Aga meil kaob see ühel hetkel ära. Ja see on taotluslik. Ma olen ammu tahtnud teha sellist muusikat.»

Muide mida bändinimi Jesus Nevada õigupoolest tähendab.

«Mul oli gümnaasiumis väga hea kunstiõpetaja, kes ütles alati, et kui oled joonistanud pildi, siis sa ei pea seisma selle kõrval ja seletama, mida täpselt sellega mõelnud oled, las inimesed mõtlevad ise sellele tähenduse,» muigab Marek, et põhjust selle nime peale pahandada pole ei kristlastel ega Nevada osariigil.

«See lihtsalt on selline nimi.»

Eurovisionil kandideeriva lauluga «Drug Queen» (narkokuninganna – ingl k) on Mareki sõnul sama lugu. «Minu jaoks on see laul irooniline ja sarkasmi täis – see on minu hoiak kõiksugu selliste tegevuste vastu. See lugu räägibki drug queenist ja igaüks peab enda jaoks lahti hammustama selle tähenduse.»

Marek tõdeb, et lugude sõnad valmivad tal lihtsalt: «Ma ei sünnita neid kuskil meeletutes loomevaevades, vaid kõnnin tänaval ja sõnad tulevad mulle lihtsalt pähe.»

Inimene ei pea laulma terve elu üht laulu

Peale Jesus Nevada annab Marek kontserte kooslusega Sadamasild ning kui kutsutakse, tuleb kokku ka N-Euro. Need kõik on ju väga erinevad stiilid, milline neist Marekile kõige rohkem sümpatiseerib?

«Ma ei saa öelda, et ma ühtegi neist rohkem naudiksin. Kindlasti on oma võlu sees selles, kui esined väikeses maakohas, aga ma ei saa öelda, et naudiksin vähem seda, kui saame kokku oma meeskonnaga ja teeme Jesus Nevada projekti. N-Euro on jälle lõbus seltskond ja väike rõõm ka mulle endale,» räägib Marek.

«Ma ei pea vajalikuks üldist mõttelaadi, et inimene peab terve elu tegema üht asja või laulma üht laulu. Inimene peab pidevalt olema liikumises.»

Marek Sadam on aastaid reisinud ja elanud pikemalt nii Saksamaal kui ka Ameerikas. «Äsja tulin ma lindistamast Küproselt. Üks minu inglasest produtsente elab seal ning seetõttu lindistan osa asju seal,» paljastab Marek.

Muusikakooslusega Sadamasild satub Marek jälle laulma Eesti väikekohtadesse. Viia muusika nendeni, kes muidu ehk ei saa kontserdile minna, peab Marek justkui oma missiooniks. «Üleüldine mentaliteet on ju teha kontserte suurtes linnades. Pisemates kohtades esinemine on tulnud mulle kasuks nii tööalases mõttes kui ka seetõttu, et olen näinud meeletult palju ilusaid Eesti paiku. Mulle meeldib maal ikka rohkem kui linnas.»