HOPSTI! Chihuahua Ziara ületab takistuse raskusteta. Foto: Tairo Lutter
Inimesed
13. november 2013, 07:00

Sülekoerte mängutunnis: «Koerad tahavad ju hirmsasti kiitust saada!» (4)

«Vahel juhtub sellist õnnetust ka, aga siis me puhastame,» ütleb sülekoerte mängutunni korraldaja Krista Laanet ja pühib kannatlikult äsja lõpetanud koertest põrandale jäänud pissiloiku.

Süüdlasel on vabandus olemas: see oli tema esimene mängutund. Mõne hetke pärast ruumi hõivanud uutel koertel seda ettekäänet ei ole, sest nemad kuuluvad edasijõudnute hulka.

Elementaarsete viisakusreeglite selgeks õpetamiseks kulub Krista Laaneti sõnul tavaliselt tund või paar. Järgmisel korral on seega lootust, et algajate klass saab läbi vajaduseta kasutada lappi või kühvlit.

Ukselävelt avanev vaatepilt meenutab esmapilgul mõnda lasteaia mänguväljakut, ainult et mõõtmed on hulga väiksemad. Ruumi täidavad takistused, millest üle hüpata või mille alt läbi roomata, igasugused pallid ja rullid veeretamiseks. Lisaks natuke nuputamist nõudvad mänguasjad – kui kutsu nende juures käpa või koonu abil eduka lahenduseni jõuab, ootab teda maiustus.

Väike koer õpib lihtsamalt

«Alt, alt! Üle, üle!» kajavad läbi ruumi mänguhoos lemmikute omanike hääled. Tavaliselt kuulab loom sõna, kuid mitte alati. «Mathilda Rosalie teeb seda ainult söögi nimel, muidu mitte,» seletab kahe chihuahua’ga ametis olev Laanet ühe käpaosavust nõudva mõistatuse juures. «Aga Augusto lihtsalt sellepärast, et see on äge!» iseloomustab ta teist koera. Tundub, et iseloom pole sel puhul pärilik, sest kuueaastane Mathilda Rosalie ja neljane Augusto on ema ja poeg.

Sotsialiseerimine on mängutoa üks peaeesmärke, seda nii koerte kui ka perenaiste vahel. «Mõnel koeral on vahel paha tuju ja ta vaatab niisama pealt, aga perenaised saavad ikka suhelda,» ütleb Laanet.

Loiul sammul astub tuppa springerspanjel Kreeta, kasvult ja kogult toekaim kogu seltskonnas. Ent nagu selgub, ei tähenda ainuüksi suurus koertevaheliste suhete maailmas midagi. «Alguses ta kartis chihuahua’sid, sest need haukusid ta peale,» meenutab Laanet. Nüüdseks on spanjel ilmselgelt oma hirmust võitu saanud.

Koerte treenimisel kehtib põhimõte: kui peremees ei õpeta, ei saa loom ka õppida. Laanet on mängutoas kehtestanud reegli, et tundi pääsevad need, kes on läbinud kutsikakooli. Piirang kehtib ka loomade suurusele, et hiiglaslikud elukad ei pääseks kogemata väiksematele liigikaaslastele liiga tegema. Samuti on pisemat toakoera lihtsam õpetada, sest ta on inimesele kogu aeg lähedal ja temaga harjunud.

Et pepu ei läheks paksuks

«Me ei lähe siia, me läheme rullima! kõlavad keset tuba hõiked. Kuulekalt võtavad loomad tagajalgadel positsiooni sisse ja asuvad mitmekesi triibulist mängurulli edasi veeretama.

Mängutoa teine kasutegur seisneb selles, et muidu tubased väikekoerad saavad ka külmal hooajal vajaliku kehalise koormuse kätte. «Et pepud ei läheks talvel-sügise jooksul paksuks,» naerab õpetaja.

Tervisliku aspekti kõrval ei saa ka salata, et mängutoas mängib oma osa paras ports edevust. Ringi siblivatest neljajalgsetest on rohkem kui üks aidanud omanikule koermodellina veidi lisaraha teenida. «Ühel moedemonstratsioonil oli meilt 13 koera,» ütleb Laanet. Lausa supermodelliks võiks nimetada Augustot, kellel olevat tänuväärne omadus meeleldi poseerida. Seda annet pole jagatud kõigile, sest ikka kipub olema midagi puudu: kas on koer osav trikitaja, aga kaamera ei meeldi, või siis vastupidi.

Mängurada ise koos atraktsioonidega on tervenisti Laaneti ja tema poja kätetöö. Sobivate ideede ja materjalide leidmiseks tuhlasid nad mööda ehitus- ja mänguasjapoode. «Imikute osakonnast leiab hästi palju asju,» teab koertekoolitaja soovitada.

Sarnaselt inimestega on koerte tähelepanuvõime kestus piiratud. Tavaline tund näeb välja nii, et loomadel lastakse kolmveerand tundi vabamas vormis möllata, misjärel õpetatakse neile mõni uus trikk. Koolitaja jutul on tõepõhi all: kui seinakell näitab, et tunni algusest on möödas 47 minutit, on loomade ind silmanähtavalt raugenud. «Nüüd vajus küll ära,» kõlab perenaiste üksmeelne otsus.

Tänane trikk: palli veeretamine käskluse peale. Vastavalt juhistele kas ninaga või käpaga. Chihuahua’de keskel on aktsioonis viimastega võrreldes hiiglasemõõtu Kreeta. «Algul oli ta uimane, aga nüüd läheb küll väga hästi,» teenib spanjel kiitust. Just sellel eesmärgil on Laanetil varuks peotäis keedetud kanasüdame tükikesi. «Nad tahavad ju kogu aeg hirmsasti kiita saada!»