VAENUJALAL?:Kohtusaalist lekkinud paberite kohaselt on ekskaasade Tom Cruise’i ja Katie Holmesi läbisaamine nagu koeral ja kassil. Priskeimaks tüliõunaks on saientoloogia ja tütar Suri. Foto: Getty Images
Inimesed
12. november 2013, 07:00

Kas Tom Cruise on ükskõikne rongaisa või armastav lapsevanem? (3)

Kohtuasi avab megastaari mullusuvise abielulahutuse üllatavaid tagamaid.

«Lahutusega kaasnevad teatud asjaolud ja piirangud,» põhjendab Hollywoodi staar Tom Cruise, miks ta pärast lahutust abikaasa Katie Holmesist nende ühise tütre Suriga vaid mõnel päeval kohtuda suvatses. Samal ajal jätkus tal küllalt aega sõita sadade kilomeetrite taha saientoloogide konverentsile.

Kui USA kõmuajakirjad Life & Style ja In Touch eelmisel suvel oma esikaantel Tom Cruise’i (51) näruseks isaks tembeldasid, ajendas solvumine filmitähte kohtusse pöörduma. Ta nõuab ajakirjade väljaandjalt oma maine pahatahtliku kahjustamise eest 50 miljonit dollarit valuraha.

Life & Style kirjutas, et pärast seda, kui abikaasa Katie Holmes (34) Cruise’ilt eelmise aasta suvel lahutust nõudis, lahkus too seljataha vaatamata ega teinud kolm kuud oma seitsmeaastasest tütrest Surist väljagi. In Touch aga kirjutas, et üritades Surit hiljem enda poole võita, olevat Tom tütre Disneylandi viinud ja ta seal ohjeldamatult kallite kinkidega üle kullanud.

Sektile jääb aega küllaga

Paraku juhtus kohtuarutluse ajal see, mille pärast paljud staarid protsessimist väldivad – meediasse lekkiv info lööb ebameeldiva teema ümber üles rohkesti pori. Lekkinud dokumendid avavad Cruise’i ja Holmesi lahutussaaga telgitaguseid. Neist selgub, et Cruise ei kohtunud Suriga pärast lahutust kolme kuu jooksul tõepoolest kordagi.

Surit ootas aga peale vanemate lahutuse teinegi suur elumuutus – esimene koolipäev. «Iga isa, kes ei viibi traumeerival ajal oma tütre kõrval, on rongaisa,» sedastas kõmuajakirjade advokaat, kelle sõnul on kolm kuud nii väikesele lapsele terve igavik.

Cruise süüdistusega nõusse ei jäänud. Tütrest eemal viibimist põhjendas ta oma vastutusrikka ametiga: võtteplatsil sõltuvat tema panusest tuhandete inimeste töö ja leib. Näitlejatöö olevat raskem kui olümpiasportlase oma. «Kui olümplastel tuleb joosta kaks distantsi päevas, siis minul tuleb võtteplatsil ette 30–40 jooksu,» vahendab Daily Mail Cruise’i suust pärit võrdlust.

Ajakirjade advokaat põrutab, et kuigi tütrele ei leidnud Cruise eelmise aasta oktoobris päevakestki, oli tal küllalt aega, et käia saientoloogide konverentsil. «Aga see oli ju tähtis sündmus,» pareeris Cruise.

Ta selgitas, et tütre külastamine olevat pärast lahutust hulga raskem kui mis tahes muu reis: «Lahutusega kaasnevad teatud asjaolud ja piirangud. Sul tuleb esmalt teiselt lapsevanemalt luba küsida, seejärel ajagraafikuid kooskõlastada.»

Cruise rõhutas, et kuigi ta pole tõesti kuigi tihti Suri juurde jõudnud, polevat tema isaarmastus ja emotsionaalne side lapsega nõrgemaks muutunud. Ta olevat Suriga kogu aeg ühenduses telefonitsi. Miks ta tütre esimesel koolipäeval kohal polnud, põhjendas filmitäht sellega, et laps lihtsalt ei palunud temalt seda. «Kui ta oleks seda tahtnud, oleksin ka kohal olnud,» kinnitas Cruise.

Ilmnes, et ka väidetel, et Holmes soovis lahutust abikaasa usuhulluse pärast, on alus.

Cruise tunnistas, et Suri ei ole pärast vanemate lahutust enam saientoloog. Ta rõhutas samas, et saientoloogia oli siiski vaid üks lahutuse ettekääne paljude põhjuste hulgas.

Katie püüdis mehe mainet määrida?

Katie Holmesi lahutussoov tabas Cruise’i eelmisel suvel nagu pilvitus taevas kärgatanud pikne. Kõmupress kirjutas, et Katie, kes ihkas ahistavast abielust pääseda, ent kartis mehe mõjuvõimsat sekti, punus mitu kuud kavalat põgenemisplaani. Talle olevat nõu ja jõuga abiks olnud lahutusadvokaadist isa Martin Holmes.

Väidetavalt ei soovinud Katie oma multimiljonärist abikaasalt elatiseks sentigi, aga tema kategooriline nõudmine olnud, et tütar Suri jääb tema juurde. Mõnedki seltskonnavaatlejad olid üllatunud, kui Cruise pealtnäha üsna kergesti järele andis ja võimaldaski naisele kõik, mida too nõudis.

Lekkinud kohtumaterjalidest ilmnevad ka Cruise’i pressitiimi süüdistused, et Katie leer püüdis lahutuse ajal mehe mainet lörtsida – ta olevat ise paparatsodele enda ja Suri liikumise kohta vihjeid jaganud, kõmulehtedesse infot sokutanud ja teinud kõik, et avalikkus tunneks kaasa talle, mitte Cruise’ile. «Katie maja uksehoidjatele tundus ülimalt kahtlane, et paparatsod olid alati platsis täpipealt siis, kui ta Suriga uksest välja astus,» sisistas Cruise’i pressiesindaja.

Cruise’i ja meediakontserni vaheline kohtuprotsess kestab. Võidu korral on Cruise lubanud hüvitise heategevuseks annetada.

Vanity Fair: kirik korraldas Cruise’ile naisejahi

Tom Cruise ja Katie Holmes olid abielus ligi kuus aastat. Pärast seda, kui Cruise 2001. aastal kümme aastat püsinud abielu Austraalia näitleja Nicole Kidmaniga lahutanud oli, olevat ta ajakirja Vanity Fair väitel soovi avaldanud, et saientoloogiakirik talle uue naise leiaks.

Ajakiri kirjeldas eelmisel aastal ilmunud loos värvikalt, kuidas sekti pealikud proovivõtete sildi all Cruise’ile silma jäänud noori näitlejatare «katsetele» kutsusid. Kandidaatide hulgas olnud ka tuntud iludusi, nagu Scarlett Johansson ja Sofia Vergara. Moepärast tööjuttude veeretamise vahele olevat poetatud küsimusi, mida arvavad pruudikandidaadid saientoloogiast ning Cruise’ist endast.

Viimaks jäi sõelale pidama nooruke Katie Holmes, kes oli mehest kõrvuni sisse võetud – filmitäht oli tema plikapõlveiidol ning Katie olevat maganud tema postrite kõrval.

Romansi algus oli ilus nagu muinasjutus. Katie ülistas intervjuudes oma isandat ning Tom hüppas telesaatejuht Oprah Winfrey diivanil üles-alla ja huilgas taevalikust õnnest. Mõne abieluaasta pärast olevat Katie silmad viimaks avanenud ning elu proua Cruise’ina olevat talle tundunud kuldpuuri sulgemisena – kogu nende kodust elu olevat valitsenud saientoloogiakirik ja sealsed iseäralikud reeglid. Paljutõotavalt näitlejakarjääri alustanud Katie karjäär hakkas allamäge käima ning ka kunagise glamuuritari välimus mandus hooletult riides ja väsinud ilmega koduperenaise omaks.

Lahutuse mõju: edevast Surist sai harilik laps

Kui tema isa ja ema veel koos elasid, troonis Suri Cruise maailma kõige edevamate staarilapsukeste edetabeli esiotsas – tal oli miljonite dollarite väärtuses disaineririideid, ta kepsles kõrgetel kontsadel ja värvis huuli. Praegu on ta ema Katie käekõrval hoopis tagasihoidlikuma välimusega, meigist ja kontsadest pole enam lõhnagi.

Kui varem tassisid ema ja isa Surit ainult süles ja laps ei astunud omal jalal vaat et sammugi, pidi ta pärast vanemate lahutust sõitma New Yorgi metrooga nagu lihtsurelikud.