SINISE LAVAKOOSSEIS AASTAL 2013: Jaagup Tormis, Mauno Meesit ja Liina Rätsep. Foto: Riina Varol
Saund
9. november 2013, 07:00

Sinise juht Mauno Meesit kolis Berliini: «Usun, et leian siin oma muusikale rohkem väljundeid.» (5)

«Oli päris hea tunne näha Berliinis jalutades lehekioski aknal ajakirja, mille kaanel on Sinise nimi,» muheleb ansambli Sinine laulja ja hing Mauno Meesit, kes nüüd elab koos abikaasaga Saksamaa pealinnas ning on keskendunud loometööle.

«Berliin on mõnus linn elamiseks ja kindlasti aitab väike isolatsioon ja eemalolek Eestist ka rohkem loomingulisele tööle keskenduda,» kiidab Meesit uut kodu. Otsus kolida Saksamaa pealinna tehti koos abikaasaga, kes läks sinna esmalt praktikale ja töötab nüüd disainerina käekoti- ja kindakollektsioonide loomisel. «Plaadifirma ja kuulajaskond on lähedal ja samas on see ka üks põnevamaid linnasid Euroopa moe- ja rõivadisaini maailmas,» ei kahetse muusik. «Usun, et leian siin oma muusikale rohkem väljundeid.»

Sinine on võrsunud kodumaiselt alternatiivse elektroonilise muusika maastikult ning sellega seonduv gooti esteetika on Meesitile tänini sümpaatne. «Kuigi ma ei arva, et mu muusikal oleks sellega kunagi otseselt pistmist olnud,» ütleb ta.

Veel viis aastat tagasi oli

Sinise esteetika kahtlemata teistsugune. Kui ilmus debüütalbum «Butterflies», võis Meesitit näha laval patsis juuste ja kulunud Adidase tossudega. Aastapäevad tagasi ilmunud, seni viimase albumi «Dreams Come True» plaadikaanelt vaatab vastu märksa soliidsema riietuse ja soenguga muusik. «Ka minu visuaalses pooles on kõik alati olnud teadlik,» lausub Meesit. «Nii nagu muusikas, on hea püsida liikumises ja pakkuda nii endale kui ka teistele vaheldust,» ütleb ta välimuse kohta.

Kui ei teaks, võiks vabalt pakkuda, et Sinise kaks albumit on pärit eri artistidelt. «Viimasel albumil on tõepoolest optimistlikum kõla ja soovisin peale enda ka kuulajale palju positiivset ja edasiviivat sõnumit edasi anda,» lausub muusik. Üks esimesi kõrva torkavaid erinevusi seisneb selles, et võrreldes debüüdiga on esiplaanil naisehääl ja vähem kuuleb Meesiti laulu.

«Oli mitu lugu, kuhu sobis just naisvokaal kõige paremini,» selgitab ta. «Mulle tundus sümpaatne ka selline produtsendi ja laulja koostöö vorm, kus sain panna enda loomingu rääkima läbi teiste inimeste.» Albumil «Dreams Come True» teeb peale Sandra Nurmsalu kaasa terve plejaad naislauljaid: Anneliis Kits, Liina Rätsep ja Annmari Thim Norra neoklassikagrupist Arcana.

Uuel albumil uued muusikud

Meesit tunnistab, et tal ei teki oma peas oleva visiooni teostamisel tavaliselt vajadust teistelt nõu küsida. Sinine – see on rohkem artistinimi, mitte tavamõistes bänd, kes mõtleb prooviruumis koos muusikat välja. «Olen aru saanud, et mulle sobib üksinda muusika kirjutamine.»

Koos stiiliga on muutunud Meesitit kontsertidel saatvad bändikaaslased. Kadunud on kitarrist Andre Pichen ja klahvpillimängija Liisa Hirsch, asemele tulnud naisvokalist Liina Rätsep ja trummar Jaagup Tormis. «Mõlemad pühendusid enda soololoomingule, mille üle mul on väga hea meel,» mäletab Meesit endisi kaaslasi hea sõnaga. «Olen siiani nende talendi austaja ja lähedane sõber. Pealegi – viimasel albumil puudusid peaaegu kitarrid ja rõhk on elektroonilisel muusikal, nii et teisel kitarristil oleks ka lihtsalt igav hakanud.»

Koos uue live-bändiga ongi Meesit esitanud põhiliselt viimase albumi materjali, sekka vaid paar vanemat lugu. «Need, mis tervikusse sobivad,» täpsustab ta.

Kui valmis esikalbum «Butterflies», saatis Meesit materjali kümnetele plaadifirmadele, keda seda tüüpi muusika võiks huvitada. Tema rõõm oli suur, kui positiivne vastukaja tuli tema esimeselt eelistuselt – Saksamaa Accession Recordsilt. Firma juhil Adrian Hatesil – gooti kultuuri ringkonnas tuntud kui melanhoolse ansambli Diary of Dreams solist – jätkus kiidusõnu ka uuele kauamängivale.

«Oli üllatav, et talle meeldis kõige enam just eestikeelne lugu koos Sandra Nurmsaluga,» ütleb Meesit.

Järgmise albumi kohta lubab Mauno Meesit, et sellel saab jälle kuulda tema enda laulu ja akustilisi instrumente.

Sinise plaat edestas Saksamaa edetabelis Muse’d

«Plaat on põhimõtteliselt läbi müüdud,» ütleb Meesit oma viimase albumi, aastapäevad tagasi ilmunud «Dreams Come True» kohta. «Kuid seest soojaks tegevat vastukaja saan nii kodumaalt kui mujalt siiani.»

Album jõudis kohe esikohale saksa DJde ja trendiennustajate mainekas edetabelis «German Alternative Charts», edestades muu hulgas sellist suurnime nagu Muse. Kodumaal püsis koos Sandra Nurmsaluga tehtud singel «Sel teel» Eesti raadiote esikümnes 10 nädalat. Lugu «I’m Dreaming» sai sarja «Romet ja Julia» tunnuslooks. Teisisõnu võib öelda, et Sinine kogub tuntust nii sees- kui ka väljaspool Eesti piiri.