Inimesed

Eesti fotolegendi Kalju Suure viimane kaader (130)

LISA KOMMENTAAR

Jaaa12. november 2013, 10:44
Kuna ´riik ei hooli oma vanadest siis Kas eesti on riik -vist ei ole eesti on mõne otsustaja mehe projekt raha pumpamiseks omasse tasku
Minu ettepanek ....kui eesti nimega pindala kus ka inimesed elavad tahaks edasi eksisteerida siis peaks kõigile vanadele tsüankaaliumi ampulli andma et kui enam ei jäksa prügikasti kaant üles tõsta siis tuleb ampull katki hammustada ....Mina ise ka pensionär ja väikese pensioniga ja teeel sinna prügikastide poole ehk varsti ei jõua pensionist soojuse arveid enam maksta ...juu siis mind ka korterist välja tõstetakse jne jne
71+Riigi kaitseks11. november 2013, 17:40
Vähemalt minu tutvusringkonnas on enamus vanainimesi juba ammu oma korterid ja majad laste ja lastelastel või mõne kiibitseja nimele kirjutanud ja nüüd karjuvad ,et riik ei aita hooldekodu tasuda ega anna matusetoet. Olen Inglismaal hooldekodus töötanud ja seal on ka teenendus vastavalt oma või laste panusele.
Tedmamees11. november 2013, 16:48
Paljud artikli lugejad on ilmselt aru saanud, et tõstatatud teema pole vaid Kalju Suure ja tema lähedaste probleem. Tegemist on tõesti suure mehe ja tema suurte tegudega. Ja nagu selgub kellegil pole teda enam justkui vaja. On palju kaasatundlikke inimesi ja niisama kurvastajaid, kellel samad probleemid teada oma kodust, kus hooldust vajab vanur, oma lähedane. See sama lähedane, kes on oma elus tööd teinud sama jäägitult ja usinalt nagu loo peategelane. Enamiku perede pensioni eas vanemad on teinud tööd vägagi kompromissitult. Seda kas siis traktori roolis põllul või pedagoogina koolis. Nad on andnud endast kõik ja rohkemgi veel. Täna ei vaja neid keegi vaid perekond on neile veel abik, sest riigi jaoks on nad olematu väärtusega. Pensioni ju makstakse ja justkui ongi kõik korras. Tegelikult pole kodustes tingimustes võimalik Kalju sarnast inimest hooldada. Pole selliseid erivahendeid. Hooldekodud küsivad täna suht õiglast koha tasu. Tasu ei hõlma vaid voodikohta. See on väga teadlikult tegutsev organisatsioon, kellel on palju erinevaid kulutusi. Lihtne loogika on see, et Eestis on kaupade hinnad samal tasemel mis rootsis, taanis, soomes. Huvitav, miks siis nende hooldekodudes koha maksumus on mitu korda suurem. Väga ei susu et seal hooldajad Lexustega ringi sõidavad.
Ajakirjanik sai oma artikliga väga hästi naelale pihta. Seda teemat peaks väga tõsiselt edasi arendama. Tõepoolest, kui elu alustavatele lastele on riigi poolne toetus koolide ja lasteaedade näol olemas, miks siis peavad meie oma lähedased elupäevade lõpus virelema tõsises vaesuses ja ilma inimliku hoolitsuseta.
Kahju,11. november 2013, 11:50
et Kalju Suure peres on nii nagu on, kuid.... sajal eesti perel on kindlasti sama mure. Kõik on õige, voodihaige põetamine on tavainimesele VÄGA RASKE. Muide igas peres on tema kallis inimene SUUR, mistõttu pole see mure ainult Kalju Suure perel. Tõepoolest riik ei ole suutnud midagi teha
nende probleemide lahendamiseks, ilmselt ei suuda veel tükk aega. Eks iga inimene peab sellele pisut varem mõtlema ja veidi ka eluajal säästma, et saaks kas või hooldaja palgata mõneks päevaks
nädalas, et omastel kergem oleks Kuidagi saab ikka. Hädas ei aita sind ei orden ega kuulsus. Ja headel päevadel ei tohi seda unustada. Suurel on olnud ka suurpäevi, paljudel vanuritel pole olnudki võimalusi midagi säästa. Riiki võib ju häbistada, aga see ei lisa raha vanurite hoolduseks. Kapitalism on karm vaeses riigis.
me10. november 2013, 20:04
EEsti kôige kuulsamad kultuuritegelased kasutavad siiani tema tehtud pilte, mida ta ilma rahata neile jagas . Kas ei vôiks teda nyyd siis aidata ???
10. november 2013, 17:20
Kas selline arst on üldse inimene kui nii vastab? Ülihaige inimese kohtlemine! Kahjuks on seda tunda igal sammul!
Kahju10. november 2013, 16:17
Et KS ja Harry Rehe (aasta alguses lahkunud) on oma suure elutöö kõrvalt kasvatanud üles äbarikud lapsed. Küllap on nad oma isadelt elus palju saanud, aga vajadusel midagi tagasi anda ei taha.
oma kogemustest10. november 2013, 12:51
Mõlema vanemaga olen läbi teinud hooldamise tee algusest lõpuni. Alguses kodus hooldamise - see eeldas kõigi sugulaste head tahet ja panust võimaluste piires, samuti oskust jätta selle nimel senised lahkhelid mängust välja. Nõuandeid oleme otsinud aktiivselt kõikjalt - perearstilt, psühhiaatrilt, sotsiaalosakonnast, inkotoast, invaühingust ja veebist, invaühingust saime nõu vajalike abivahendite muretsemiseks. Kokkuvõttes saime hakkama, ehkki kerge muidugi polnud. Aga juriidilised asjad - volituse asjaajamisteks, maksude jms. maksmiseks jne. pidi notaril, pangas, Eesti Energias jt. olulistes asutustes vormistama juba varakult, tunnistades endale, et asjad on pöördumatult liikumas hääbumise suunas. Ja hooldekoduga on nagu lasteaiaga - sobivasse kohta tuleks inimese järjekorda panna varakult, et koduhoolduse ülejõukäivaks muutudes oleks see võimalus kasutada. Vajalikke oskusi saab omandada igaüks hoolduse käigus, ent erineva hooldamisvõime pärast ei saa ka olukorda tundmata kedagi hukka mõista. Jõudu kõigile sarnaste probleemidega seotud kaasmaalastele. Ehk oleks siiski abi, kui sotsiaalministeerium koostaks kogu vajalikku infot , linke ja abimaterjale hõlmava veebilehe, et nõu ei peaks otsima väga paljudest erinevatest instantsidest.
Invaliidist vanur10. november 2013, 10:16
Paraku peab ootama selline saatus meie riigis kõiki vanureid...
ennustaja10. november 2013, 09:04
Toompea koalitsiooni poliitika hääbub samuti haigevoodis.
petekond10. november 2013, 00:01
see pole kirjaviga , tahtsingi kirjutada PETEKOND .
Nimega9. november 2013, 23:27
Mitte ainult K.Suur ja tema petekond, vaid kõik meie inimesed on ära teeninud, et neid aitab riik , kui inimene ise enam ei jõua. Nii nagu väikesed lapsed saavad veeta oma aja lasteaias, peaksid saama oma eluõhtu inimlikult ära saata ka vanurid. Mitte kellelgi pole aimu, kui ta ise seda kogenud pole, kui suurt eneseohverdust nõuab süüdimatu vanuri hooldamine. Ja pole ime, kui selle käigus katus sõitma hakkab. Riik peaks laskma elujõulistel inimestel töötada ja võtma neilt üle haige lähedase eest hoolitsemise.
vaino9. november 2013, 19:52
Parim kodanik on see, kes pensioniaja saabudes ka surnud! Seda ootab riik meilt kõigilt! Hoia jumal selle eest, et jääd aidata!
õuduste õudus,see vanadus!9. november 2013, 18:56
vanad inimesed kaotavad mõistuse ainult juba sellist artiklit lugedes.kõige kurja juur on Eestis see ,et raha kühveldatakse just sinna ,kuhu seda kõige vähem vaja läheb. ja paratamatult siis ei jätku kuulsuste jaoks raha sinnamaani ,kui nende eluküünal kustub.teatud tegelasi ja nende abikaasasid toetatakse surmatunnini rahva taskust kogutud raha eest.hästi ei usu ,et meie presidendi tütar näiteks sellisesse olukorda satub nagu seda on fotograaf KALJU SUURE tütar hetkel.
rikas vaesle9. november 2013, 17:01
Soomes voetakse 1500 euri
vaene9. november 2013, 14:45
kui pension on 2000eurot nagu Soomes, siis säält 600eurot ära võtta - jääb ju raha alleski. Pigem on kogu probleem selles, et Eesti ühiskond on vaene nagu kirikurott. Igas mõttes vaene...
Kust saaks9. november 2013, 12:44
Arveldusarve- kannaks midagi...?
KULKA9. november 2013, 06:39
Me maksame mehele kvartalis 1000 €, pension lisaks. Kohutav vaesus. Kollaps. Sugulastele jätkub, Meistrile enam mitte.
vabakutseline9. november 2013, 01:48
Eesti riigis elavad paljud loovinimesed väga suures vaesuses, sest kaasinimesed arvavad, et loojad peavad töötama niisama, tasuta, puhtast rõõmust. Mul on terve hulk vabakutselisi sõpru fotograafe- ja sageli näen Fabebookis nende iroonilisi postitusi " Postimees (või mõni teine väljaanne) maksis mulle 3 (KOLM) Eurot honorari. Kuhu see nüüd investeerida?". Jne. Veel üks sõber fotograaf läks kohtusse oma autoriõiguste kaitseks, kuid kohtunik andis õiguse tema vastaspoolele, suurele reklaamifirmale, põhjusel, et " tegu on ju suure ja prestiizika firmaga". See õnnetu fotograaf sattus tollest kohtuskäigust sügavasse vaesusse. Aeg on üle vaadata suhtumine loovinimestesse ja nende tasudesse ja nende väärtustamisse. Iga Eestimaalase panus on ülimalt oluline, mistahes tööd ta teeb. Kui inimene tõesti ei suuda sotsmaksu maksta või pensionifondi raha koguda, sest sissetulekud on nii väikesed- siis on süsteemis on suur viga sees! Eesti maa ja riik on piisavalt külluslikud, et võimaldada inimväärne elu kõigile, kes siin elavad.
vaimuhaige9. november 2013, 01:02
mis veel siia loo juurde kaib , vaatan fotolt seda tutart , vaga omaselt tuttav silma vaade tundub .
vaimuhaige9. november 2013, 00:29
vaimuhaigetele on rida soodustusi , ainult selleks taotlesingi endale raske vaimse puude , et siin riigis elamisega toime tulla . vaimuhaiged on hooldekodudes riigi taielikul ulalpidamisel , ainult peab olema tark vaimuhaige , niipalju tark , et sind uhiskonnale ohtlikuks tunnistatakse ja vanaduspolv ongi muretu . jalutad Saaremaal mererannas kadakate vahel , kolm korda paevas kutsutakse sooma, hilineda ei tohi , siis voetakse jalutamise luba ara . noorena olin ka omal alal suur kunstnik , seda valja utelda ei saa , siis on teil koigil lihtne ara arvata , kes ma olen . mulle pole tarvis , et ajakirjandus ja raadio minust lugusi hakkavad tegema . tahan rahus kodumaa mulda kaduda .
hh8. november 2013, 23:55
Meie riik on väga südametu. Inimestel on südant, kuid nad on liiga vaesed, et aidata.
monster8. november 2013, 23:46
ei taha lugeda neid suuri tegusi ei ka kogu elulugu ja ei loegi,pole tähtis ega tähtsam keegi,et kedagi peaks toetama või veel rohkem toetama.Kõik peavad ise hakkama saama,ka vaesed ja vaesemad,neil pole kellegi käest küsida.Pole neil tuttavaid ja sõprurigi selliseid,on omakseid ja need ongi aitajad.
Lugeja8. november 2013, 23:34
Kui inimene on kõrges eas muutunud selliseks, kes ei saa aru, kus ja kes ta on ja mida ta teeb ehk dementseks, siis kodustes oludes temaga tegelemisel võib mõne aja pärast ise hulluda. Tean, mida räägin, sest mul endal on line kogemus - magamata ööd ja hommikul tööle minek, ega töölgi magada saa. Nii kestis aastaid.s Jalutas korteris öösiti ringi, lülitas tuled põlema, teleka mängima ja lõpuks arenes asi niikaugele, et läks enda arust poodi kell 5 ööesel (suvel ju valge). Sellisele elule ei pea kellegi tervis vastu, unehäired jm nähud , magada saab ainult unerohuga. Minul lõppes asi sellega, et ta kukkus, mille tagajärjel sai ajutrauma, viidi haiglasse, kus opereeriti ja nüüd on hooldusravis, ei tee peale söömise, hädal käimise midagi- ainult lamab ja on täiesti passiivne. See võib kõlada jõhkralt, aga lähedase hooldamine ei pea toimuma teise inimese tervise või elu hinnaga. Tuleb pöörduda KOV sotsiaaltöötaja poole ja otsida võimalusi. Kui ülalpidmiskohustusega sugulastel (lapsed) ei ole vahendeid ja hooldataval on näiteks korter, siis võib sellest kulusid katta. Kuid sageli on nii, et järglased tahaksid pärida, aga mitte hoolduskohustust täita.
Ja kui on tõesti nii, et midagi pole võtta, pidavat omavalitsus kandma hooldekodu maksumuse selle osa, mida pensionist ei kata.
???????8. november 2013, 23:00
Ei saa aru, mida see kiirabi siis nii valesti ütles.... Konstateeris asjade loomulikku käiku ju....
Urmas8. november 2013, 22:38
teadjale
Lisaks pensionile pidid juurde maksma???
Kuidas pensioni kätte said???
Nojah! Kui enne haigestumist teha pangas volitus, et kontolt võib raha välja võtta ka teine isik, peale konto haldaja. Või kui oli säilinud magnetkaart koos koodidega!
teadja8. november 2013, 22:24
Mu ema elas enne surma 18 kuud hooldekodus ja lisaks tema pensionile,pidin igakuiselt juurde maksma 270 eurot. Ja pean seda normaalseks,sest see on lapse kohus ja riik peaks hättasattunuid küll aitama,aga abivajajad peavad ka ise ennast aitama.
Urmas8. november 2013, 20:55
Omal lähedasega sama kogemus. Vaimuhaige, seniilse inimese hooldamine kodus? Kes seda soovitab võiks ise proovida. Patsient vajab pidevat järelvaatamist, mähkmete vahetamist, tõstmist ja kandmist, pidevast lamamisest tekkivate lamatiste ravi jne... See pole reaalne, sest siis ei saa ise tööl käia ja enda elu elada, isegi poodi ei julge minna, sest ei tea kas nn. hooldatav gaasipliidi kallal möllama ei hakka. Vaimuhaige- seniilne patsient vajaks ikka ka koolitatud hooldajaid. Mina otsustasin ka hoolduskodu kasuks ja maksin 3 aastat 600-700 EUR. kuus. Pärnu lähedal asuvas hooldekodus. Tallinna lähedal ei leidnud kohta! Või öeldi, kui saadi teada, et patsient vajab pidevat hooldamist ja järelvalvet, kuutasuks ca. 1500 EUR. kuus.
Pension??? Seda minule pank välja ei maksnud, hooldust vajav isik ei olnud nii adekvaatne, et ise panka minna, pangakaart oli kadunud või varastatud. Korter oli samuti hooldust vajava inimese omand, keegi teine seda müüa ei saanud. Pensioni ja korteri sai alles peale isiku surma pärandusena.
Riik võiks teha seaduse, et raviarsti tunnistusega saaks pangast pensioni hooldusasutusse üle kanda.
Praegu on selleks vaja kohtuotsust, mida mina taotlesin, maksin riigilõivu jne. Esimene kord lükkas kohus avalduse tagasi, taotlesin uuesti ja ajasin ka need asjad korda mille pärast esimest korda kohus asja arutamisest keeldus ja siis suri hoolduskodus olnud lähisugulane ära ja tema kogunenud pensioni sain pärandusena.
Ma ei imesta, et Kalju Suure tütar ise peale isa mõnda aega kestnud kodust hooldamist ise ravile sattus, sest sellise haige inimese hooldamine ilma ettevalmistuse ja koolituseta on jõhker!
Palju Kalju Suure tütre kuusissetulek on? Mina sain lähedase hooldekodu eest makstes ikka üle eesti keskmise palga ja abikaasa ka!
järjekordne 8. november 2013, 20:17
vinguv tütar,kelle arvates peaksid kõik teised varbad villi liduma ja tema dementse isa eest hoolitsema Mis olnud,see olnud. Eks paljud inimesed on tööjõulistena oma panuse andnud ja kasulikud olnud,kuid vanade ja kasututena pole riik neist huvitatud . Hoolima peavad eelkõige omaksed ja lapsed veel eriti Kui isa oli kuulus,siis oli küll héa tema aupaistel peesitada,nüüd tahetakse isa kui narts kõrvale heita?! Iga vana inimene saab pensionit,olemas valla-linna sots töötajad. Enamik teisi kodanikke peab ise hakkama saama,pole neil fotograafe kes korjanduse teevad ,Antud juhul peab siis papi elamise maha müüma,sest üksinda elajat temast pole. Selle raha eest elab papi tubliste elupäevad ära. Pealegi võib koduse vara ära müüa.ka fotod ,Aga sugulaste ahnusel pole ju piire Kõik peaks endale jääma ja vana haige mehe ka kellegi pajukile kombineerima.Annaks jumal ikka tublisid lapsi,kes om ahaigeid vanemaid ei hülgaks.
Martin8. november 2013, 20:06
siin tuleks politseisse avaldus kirjutada . on juba piisavalt palju fakte uurimise alustamiseks .
yks eit8. november 2013, 19:24
Me kõik oleme koormaks riigile ju!Miks ei võiks olla nii,et oma pensioniga saaksin asuda hooldekodusse...miks peab see olema niiiiiiiiiiiiiiii üüratult kallis euronõuetega ruumidega ja keerukas...me kõik mõtleme elu lõpule...pommiks kaelas...
Proff8. november 2013, 18:45
Veel sel kevadsuvel istusin Wiiralti kohvikus tema lauda. Ajasime sõnakese juttu vanadest headest aegadest. Tema kakaotassi, mina õllekannu taga. Tema sõnul pole ta napsumees kunagi olnud. Lahkumisel kinkis sümboolse hinna eest oma autogrammiga fotoraamatu..
oi,oi8. november 2013, 18:41
TÕESTI, MIDA TE SEAL VALITSUSES MÕTLETE? oN JUBA AMMU SELGE, ET INIMESE PENSIONIST EI JÄTKU HOOLDEKODUS OLEMISEKS. vÕI ON TEILE SELLEST KÜLL, ET TEIL ISIKLIKULT JÄTKUB?
TEHKE EUTANASIA PROJEKT VALMIS JA LAS RIIGIKOGU VÕTAB VASTU. SEE JU AINUKE VÕIMALUS, ET RAHANAPPUSES EESTIS TEGUTSEDA. TÖÖLE - VALITSUS
???8. november 2013, 18:28
Tuttav teema, ise elasin hullemagi üle ... Hea, et veel niigi on ... Surijat pole Eestis kellegile vaja ...
Ma pole just paha-inimene, aga praegusele valitsusele sooviks hullemat, et nad sama-moodi kärbaksid...
jussile,Martinile jt.-le8. november 2013, 17:41
juss / 11:00, 8. nov 2013
Tundub vähe kummaline olukord. Kuhu on kadunud härra maine vara, fotokogu autoriõigused ja kõik muu. Selle realiseerimisest peaks kena summa saama. Või on lähedased selle kõik juba tuulde lasknud. Kas vabakutseline fotograaf, siis pensioni ei saagi? Kas ta elus sotsiaalmaksu ka maksnud on?
'
Kas te,inimesed,üldse loete ja aru saate millestki,enne kui kommima kargate? Täielik tainapeade armee! Tütar hullumajas,mille järel vallandati ja on töötu.NO LUGEGE IKKA ENNE KISAMIST MIDAGI.
Herman8. november 2013, 17:36
arusaamtu, et eestis poliitikud ja riigitegelased
pole 20 ne aasta jooksul aru saanud kuidas rahvast ja riiki juhtida ning kuidas
inimesed ja riik funktsioneerivad... nad on olnud isegi nii mugavad, et pole viitsinud vaevaks võtta ja uurida kuidas funktsioneerib rootsis hooldekodude süsteem jne...
taolist agressiivset ärikate jõuku, enamus lausa kriminaalsed
kes röövivad eestis tavainimest ja töötavad hooldekodudes, ka haiglates jne jne
on raske mujal maailmas leida...
keegi ei pea mujal maailmas oma vanemate hoolduse eest maksma...
tekitab see ju ka suure konflikti noorema ja vanema põlvkonna vahel, mis on totaalselt ju lubamatu, tekitada taoline süsteem riigis... ( ootan isa, ema surma... )
ja ka pension peab suures osas alles jääma kui inimene on pansionaadis ehk hooldekodus... riik on see, kes kontrollib hindu ja keelab kasusaamist taolistes asutustes... kuid mis veel edukam, enamus taolisi asutusi organisatsioone peavad olema riiklikud...
see oleks ju lausa maailma skandaal kui ülemere soomes, ehk koguni rootsis, taanis, norras midagi taolist juhtuks nagu Kalju Suurega eesti vanade kodudes...
kas tõesti peab taas eestis nii kaugele minema, et kedagi siberisse saatma hakata...
tundub, et ega muidu mõnedel enesekriitika ja röövli instinkt ära ei kao
ja kõrvalkaaslast ei märka... küll siis vanglas ja laagris märkama hakkab...
murueit8. november 2013, 17:31
Sarnane lugu selle "Kevade" operaatoriga,vaat et samasugune kohe...Päris hirm selle vanaduse ees.Inimesed,olge lapserikkad,siis need kambakesi teid ikka tulevikus ära talitavad,aga üksikud lapsed,need lähevad hullumajja .Olen ise üksik ja ema voodisse jäämas...Ja minulgi üks laps,poeg pealekauba (neist pole ju üldse tolku)...
to põhulõust8. november 2013, 16:20
Häbi , Tallinna linnapea, häbi, sotsminister Rõivas, häbi, Eesti valitsus! Pension peaks olemagi nii suur, et kataks pensionäri elukulud kas hooldekodus, või omas kodus. Paraku pragu närutame ja isegi korralisteks ravimiteks raha ei jätku, mis siis veel hooldamiseks.
.... mis mõttes nagu???? kõik asotsiaalid ja endaga mittetoimetulevad isikud saavad puhaste linade vahele vanaduses, medõde kõrval ja pudrukauss soe? kelle raha eest? sinu või?
ja veel8. november 2013, 16:13
see, et tütar oli 7 ööda ja päeva magamata on absurd.
Haige inimene magab palju ja siis sai ka tütar magada.
Kogu see artikkel kubiseb vastuoludest.
Miks võtta intervjuu/küsitleda haiget inimest.
arvestades tütre käitumist oligi vaja kiirabi8. november 2013, 16:09
et teda eemale toimetada antud olukorrast.
to to kodanik8. november 2013, 15:50
artiklis on mainitud , et peaaegu liikumatu . muidugi oleks oma armast isa vaja ise hooldada . selle eest maksab sotsiaalosakond tootasu , ka oma tutrele , ja tehtud too laheb ka pensioni arvestusse . taiesti voodihaige inimese korral ulatub hooldajatasu kuni 300 euroni . see tutar pidas ainult uhe nadala isa hooldajana vastu ja hakkas jalgu trampima . muusikateraapia viis selleni , et hoopis tutar viidi vaimuhaiglasse .
kapitalist8. november 2013, 15:42
mida vähem me maksame pensioni ja toetusi, seda suurem võimalus on et pensionär või muu haige inimene lahkub võimalikult kiiresti meie hulgast (riigist) ja seda paremini MEIE RIIGIL .igasugu..stati andmetel läheb ja kuna elanikkond vananeb peab selles vallas kiiresti midagi ette võtta-ME OLEME KAPITALISTID.
to: kodanik / 15:03, 8. nov 2013 8. november 2013, 15:10
Kas Te olete ise kunagi liikumatut voodihaiget hooldanud? On Teil selles vallas kõvasti kogemusi ja teadmisi, et suudate oma vanemaid või keda iganes sellises olukorras hooldada? Tõenäoliselt pole te ise kunagi pidanud midagi taolist läbi elama. Siis võiks ka oma sõnavõtu enda teada hoida. Tavainimene, olgu ta töölkäiv või töötu, ei saa hakkama teise inimese eest hooldamisega, kui tal pole vastavat haridust. See ei ole pelgalt söögi tegemine ja teki peale tõmbamine - see on täiesti omaette teadus, kuidas inimest hooldada.
kodanik8. november 2013, 15:03
Ma ei saa pihta hästi, kus vanahärra enne elas? Kelle korteris? Tütar töötu - hooldagu oma isa, aga ei, otsitakse hooldekodu ning kellatakse meedias. Kalju Suur peaks ju ometi pensioni saama, selle raha eest hooldabki. Väga naljakas artikkel ja täis hädaldamist ning kõigi teiste süüdistamist.
To: põhulõust / 09:08, 8. nov 8. november 2013, 14:58
Mis on sellega pistmist Tallinna Linnapeal?
peka8. november 2013, 14:56
Kommunistide režiim mäletab ja austab ainult neid kes kilekottidega raha kokkun veab. Oleme uhke Ansipi eesti üle ! Valige ikka vargaid jka riigireetureid!
Teadjale8. november 2013, 14:31
jutt jumala oige aga Soomes ei maksa isiklik korter 700 ka 800- kuus. Sest on vaja ainult maksta vesi ja elekter samuti hooldusmaks. Ehk paarsada eurit lähen. Yyrikorter maksab aga seda ju ei saa maha myya. Ja KELALT tuleb pensionäridele asumistugi. Jaa juba riik teeb ettepanekuid oma korter maha myya et vanadekodule jääks raha.
kiir8. november 2013, 14:22
Kui vaataks seda lugu kiirabireformi seisukohalt. Tüüpiline, et materiaalselt, füüsiliselt, moraalselt ja teadmiste puuduse tõttu ületamatutesse raskustesse sattunud tütrekene, seega sotsiaalsete probleemidega, kutsub kiirabi, trambib jalgu, karjub ja nõuab. Ajaleht võimendab ja süüdistab, ajalehe vastutus on järgmine probleem. Hooldekodu hinnad on järgmisest järgmine probleem. Kuid kiirabi väljakutsed on 80% sellised, kirjutab asja korraldav ametnik. Äkki on tal õigus? Maanteel verest tühjaks jooksev noor inimene sureb sel ajal, kui kiirabi jandab väljakutsujaga, kes oleks pidanud abi hoopis mujalt otsima. Aeg oleks reformida väljakutsumisi. Kiirabi ei saa aidata kogu tervishoiu ja sotsiaalsüsteemi hädade puhul.
maalt ja obesega8. november 2013, 13:21
Endale ei sooviks sellist saatust, vaid seda, et oma surm tuleks valutult ja äkki. Lihtsalt ei soovi kannatusi oma lähedastele.
Jaanus8. november 2013, 13:18
pangu NLKP pilet oksjonile .
Jüri8. november 2013, 13:10
Kui tulevad Riigikogu valimised, siis on see kõik unustatud ja valitakse jälle plakatite ja lubaduste järgi.
Valige tegijaid, mitte lubajaid ja elu läheb paremaks.
to to TO Jaanus 8. november 2013, 13:07
Kõigepealt õpi kirjutama. 50 aastane õpib pigem midagi praktilist ja muide, kutsekoolides on õppimine tasuta. Rikkurlusega pole siin midagi pistmist.
Kah fotograafi tütar8. november 2013, 13:07
Tütrele kannatust, jõudu ja vastupidavust sel raskel teel! Minu emal oli au olla koos hr. Kalju Suurega STODOMi liige, kahjuks lahkus ema eelmisel aastal siit ilmast peale rasket haigust. Elasin kolmel eelmise aastal läbi põhimõtteliselt sama olukorra - alati ei olegi kõik füüsiliselt raske, väga raske on just psüühiliselt. Eriti, kui sa tead, et kedagi teist aitamas ei ole ja pead üksi saama hakkama nii haige ema kui ka omaenda lapsega.
Yx8. november 2013, 13:05
ettepanek: kui inimesele antakse riiklik tunnustus (aumärk vms.), peaks sellega automaatselt kaasas käima mingi rahake pensionilisaks siis kui ta on juba pensionär või sellest ajast kui ta saab pensionäriks. Praegune juhtum pole ju ainus, kus tunnustatud inimene oma eluõhtul vireleb. Ah, et tavaline tubli-inimene? Tema pension peaks olema kohe ja kopsakas, mitte aga nii, et hüvitame näpuotsaga hinna- ja elatustaseme tõuse, mida pensionikergitamine kunagi tegelikkuses teinud ei ole. Meie seaduseandjad ja võimukandjad ja ametnikkond ei taha kuidagi mõista, et nii nagu meie kohtleme oma eelkäijaid, nii kohtlevad järeltulijad meid. Need, kes siin peavad hoolekodusid ja sealseid teenuseid kalliks, no andke andeks! Keegi siin ülalpool märkis õigesti, et tullakse vaevu ots-otsaga kokku ja teenistujad töötavad miinimumilähedase tasu eest. Nii ongi. Hoolekandesse on suuri summasid pandud, hoonetesse investeeritud nii, et läheb tükk aega, et neid nö. tasa teenida ja samas normaalselt vanureid hooldada. Hooldust majandada on tegelikult üsnagi suur kunst, mida ei valda igaüks. Meie valla hooldekodu juht (kesteab, millest lähtuvalt ametisse pandud harimata vend) oskas oma asutuse juba aastaga küllalt ilusasse kahjumisse juhtida...
Martin8. november 2013, 12:52
Kalju Suure haiguslugu on nii luhike , et selle ajaga ei laheks teda hooldades uhegi terve inimese tervis kaest . Alles eelmisel aastal kondis Kalju Suur veel ringi .
to TO Jaanus8. november 2013, 12:41
tutretutar jah ja ta ei opi fotograafiks , vaid fotograafiat . muidugi voivad inimesed enda lobuks oppida ka 50 - selt , kui selleks voimalused on . uks asi on aga selge , et spetsialisti opitud erialal temast ei saa . kui inimene opib 50 - aastaselt astroloogiat , ei tahenda seda , et temast saab veel astroloog . 50 - aastaste rikuite lobud .
ML8. november 2013, 12:36
Olen teda terve oma elu isiklikult tundnud. Mu vanaema lapsepõlvesõber. Jah, ta on tõesti meeletult viisakas, kuid samas ka varjatult meelitav, et isegi noored neiud/daamid hakkavad punastama. Ja neist kommidest kasvasid ajapikku tõesti käesuudlused. Nooremad said kommi, natuke vanemad käesuudluse :)
Mul läks möödunud aastal vanaema sama looga:/ 4kuud voodis ja ei olnud tal enam julgust ega jaksu tõusta. Matustel nägingi Kaljut viimati. Ta suutis mu kurva meele rõõmsaks teha ning väga hea meel oli, et taoline inimene raskel hetkel kõrval oli
osta.ee8. november 2013, 12:29
Selle Valgetähe IV klassi ordeni eest saaks ju ka mingi raha kui fotovarustus ja muu juba müüdud on.
Rottweiler8. november 2013, 12:25
Kurat küll - mis riigis me elame?!? Mäletan vägagi hästi, kuidas (nagu tänaselgi päeval paraku) kilkasid "suured valged isad" ja väheke väiksemad punakamraadid(paljud neist tänagi "rahvasaadikud"), kui Kalju Suure fotod maailma tasemel auhindu kogusid:"Eesti mees tegi ära!!!" - nagu oleks ISE millegi suurega hakkama saanud. Nüüd, kui üks vana mees võiks veidigi reaalselt saada tagasi, tänuks tehtu eest(Eesti viimine maailmakaardile), NÜÜD on seesama tegija unustatud ja mitte üks omal ajal vastu rinda taguja ei vaevu isegi seda artiklit lugema... Oksele ajab, kuidas, kas või pesukaru p....st tuhnitakse üles staarikeste mingigi, kas või lehma lellepoja tasemel, seotus Eestiga, et taaskord oleks põhjust kilgata ja vastu rinda taguda. ... Püütakse küll kas või vägisi armsaks teha ja "uhke olla": "Me armastame Eestit" - ainuüksi see pealkiri ja laulu "sisu" sunnivad kanalit vahetama või raadio vait panema - sellisel tasemel asi ei pane ilmselt mitte ühtegi lahtiste silmadega, iseseivalt mõtlevat inimest seda riiki armastama - ennemini tekitab trotsi ja tülgastust.
Armastan oma sünnimaad, minu kodu ON siin, kuid see, mis toimub, ei pane selga sirgu ajama ega uhkusega kuulutama, et olen eestlane
suur juht oma papist monstrumiga on kindlasti Tallinna linnapea8. november 2013, 12:12
aga tänase hommikuni ei kuulunud linnapea tööülesannete hulka pensionide määramine.
See tuletab juba küüditajate kisa meelde- vene sõdurid tegid,meie .......
halloo8. november 2013, 12:11
"Riigimehest" sotsiaalminister ja tema sotsiaalse sidususe ministeerium - inimene peab saama oma pensioni eest hooldekodus ära elatud. Hooldekodude hinnad on ärihuvides üle mõistuse üles kruvitud.
TO Jaanus8. november 2013, 12:09
Kui Sa nüüd uuesti hoolega loeksid siis äkki saaksid aru, et tütretütar õpib fotograafiks. Samas pole ka kellegi asi kui 50 aastane seda teeks. Ma ole ka 52 ja läksin õppima, terve kursus samasuguseid. Mõni tiba noorem ja mõni ka vanem.
on meeles8. november 2013, 12:08
koolis oli juttu pidevalt sellest , et kapitalistlikus maailmas on selline elu . ei osanud meist siis keegi karta , et kapitalismitont tulekul .
Tartust8. november 2013, 12:07
Kunagi ammu, viibides Tallinnas kunstilaadal, nägin Kaljut istumas väikesel kokkupandaval toolil ja müümas oma raamatut. Kurb oli see pilt.
EH8. november 2013, 12:01
Mida siin hädaldada?Meil ju EST.õigusriik,pealegi (humaane)
oeh8. november 2013, 11:46
Kurb lugu, ent üsna mõttetu on siinkohal ja kõikides hädades riiki, sotsiaalhoolekannet jne süüdistada. Ole sa nii kõva kunstnik kui tahes, kui sa sellega raha teha ei oska, ei saa hiljem ka kellelgi teisele näpuga näidata. Tänapäeva fotograafia kujutab endast pigem kommertspildistamist, Suur selleni ei jõudnud- õnneks või kahjuks. Nagu näitas ka artikli lõpp- 1000 euri on veel Kulkal väljamaksmata. Jõudu tütrele asjaajamistes, loodetavasti tema tütar omakorda peale fotograafiaõpingute lõppu vaid Kõigevägemale vanaisa eeskujul lootma ei jää...
Nagunii8. november 2013, 11:32
Rein Lang ei luba mingit toetust ega raha. Lösutavad koos Taavi Rõivasega oma nahktugitoolides ja ootavad, et tippfotograaf kiiremini sureks.
Kalju Suur8. november 2013, 11:29
on ju meie elav legend.Talent omas kodus,miks me temast hoolida ei suuda,küsib vana kolleeg-ajakirjanik.
Suuga oleme teinud palju,aga tegelikult...
kodanik8. november 2013, 11:22
Meie riik toetab ju vaid neid kes on 4-8 aastat maksumaksja rahaga istunud riiigikogus ja midagi korda saatmata. Aga need eestlased kes on kogu oma elu pühendanud Eestile , olgu siis spordi, kultuuri , teaduse või muus vallas ei vääri riigi toetust. KURB!
mädapaise8. november 2013, 11:22
See on teema millest ei räägita. Tuttava sugulane oli samas seisus ja teema tuttav.
Palgad-pensionid on nagu Kaluuga oblastis, hooldekodu hinnad nagu Sheraton hotellis.
Hinna võib ju ära põhjendada, patsient peab aga olema kas Viru või metalliärikas.
Tundub, et8. november 2013, 11:19
tegu pole nii vaeste inimestega, et isa viimaseid elupäevi ei suudeta kindlustada. Koostöös saaks selle hooldekodu raha kokku aga ilmselt on suhted sassis ja nyyd yks inimene tõesti hädas.
värdi8. november 2013, 11:18
olles ise just äsja kokku puutunud hooldekodu teemaga ütleks et antud loos pole hr.Suur oluline nimi vaid süsteem kui selline üldse.ei ole normaalne et hooldekodu kõige odavam kohamaksumus ületab umbes 3kordselt vanaduspensioni-kui vanainimesel on kedagi kes puudu oleva raha välja käib siis on võimalik viimased päevad sooja toa ja 24/7 järelvalve all veeta,aga kui paljudel seda võimalust ei ole??ärist kah natuke...võtsin arvestuseks ühe konkreetse väikese pansionaadi hinnakirja kus kuutasu ühele inimesele on natuke alla 600euro ja tulemus oli suht ootamatu-mingist megakasumist pole juttugi,tulevad nibin-nabin ots otsaga välja-hoone halduskulud,toitlustamine,vajalikud ravimid ja abivahendid hoolealustele,seal sees ka riided,enamus personali saab veidi üle miinimum palga,teenindava personali arv on otseselt seotud teenidavate arvuga. siin ongi see koht kus riik peaks oma õla alla panema- kohamaksumuseks pension + puudu tulev osa riigi ja järeltulijatega vastavalt igale konkreetsele juhtumile ärajagatult.võib-olla oleks see mingi lahendus...
jaanus8. november 2013, 11:18
kui tutrel mingit sissetulekut ei ole , siis seni kuni isa elab , hoolitsegu ta oma isa eest ilusti omas kodus , saavad isa pensionist sooduks molemad . peikale muidugi ei jatku
rehkendus8. november 2013, 11:18
600 eur kuu. Kui sellest pension maha võtta, siis oleks juurde vaja max 300 eur kuus. Sellest 1000-st eurist, mida kulka pakub ja mis vajab vaid lepingu tagasitoomist jätkuks vähemalt kolmeks kuuks ja kas ta nii kaua elabki. Kui aga pension kulutatakse tütre elamiskuludeks, on asi teine.
Mäletan teda ikka Viiraltist, raamatud ees ja tasuta tee ja pirukas lahkete baaaridaamide poolt ees. See oli tema elu, olla rahvahulgas.
Masendav!8. november 2013, 11:16
Enamus inimesi peaks mõistma mis neid ees ootab kui neil just väga-väga palju raha ei ole,paranemist suhtumisse pole kuskilt näha ainult lugude arv ajakirjanduses suureneks kui kõik oma loo kirjutaks,kes kõrvalt oma ema-isa....jne.näevad.Need inimesed pole keegi seda väärt,et kui nad sattuvad ükskõik mis põhjusel voodihaigeks EV hooldushaiglates siis algab tõeline kannatuste rada kõigi jaoks kes sõltuvad kõrvalabist 24/7. Ei tahagi rohkem kirjutada ,saaks süsti,et homset päeva ei tuleks..
kui 8. november 2013, 11:15
vanahärra naine elab soomes, siis, tundub, on ju abistaja olemas. et tema ei pea? aga kes peab? riik peab? omavalitsus (Tallinn) on ju rikas, mängib kohalikku kommunismi, sõidutab ilma rahata etc, miks ühele haigele inimesele ei saa koduhooldajat palgata linna poolt? tühja möla ja propagandat tuleb seal nii, et teistele jagada, kui vaja tõesti tegutseda, pole neid savisaari ja teisi samasuguseid kusagil.
Ave8. november 2013, 11:14
Minu austus tema loomingule, tõesti väga hea silmaga fotograaf! Aga selles loos on teine iva ka. Esiteks, ma hooldasin ka enda ema ja kui enam ei suutnud paigutasime ka tema hooldekodusse. Tema PENSION, mida ta saab on 415 eurot ja see läheb ka hooldekodule ja ülejäänud kumbki vennaga tasume meie lapsed. Kuumakse on seal väga heas ja ülimalt hooliva personaliga 650 eurot kuus. Ma ei tunne enam ammu süümekaid, sest ma tean, et ta on hoitud ja kasitud. Käime teda korra nädalas vaatamas. Alati on seal ülimalt puhas ja korras, riided puhtad ja ta ise toidetud ja soe tuba. Rohkem polegi nendele vaja, kes ise enam paraku ööd ega mütsi eriti ei jaga.
Kus on siis härra Suure enda pension, ilmselt läheb see tütrele. Ja kui endal peale pensioni ei jagu, siis tuleb ära müüa kinnisvara ja kui seda ka ei ole, siis tuleb abi paluda sotsiaalhoolekande asutusest. Abi tuleb küsida, ei saada seda muidu. Aga pole vaja ju toteerida tervet maksumust, milleks selline jutt!!!!!!!
kolm sõna8. november 2013, 11:10
Riisikas8. november 2013, 11:08
Kuidagi väga halva tooniga kirjutatud artikkel! Ja vasturääkivusi on tõesti ülearu palju.
MUSKETÄR8. november 2013, 11:05
Kuna tegemist oli kultuuriinimesega ja tema pärandiga, siis võib siin seos olla Langiga... See pärand Langile ja tema kõhu ümbermõõdule juurde midagi ei andnud, järelikult riigile ja kultuurile ning Langile mõttetu inimene....
Valter8. november 2013, 11:01
miks nutame ? oleme harjunud elama riigis ( 45 aastat NSVLiitu ) , kus meid vaatamata eale hatta ei jaetud . Tana on Eesti kapitalistlik riik , aga igatseme sotsialismi huvesid . Ise te seisite ketis teineteisel kaest kinni . Mitte ukski kapitalistlik riik ei korva vanainimestele kulutusi , mis uletavad nende pensioni . erandjuhud on , kui sinu pension ei kuuni elatuse alammaarani . ka meil Eestis on tugev sotsiaalabi vorgustik nendele , kelle sissetulekud alla elatusnormatiive . Kalju Suur on sundinud 1928 aastal , s.t. 1988 aastal sai pensionile . tahendab , tal oli selleks ajaks ka 40 ja rohkem aastaid toostaazi , sest NSVLiidus oli tootamine kohustuslik . Tema pension alla 350 euro vast ei ole . Ise arvan , et vast ikka 400 . Kapitalistlikus Eesti riigis on seadus , mis naeb vanuri hooldekodusse paigutamisel kulude katmise vanuri pensionist ja sellest mitte piisava osa kompenseerivad lapsed , ilma kelle nousolekuta vanur hooldekodusse ei sattu . Vanureid on palju ja me koik oleme oma ala kunstnikud .
juss8. november 2013, 11:00
Tundub vähe kummaline olukord. Kuhu on kadunud härra maine vara, fotokogu autoriõigused ja kõik muu. Selle realiseerimisest peaks kena summa saama. Või on lähedased selle kõik juba tuulde lasknud. Kas vabakutseline fotograaf, siis pensioni ei saagi? Kas ta elus sotsiaalmaksu ka maksnud on?
möhh8. november 2013, 10:58
Aga kui pole kedagi, kes toetab - olen ise oma ema põetanud, mitu aastat - pole lihtsalt võimalik öelda, et tehke, mis tahate!!
Kohutav jahh, aga sellel tütrel on ikka kordades kergem kui ühel tavalisel inimesel, kelle isa v ema pole nii suur nagu Kalju Suur!
Hooldekodus8. november 2013, 10:55
vaevles isa üle poole aasta. Hooldekodu arve sai tasutud isa pensionist. Millegipärast puuduvad hooldekodudest tilgutid. Isa ei saanud lõpus iseseisvalt süüa. Ta surigi nälga...
Ratastooliinvaliid8. november 2013, 10:50
Olen kahe käega eutanaasis poolt! Kui siin oleks selline võimalus, oleksin juba aastaid hauas, vaba kõikidest vaevadest... Ja minu omaksed oleksid juba ammu vabanenud rängast koormast... Minu arust on mõttetu suunata inimest hooldekodusse suure raha eest surma ootama... Aga mida teha?
Palin vabandust K.Suure omastelt, artikkel tekitas minus selliseid mõtteid...
MUSKETÄR8. november 2013, 10:48
Häbi ja veelkord häbi! Meil kirjutatakse ja räägitakse, et on nii ja niipalju rikkaid, kus nad on? Kus on riik, kellele on see mees niipalju kuulsust toonud, kas tõesti riik on nii vaene, et saab maksumaksja raha laristada ilvestele, võõrastele abi andmiseks, kuid omad kuulsused kõngevad, kui viimased rotid.
heh8. november 2013, 10:45
Lugu on kurb, aga mina ei kutsuks eestlasi ära kaduma siit mõtetus riigist, tuleb samamoodi jalagadega trampida nagu Siiri tegi aiult et mitte kodus ja üksinda, tulebki minna tänavale, kas Toompeale või omavalitsuse ette. ISe olen kehva algatusvõimega aga kui massid läheksid siis koju istuma ei jäe, see on absurd tõesti mis toimub.
lugeja8. november 2013, 10:41
Pensioni suurus peab olema minimaalselt sellise suurusega, et inimene saaks oma elupäevade lõpuosa veeta elukohajärgses hooldekodus.
delta8. november 2013, 10:34
uhke eesti üle uhke valitsuse üle
palun8. november 2013, 10:33
avaldada hoolde ja vanadekodude kalkulatsioon. siis näeb, mis kasumiga need asutused majandavad.
miks ma ei imesta.................8. november 2013, 10:28
Vanahärrast jäi maha suur korter Sõle 34 ja hindamattu fototarvete kogus------------kuhu see nüüd kadus ? ja tütreperega tal eriti häid suhteid ei olnud. Nüüd siis läheb halamiseks lahti ???
toetus8. november 2013, 10:26
minu teada on seaduses punkt,et kui omaste sissetulekust ei jagu endalegi siis maksab kohalik omavalitsus need kulud,seda peab minema ja konkreetselt ära tõestama oma tulud ja kulud,seaduse punkt on peidetud ära ja sotsid tavaliselt seda inimestele ei teavita.
to 19.12 ´to põhulõustale8. november 2013, 10:25
Ka sina jääd vanaks ja nagu praegune elu näitab jäävad pensionid tulevikus veel väiksemaks , kui praegu(kui üldse jäävad), õnnetus võib tabada igaühte, vanadus aga kindlasti.Mõtle sellele, kui lahmid ja ka sellele, et kõigi lapsed ei ole edukad või rahakad.
Keskealine8. november 2013, 10:22
Segane artikkel. See on ju näide sellest, et kui meil õnnestub vanaks elada, siis lõpp ei pruugi kena tulla. Kurb, kuid kas te tõesti arvate, et teistes riikides paneb riik kõik haiged vanakesed kenasse hooldekodusse ja maksab nende eest? Sellest, et ta tütar oma vana ja haige isaga hädas on, on inimlikult kahju, kuid ka ise oleks saanud enne vananemist midagi ette võtta. Ka mujal, nn heaoluriikides on hooldekodud kohutavalt kallid ja inimesed müüvad oma kodud ja varandused ning lähedased maksavad nii, et vähe pole.
eesti mees8. november 2013, 10:11
Elu Jeesti moodi! Ega muud pole öelda kõige selle kohta, mis meie riigis toimub ja mis meie kodanikega tehakse!!!
.8. november 2013, 10:07
saadame selle VANAHÄRRA Ärmale las siis verivärske "doktor" hakkab teda seal tohterdama. Ruumi ja rahapuudust seal vist pole ja "oskusi" peaks ka nüüd jaguma.
solei8. november 2013, 10:04
Inimesel veab, kui ta on jõudnud oma eluajal endale kuulsust koguda ja nime teha, aga vaesed need vanurid, kes on lihtsalt kellegi emad ja isad ja kelle eest ei jõuta enam hoolt kanda kodus, aga raha ka pole, et teda normaalselt hooldekodusse panna...
toesti8. november 2013, 09:28
see tutar , ise tootu ja tegevuseta , viib oma armsa ja kalli isa vanadekodusse saatusele kantida . see ka ju kordades kallim .
Fotograaf8. november 2013, 09:28
Artikkel täis vasturääkivusi ja faktivigu ning hüsteerilist hädaladamist. Tunnen meest ligi 50 aastat ja siinloodud pilt ei vasta tegelikkusele, sest Kalju puges iga võimu. Aga vanurite eest peavad hoolitsema nii lapsed kui riik.
avame silmad kus me elame...8. november 2013, 09:26
Eestis oled inimene ja vajalik Riigile nii kaua, kuniks sul tervis korras, makse maksad. Nii nagu sul on vaja abi riigilt või tervis vajab turgutamist, sellest hetkest oled üleliigne ja "sure ära"!
Martin8. november 2013, 09:24
Oudne lugu . Oudne tutar . Ega see tutar praegu ara ei keeranud , lihtsalt koos isa haigusjuhtumiga loi see koik korraga valja . 50 - aastane , laste ema , ja peika ? Kindlasti tuleb kultuurikapitalil asjasse sekkuda , enne kui see tutar Kalju Suure tood huugama jouab panna . Kalju Suurel peaks korralik pension olema ja palju pensionirahast puudu jaab , seda kompenseerib kindlasti sotsiaalvaldkond , ainult siin peab keegi natukene asja ajama . tutrest asjaajajat ei ole ja kusimata sulle keegi pakkuma tulla ei tea .
kj8. november 2013, 09:23
Midagi on slles loos valesti. Tütar kiinitab, et ema leba Soomes. Oleks ju loomulik, et ka Suuer naien toetask mingil määarl. Saab ju tuntud fotokunstnik ka pesnisoni. Niie t jutt 600 eurost kuus on absurd ja hala.
Eestsi on ka korralikke hooldekodusdi, ksu ca 450 läheb kuus kokku. Pesninid 230.300 vahel inimstel.
Nii et tütre soov, et tehku kõik teised, mitte mina. Eelkõige oam pere ja siis palu kui vaja abi.
See on normaalne.
Pole mõtet sõimata sotsiaalala. ja riiki.
Rahvas on muutunud alatuks, kui vanal enam suurt siisetulekut pole, keerva lapsed selja.
Häbiväärne.
uno8. november 2013, 09:20
Nõuka ajal oli arstiabi tunduvalt parem! Praegult kui sinuga midagi juhtub, siis on see sinu probleem, vaata ise kuidas hakkama saad!
M&M8. november 2013, 09:18
No kaua võib? Kui palju vanainimesi peab piinlema, hirmuga oma lõppu ootama? Kui paljud lähedased peavad ohverdama oma tervise ja säästud, et pakkuda veidigi inimväärset elulõppu? Kui riik ei hooli, sest pole raha, siis võiks ju seadustada eutanaasia - pole inimest, pole probleemi? Selle asemel, et võtta südameasjaks jalgrattateede rajamine, võiks mõni partei kutsuda rahva tänavale? ON AEG!!!
Aga8. november 2013, 09:16
kui vanahärra pole äkki aastaid kusagil töötanud??? On olnud nn vabakutseline? Ja pensionifondi ning sotsiaalkassasse pole kunagi midagi maksnud? Siis ongi ainus võimalus KULKA, kes peaks leidma kunagiste teenete nimel raha hooldekodu jaoks.
KOKKUKUKKUV RIIK8. november 2013, 09:15
Aga nii see on ju tegelikult iga vana inimesega. Tema hooldamine on ainult omaste mure. Kiirabi viib haiglasse ianult kui on infarkt või insult, kui mingi muu haigus, siis teeb ta seda umbes kolmanda väljakutse ajal. Haiglal ja arstidel on plaanid. Kohe esimesel päeval hakatakse rääkima, kohe saab koju, tal ainult põletik..Ja haige vanaimineme ongi kolme päeva pärast kodus omaste ravida. Ainult et kolme päeva pärast tuleb uuesti kiirabi sama probleemiga välja kutsuda. Selgub siis, et oli ka mingi muu häda ja haiglas on hoopis teises osakonnas. Inimene ei liigu, kuidas teda koju saada. Kuidas teda trepist üles toimetada. Seda keegi haiglas sulle ei ütle. VII KOJU JA OLE OMA MUREGA ÜKSI!
evik8. november 2013, 09:14
tegelikult peaks inimene kuskil 50-selt hakkama mõtlema, mis saab temast vanaduses. kas ja kui huvitatud on lapsed sellest või otsima muid võimalusi. kui lapsed on hooöimatud või muidu opakad, siis kinnisvara olemasolul kuidagi läbi mängima variandid. riik ei suuda kõiki hädalisi ja vanureid ülal pidada, see pole loogiline. suured kisajad proovigu 1 hooldekodu rajada ja vaadata, mis kõik maksab ja seda pidada. väga keeruline igaljuhul.
mu 1 tuttav suutis 2,5 a oma haiget ema ühest hooldekodust teise toimetada nii, et mingeid üüratuid summasid ei pidanud maksma. tuleb organiseerida...
tupõhulõust8. november 2013, 09:12
väärid oma nime koos teadmistega
milles paanika?8. november 2013, 09:11
aga kiirabi küsis väga õigesti. Mis siin vahet,kas olid kuulus või kuulsusetu, lõpp on kõigil ühtemoodi
põhulõust8. november 2013, 09:08
Häbi , Tallinna linnapea, häbi, sotsminister Rõivas, häbi, Eesti valitsus! Pension peaks olemagi nii suur, et kataks pensionäri elukulud kas hooldekodus, või omas kodus. Paraku pragu närutame ja isegi korralisteks ravimiteks raha ei jätku, mis siis veel hooldamiseks.
küsimus8. november 2013, 08:45
Meil on olemas igasuguseid MTÜ-sid, teadaolevalt OMASTEHOOLDUS on üks nendest. Mida nad tegelikult teevad, kui palju endale palka näitavad, kui palju on konverentsidel käivaid asjapulki`ja kui palju reaalselt midagi ära tegevaid liikmeid? Miks ei jõua info abi saamise võimalustest tavalise inimeseni, sest me kõik muutume kunagi hooldajateks ja hooldatavateks?
eestlane8. november 2013, 08:45
Sellises seisus vanureid on Eestimaal enam kui küllalt. Lapsed neist ei hooli, pensionist hooldekodus elamiseks ei jätku ning nii nad jäävadki kohalike omavalitsuste turjale.Miks järjekordselt peab maksumaksja maksma kinni omaste hoolimatuse.
Koll8. november 2013, 08:45
Ma arvan, et neid, kes need tänased õudukaseadused on teinud, unustatakse ühel heal päeval täpselt samamoodi!!!
miks8. november 2013, 08:40
hädaldada, tuleb taotleda elukohajärgse sotsiaalhooldusosakonna kaudu toetust ja asi saab korda. Vähemasti Tallinn küll inimesi hätta jätnud ei ole.
samas8. november 2013, 08:10
laseb suur juht oma tagumiku kindlustamiseks 40. tuhandelise papist monstrumi ehitada, nii et silm ei pilgu...või laseb oma kepitamist reklaamida 120.tuhande eest, nii et kannikad ei värise, aga meie oleme vait, vannume ja kannatame, aga valima ei lähe ja laseme idiootidel ja seniilsusel enese eest valikud teha...edgar seebiks!!!
..8. november 2013, 07:35
Jama, kuid maesto peaks saama ka pensioni, mis võetakse sellest 600 eurikust maha. Palju siis tegelikult vaja oleks ! Segane artikkel kuid vanahärrast on kahju !
astra8. november 2013, 07:33
on olnud suur au koos töötada hr. Suurega. Alati tore, heatahtlik ja rõõmus.
Ja lõpp on eestimaal kurb, kui raha ei ole, siis visatakse hooldekodust välja. Kuhu visatakse??? Kas tõesti kohe õue ja puu alla. Häbi, et me ei leia raha. Soome tuleb appi. Olen nõus ise järgmise kuu eest hooldekodus maksma. Selle 600.-€ peab leidma. Kummardus vanameistrile!
mees8. november 2013, 07:30
K.r.di eesti ja eesti sotsiaalhooldus. Masendav ja mittehooliv riik mis irvitab ja hävitab oma kodanikke.
lugeja8. november 2013, 07:25
Kohutav.......................
lugeja8. november 2013, 07:25
Kohutav.......................