Pimedate Ööde Filmifestivali pressikonverents 7. novembril 2013.Foto: MATI HIIS
Film
7. november 2013, 19:00

Galerii!

Uuri, mida huvitavat näeb ja kogeb PÖFFil! (4)

Täna toimus Pimedate Ööde Filmifestivali (PÖFF) ja selle alafestivalide filmiprogrammide ja festivaliürituste tutvustamine. PÖFF algab 15. novembril.

"Sel aastal on programmis rekordarv esilinastusi, nende seas ka maailma- ja rahvusvahelisi filmide esmanäitamisi. Esilinastused meie festivalil pole olnud eesmärk omaette, kuid fakt, et nende arv suureneb, annab tunnistust filmitegijate usaldusest PÖFFi vastu," rääkis festivali direktor Tiina Lokk.

Järjekorras 17. PÖFF toob koos alafestivalidega vaatajate ette 255 täispikka filmi 70 eri riigist. Festivali fookuses on rahvusvahelise filmimaailma jaoks eksootiline Armeenia film oma noorte ja lootustandvate tähtedega.

Lisaks tutvustab PÖFF Kanada fookuse raames Arktika väikerahva innuitide (eskimode) kino. Festivali avab Quebeci režissööri Louise Archambault' film "Gabrielle", mis on Kanada poolt esitatud parima võõrkeelse filmi Oscari nominendiks.

10. juubelit tähistab rahvusvaheline võistlusprogramm EurAsia, kus tänavu konkureerivad 22 filmi Euroopast ja Aasiast ja mille grand prix' väärtuses 10 000 eurot paneb välja Tallinna linn. Peaauhinnale pürgivad ka Eesti filmitegijad – äsja Eesti kinolinadele jõudnud Zaza Urushadze „Mandariinid" ning juba publikumenu nautinud Hardi Volmeri „Elavad pildid".

Läänemerd ümbritsevate riikide noori talente esile tõstva Tridensi Läänemere- ja Põhjamaade debüütfilmide võistlusprogrammis osaleb 12 filmi. Nende seas on Eesti-Soome koostöös valminud Mait Laasi muusikaline nukufilm „Lisa Limone ja Maroc Orange: Tormakas armulugu". Tridensi programmi võitja pälvib rahalise autasu 5000 euro väärtuses. Eriauhinnad ootavad kõige originaalsemat filmiideed ning parimat operaatoritööd.

13. laste- ja noortefilmide festival Just Film toob pooleteise nädala jooksul ekraanidele ligi 50 filmi. Festivali tõmbenumbriks on sel aastal hollandlaste interaktiivne film „APP", mille täielikuks kogemiseks tuleb oma nutitelefoni tõmmata vastav äpp.

Eesti suurim ja vanim animafilmide festival Animated Dreams tähistab oma 15. sünnipäeva. Festivali programmis leidub rahvusvaheliste animateoste kõrval kõrgetasemelist Eesti animatsiooni, seda nii „Uus Eesti anima” kavas kui tagasivaates Animated Dreamsi parimatele paladele. "Tänavu tasub kindlasti tähele panna täispikkade filmide programmi, kus linastub teiste seas “Valss Bashiriga” autori Ari Folmani teine täispikk film, visuaalne meistriteos "Kongress," kommenteeris Granström, kelle juhtida on ka Animated Dreams. 

Tudengi- ja lühifilmide festival Sleepwalkers toimub juba teist aastat Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakooli katuse all. Festivali laiahaardelisse programmi kuulub mitmeid rahvusvahelist tunnustust leidnud linateoseid nagu “Ujuja” režissöör Lynne Ramsaylt („Me peame rääkima Kevinist”).

PÖFFi ei jää ka tänavu vaid kinosaalidesse. Tallinn Portrait Gallery ruumides on alates 15. novembrist avatud Mosfilmi 90. juubelile pühendatud näitus, kus on väljas kostüümid filmidest nagu “Briljantkäsi“, “Tavaline ime“ või “Moskva pisaraid ei usu”. 28. novembril leiab aga Nokia kontserdimajas PÖFFi ja vastlahkunud Adolf Käisi viimase ühisprojektina aset Nino Rota filmimuusika kontsert.

Erakordse koostööprojektina toob PÖFF koos Starmaniga filmisõprade ette põneva valikuga videolaenutuse, mis sisaldab nii seniseid PÖFFi publiku lemmikuid kui ka uusi tähelepanuväärseid filme.

PÖFFi põhiprogrammi piletite eelmüük algab 8. novembril PÖFFi info- ja piletikeskustes Tallinnas Solarise keskuses ja Coca-Cola Plazas, Tartu Kaubamajas ning kõikides Piletilevi müügikohtades üle Eesti ja internetis aadressil www.piletilevi.ee. PÖFFi passe ja alafestivalide pileteid saab endale soetada juba alates 5. novembrist.

Põhjamaade suurim filmisündmus, Tallinna Pimedate Ööde Filmifestival toimub 15. novembrist 1. detsembrini. Festivali korraldab MTÜ Pimedate Ööde Filmifestival. Hooaja peasponsor on Nordea pank.