NAGU ÜMBERSÜNDINUD: Kevadel teise, tantsulisema albumi üllitanud Hurts pakkus ka senisest hoogsamat lavašõud. Kui eelmistel kontsertidel seisis laulja Theo suhteliselt palju paigal, siis üleeile õhtul nautis ta täiel rinnal tantsimist. Adam säilitas kitarri ja klaverit mängides oma vaoshoitud maneeri. Foto: Mati Hiis
Saund
5. november 2013, 07:00

Eesti publik võttis Hurtsi lauljal hääle värisema (1)

«Kui oskate, laulge kaasa!» julgustas Hurtsi solist Theo Hutchcraft, enne kui esitas duokaaslase Adam Andersoniga tihedalt kõrvuti seistes akustilise versiooni ballaadist «Blood, Tears & Gold» – ühe esimestest lugudest, mille nad on koos kirjutanud. Niipea kui Theo mikrofoni publikusse suunas, rõkkaski rahvas täiesti puhtalt refrääni laulda. Liigutatud laulja peitis pisaratega võideldes näo korraks kätesse.

Kolmandat korda Eestis käinud Briti kahemehebänd Hurts saavutas üleeilsel kontserdil Saku Suurhallis publikuga varasemast veelgi soojema kontakti: rahvas laulis kontserdi algusest saadik kõiki lugusid kaasa ning piisas Theol vaid korra õhus mõni käteliigutus ette näidata, kui suurem osa põrandast oli juba kätemerega kaetud. Laulu «Illuminated» ajal näitasid kontserdilised tema palvel kui üks mees mobiiliga valgust.

Emotsionaalseimaks hetkeks kujunes see, kui Theo ja teda kitarril saatnud Adam kandsid päris lava äärel lähestikku seistes akustiliselt ette nende jaoks märgilise tähendusega loo «Blood, Tears & Gold». Eestlaste lauluoskusest vaimustatud Theo lasigi refräänide ajal peamiselt publikul särada. Paistis, et tal tikuvad pisarad silma. Mees pühkis kätega üle näo ja tema hääles oli kuulda värinat. Publikukoor sai veel korduvalt sõna.

Eelmiste, 2011. aasta Tallinna-kontsertidega võrreldes tõi Hurts kaasa vingema valgusšõu – iga loo jaoks oli varuks erinev silmipimestav värvilahendus. Samuti oli Theo laval palju liikuvam ning tantsis vähegi tantsuliste lugude ajal energiliselt ringi. Bändi firmamärgiks kujunenud valgeid roose lennutas Theo poolteisetunnise etteaste jooksul aga endiselt kümnete viisi rahva sekka. Mõnel pool läks neidude vahel lillede pärast lausa kismaks.

Nimetanud eestlasi korduvalt ilusateks inimesteks ja soovinud kõigile turvalist koduteed, lahkusid Manchesterist pärit muusikud püünelt ülimalt rahulolevate nägudega – Eesti, mida nad on pidanud üheks oma lemmikesinemispaigaks, ei vedanud neid taas alt.