MUUTUNUD JANA: «Ma olen täiesti teine inimene. Enam ei taha ma ennast kuskile näitama minna – las inimesed tulevad ise ja vaatavad,» ütleb lauljatar.Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
2. november 2013, 07:00

Jana Kask: olen nüüd täiesti teine inimene – rahulik, ja mul on hea olla (13)

«Tänu ansambli Mai Skizo poistele sain aru, et ma ei pea kogu aeg rabelema, et pildil olla. Las inimesed tulevad ise ja vaatavad, mina pean muusikat tegema,» ütleb superstaar Jana, kes tunneb ennast täiesti uue inimesena.

Neljapäeval esitlesid Jana Kask ja Mai Skizo (kuhu kuuluvad kitarrist Alar Aigro, basskitarrist Enn Peetre ja trummar Arvi Aigro) oma tuliuut debüütalbumit «Skizo Fairytale». Jana on aastate jooksul katsetanud mitmeid muusikastiile, kuid on nüüd kindel, et see, mida viljelevad tema uued bändikaaslased, on tema jaoks see õige. Täiesti juhuslikult kokku saanud punt on aga koostööd teinud juba üle aasta.

«Meie esimene lugu oli «Beyond Good and Evil», kus osales ka Cram (No-Big-Silence’i laulja), ja pärast seda hakkasime üha tihedamini kokku saama. Plaadi tegemine ei olnud üldse planeeritud. Aja jooksul õppisin poisse tundma ja ma võin öelda, et nad on parimad inimesed, keda ma

tean – peale minu ema muidugi,» räägib Jana.

«Ma hindan inimestes väga seda, et kui midagi tehakse, siis suhtutakse ka teistesse nii nagu iseendasse, ning see ongi see, mis meid kõiki ühendab.»

Bändis on tähtis peretunne

Mai Skizoga koos töötamine on lauljatari ta enda sõnul palju muutnud. «Ma olen täiesti teine inimene. Olen rahulik ja mul on kogu aeg hea olla. Enam ei taha ma ennast kuskile näitama minna – las inimesed tulevad ise ja vaatavad,» räägib Jana.

«Tänu bändikaaslastele sain aru, et olen muusik, mitte inimene, kes peab kogu aeg tähelepanu keskpunktis olema.»

Varem kuulas Jana selliseid rokkbände nagu Rammstein,

Nightwish ja teised, kuid tundis, et sellest on talle vähe. «Aga siis tuli Arvi (ta on muide ka Jana kallim) nende laulupõhjadega, kus oli nii dubstep’i, elektroonikat, hard rock’i kui ka ooperit, ja ma olin lihtsalt vaimustuses,» seletab Jana.

«Mida rohkem ma neid kuulasin, seda rohkem sain aru, et olen õiges kohas.»

Lauljatar lisab, et muusikalist inspiratsiooni ammutab ta lihtsalt Mai Skizoga koos oldud ajast. «Ma vastutan praegu oma sõnade eest, kui ütlen, et olen nendega kuni lõpuni, päriselt!»

Kuigi Jana kinnitab korduvalt, et on õige muusikastiili leidnud, jätab ta otsad mõnes mõttes ikkagi lahtiseks. «Tegelikult elan ma täpselt nii, nagu Arvil hing liigub, see tähendab muusikaline hing. Kui ta ükspäev ütleb, et tahab hakata rock-dubstep’i tegema, siis ma lähen sellega kaasa. Kõige tähtsam ongi see, et meil on peretunne, mida mul varem pole olnud,» pihib lauljatar.

Jana sõnul on tema ja Mai Skizo ainus eesmärk publikule oma loominguga armastust pakkuda. «Meil on üks lugu «Heroes», mis räägib sellest, et kangelane pole see, kes teeb vägilastegusid, vaid see, kes tahab teistele kogu aeg head. Ja ma loodan, et meie plaati kuulates inimesed avastavad selle hea tunde enda seest,» räägib Jana, kelle arvates on elu püsiväärtusteks vaid armastus ja lähedased inimesed.

Kogu aeg ei pea ideaalne olema

Artistina peab ta muidugi oluliseks ka oma välimust. «Sellest, milline ma lava peal olen, sõltub ju emotsioon,» sõnab ta.

Igapäevaelus see siiski nii tähtis pole. «Varem panin ma oma väljanägemisele väga palju rõhku, aga see oli kindlasti kompleksidest – tahtsin lihtsalt teistele meeldida.»

Samas ei taha lauljatar öelda, et ta enda eest üldse ei hoolitseks. «Lihtsalt see tunne, et ma pean kogu aeg ideaalne olema, on õnneks kadunud. Mulle piisab ilusatest riietest, soengust ja naturaalsest meigist ning võin vabalt tänavale minna. Arvan, et see on hea märk,» sõnab Jana.

Plaat, mida salvestati aasta aega, on nüüd valmis ja lauljatar on õnnelik, et nad lõpuks stuudiost välja said. «See on suur emotsioon,» lausub ta, kuid edasisi plaane tegema ei hakka.

«Las kõik läheb nii, nagu minema peab. Meie töö on tehtud.»