ILUS ÜLLATUS: «Ringvaate» tiim kinkis Mart Normetile kaks puhkuseteemalist martsipantorti, mida kaunistasid kookospähklid, rannaplätud ning Mardi enda päikeseprillidega ja suverõivastes figuur. Foto: Kajar Kase, Margit Ossipova
Inimesed
1. november 2013, 07:00

Mart Normet sõidab palmide alla raamatut kirjutama

«Mul on kaks peamist eesmärki: esiteks kuplialused failid ära sorteerida ja uutele mõtetele ruumi teha, ning teiseks jätta vahele üks kaamose- ning külmetushaiguste periood,» seletab ETV meelelahutustoimetuse juhataja Mart Normet, miks ta kolib naise ja tütrega pooleks aastaks Tenerifele. Kuna tegevusetult mees lõõgastuda ei suudaks, asub ta soojal saarel reisiraamatut kirjutama.

Eile tähistas «Eesti laulu» ühe eestvedajana tuntud Mart Normet ERRi kolleegide ringis viimast tööpäeva enne pikka puhkust. «Kõik muudkui küsisid, kas lahkumispidu ka tuleb. Ma püüdsin selgitada, et lahkumispidu ei tule, sest ma ei lahku, vaid lähen puhkusele. Kes siis enne puhkusele minekut peo korraldab!» naerab Mart. Niisama lihtsalt ta aga ei pääsenud.

««Ringvaate» suur meeskond, kuhu kuulub sisuliselt pool meelelahutustoimetuse inimestest, tegi mulle mitu suurt üllatust: kaks uhket torti ning ühe väga emotsionaalse muusikavideo, uute sõnadega Lenna laulu «Mina jään» meloodia peale. Aga see on meie väike ühine saladus ja mälestus, mis pole laiemale ringile mõeldud,» toonitab Mart.

Küll reedab ta, et ühte kingiks saadud liivakarva torti ehtis tema näoga martsipankuju, mis istus palmi all – Eesti lipp käes ja televiisor põlvel.

«Kingituste juures ongi kõige kihvtim see, kui need on üdini personaalsed ning nendega on vaeva nähtud,» kiidab Mart.

Mõttele töö pooleks aastaks seljataha jätta ning sõita soojale maale akusid laadima, tuli Mardi abikaasa Anu. «See on pikalt plaanitud puhkus, oleme perega seda juba aasta aega kavandanud. Piletid ostsime aasta alguses,» räägib Mart.

Põhjus pikemaks puhkuseks on loogiline: töö kippus neelama pere arvelt kogu aja.

Niisama peesitada ei suudaks

Tenerifel on nad varemgi talviti käinud paari nädala kaupa päikesepaistet nautimas. «Seal ootab meid lõunarannikul korter. Meie enda Tallinna korteris seab end pooleks aastaks sisse sõber,» ütleb Mart, kes ei plaani kaugeltki kõik kuus kuud rannas peesitada, vaid asub hoopis kirjutama reisikirja «Minu Tenerife», mis peaks ilmuma aasta pärast.

«Ennast tundes – peab olema midagi, mis hoiab mind aktiivse ja uudishimulikuna. Midagi, mis aitab sõnastada toimunut ja toimuvat. Niisama passimine oleks väga hirmutav perspektiiv,» tunnistab Mart.

Kas tal on seniste puhkuste põhjal juba tekkinud nägemus, mida Tenerife elustolust kirja panna, ei soovi mees veel öelda: «Ma ei räägiks praegu kotis olevast põrsast.»

Kuue kuu pärast naaseb Mart rahvusringhäälingusse tööle. Ehkki «Eesti laulu» korraldamisest jääb ta seekord kõrvale, asjatab ta maikuust taas Eurovisioni rindel. Vahepeal asendavad teda ETV pearežissöör Rene Vilbre ja produtsent Ruth Heinmaa.

«Viimastel nädalatel on üllatanud mind see, kui palju jõudu ja energiat võib anda üks suur eesmärk. Avastasin, et tühjakspigistatud sidruni sees saab olla veel üks sidrun! Tohutult palju värskeid ideid on tulnud just hiljutistel koosolekutel,» imestab Mart.

«Näiteks äsjagi panime meeskonnaga paika «Eesti laulu» formaadi, mis tuleb värskem ja ägedam kui varem. Samamoodi on põhi loodud ETV aastavahetusprogrammile ning kevadistele saadetelegi.» Mart võib südamerahus mitmeks kuuks puhkusele sõita.