UUS RÄNDAUHIND ON SÜNDINUD: Rändauhinna asutaja Eneken Aksel, selle statuudi sõnastaja Lea Tormis ja laureaat Laine Mägi Velda Otsuse 100. sünniaastapäeva tähistamisel Eesti Draamateatris. Foto: Kadri Hallik
Inimesed
30. oktoober 2013, 07:00

Eesti teatri uus rändauhind: Laine Mägi pälvis Velda Otsuse hõbepeekri (6)

«1979. aastal, kui sündis mu teine tütar, kinkis Velda Otsus mulle hõbepeekri järgmiste sõnadega: «Olgu see hõbepeeker alati täis kuhjaga õnne ning elu- ja teatrirõõmu. Ja kui sa sealt jood, siis ära kunagi joo seda tilgatumaks, vaid jäta tilgake põhja, et uus õnn oskaks sinu juurde tulla»,» meenutab teatritegelane Eneken Aksel, kuidas nüüd rändauhinnaks saanud peeker kunagi tema kätte sattus.

Velda Otsuse 100. sünniaastapäeva tähistamisel Eesti Draamateatris kinkis endine Draamateatri näitleja Eneken Aksel, kes nüüd töötab Eesti Näitlejate Liidu vastutava sekretärina, peekri Draamateatri näitlejale Laine Mägile, pannes sellega ühtlasi aluse uue rändauhinna traditsioonile.

«Aastast 1979 on peeker minu käes olnud ning ma olen aastaid ja aastaid mõelnud, kuidas saaks seda väärtustada, et see jääks teatriringkondadesse, sest sellel on suurem väärtus kui lihtsalt isiklik kingitus. Sest ma leian, et see peeker kuulub Eesti teatrile Velda mälestusena. Olen alati tundnud, et see on suurema tähendusega kui lihtsalt mulle kingitud asi,» ütles uue rändauhinna asutaja Eneken Aksel Õhtulehele.

«Nii ma siis jälgisin Eesti teatripilti paar aastat selle pilguga, et kellele see karikas võiks minna, kuni ühel hetkel oli mul täiesti selge, et see on Laine Mägi,» ütles Aksel.

«Laine alustas samuti tantsijana.»

«Velda Otsuse hõbepeeker on mõeldud näitlejannale, kes on andelaadilt, loomingult ja inimlikult olemuselt Velda Otsusele lähedane,» selgitas auhinna statuudi sõnastaja Lea Tormis tähistamisüritusel Draamateatris.

«Laine puhul sai määravaks ka see, et Laine alustas samuti tantsijana, ja Laine on tohutult pühendunud ja erakordselt tagasihoidlik ja suure loomevõimega. Ja ka inimlikult mõnes mõttes isegi lähedane Veldale,» on Eneken Aksel kindel, et rändauhind läks väga õigele näitlejale.

Järgmisel korral otsustab ränd-auhinna uue omaniku Laine Mägi ning edasiandmise ajapiiriks on kõige rohkem 10 aastat.

Velda Otsuse 100. sünniaastapäeva tähistamisel esitleti ka Pille-Riin Purje raamatut «Velda Otsus – nimi eesti kultuuris».

Teatrikuulsuste mälestus-esemed uuel ringil

Praegu on väärisesemetest rändamas:

• Eesti esimese kutselise näitleja Liina Reimani sõrmust kannab alates 1984. aastast Ita Ever. Enne teda kandis seda neli aastat Aino Talvi.

• Anna Tamme kingitud hõbekõrvarõngad muutis rändtalismaniks Lisl Lindau. 1987. aastast kannab neid Kaie Mihkelson.

• Kauaaegne Estonia draamanäitleja Albert Üksip kinkis oma taskukella Estonia-aegsele noorele kolleegile Rudolf Nuudele, kes andis selle 1966. aastal üle kolleeg Aksel Oravale, viimane omakorda 1998. aastal Ain Lutsepale.

• Ly Lasneri 15. tööjuubeliks saadud hõbekandiku hoidja on 1998. aastast Elmo Nüganen.

• Ly Lasneri kõrvarõngaste kandja on 2010. aastast Külli Teetamm.