Inimesed

«Mehed! Minge või lahku, aga habet ära ei aja!» (2)

LISA KOMMENTAAR

enrik24. oktoober 2013, 10:39
Õigete nägude otsimine on tõesti põnev teema. Kuna olen ise teatud põhjustel päris palju vanu (ca 80-100 a) originaalfotosid uurinud, väidan, et tänapäevase näokujuga inimeste leidmine neilt on sama haruldane nagu toonaste inimtüüpide leidmine tana. Ja soengud! Poisikestel kiilakas munapea oli täitsa tavaline. Päris pikakarvalisi metsjeesusi vähemalt Lääne-Eesti fotodelt naljalt ei leia. Käärid olid siiski juba olemas ja kasutusel, kui tegu polnud just vaese saunikuga või muidu äärmuslikuma inimesega.
Laialt levinud kurruga vidukil silmad tulenesid tõenäoliselt kolmest asjast: suitsusauna/tare keskkonnast, aasta läbi viletsast valgus(tus)est ja prillide puudumisest. Hammaste viletsus polnud aksioom. Pigem vastupidi. Millega need nooremad kuni keskealised inimesed oma hambaid pidanuks rikkuma, süües (tänases mõistes) tervislikku kiudaineterikast täisteratoitu? Suhkruvärki argipäevaks ei jagunud. Nälja tõttu hambaid välja ei langenud - mõistlikut matsakaid kes- ja vanemaealisi ikka jagus.
Aga päkapikukasvu oldi toona tõesti. Vaatan või "1944" filmivõtete fotosid. Vene sõduriteks kostümeeritud Eesti kaitseväelased T-34 taustal on originaal-venelastest peajagu pikemad. Autentse välimusega massistseene on ilmselt väga kulukas organiseerida.
matsu24. oktoober 2013, 10:05