VÄÄRIKAS VANANEJA: Seda saab öelda kahetsusväärselt väheste filmikuulsuste kohta, aga Juliette Binoche’i palgeilt peegeldub kogu tema elukogemus. Foto: AOP
Inimesed
24. oktoober 2013, 07:00

«Abieluettepanekud tulid alati valel ajal – siis, kui suhe oli juba läbi.» (2)

Prantsuse kuulsaim filmitäht Juliette Binoche pole end iial ilusaks pidanud ega mitte kordagi mehele läinud.

Prantsuse kuulsaim kinostaar Juliette Binoche on kuu peale saatnud kõik mehed, kes on söandanud talle abieluettepaneku teha. Korviga pidid leppima isegi Fran?ois Mitterrand ja Bill Clinton. «Ihkan oma vabadust ja valikuid,» lausub Binoche, kes on tühjade kätega minema saatnud ka tema ust kraapinud Hollywoodi filmitootjad.

Juliette Binoche (49) on üks Prantsusmaa populaarsemaid ja kõrgemini tasustatud näitlejaid. Ta on mänginud rohkem kui poolesajas filmis. Daily Mail on märkinud, et Prantsuse lehed ei vaevu Binoche`ist kirjutades isegi tema perekonnanime mainima – kõik saavat niigi aru, kellest jutt. Tema armuelust on läbi vilksatanud kuulsaid nimesid, nagu Briti kino suurkuju Daniel Day-Lewis ning prantsuse hurmur Olivier Martinez, kes on nüüd Halle Berry abikaasa.

Näitlejatari eraelust teatakse siiski üsna vähe. Prantsusmaal kaitsevad staaride privaatsust ranged seadused ning Binoche on sellele ka toetunud. Intervjuusid annab ta haruharva.

Teada on, et tal on kaks teismelist last – poeg Raphael, kelle isa on profisukelduja Andre Halle, ning tütar Hana Binoche`ist peaaegu kümme aastat noorema Prantsuse näitleja Beno?t Magimeliga. Prantsuse naisteajakirja Psychologies kaaneloos nimetab Binoche lapsi oma elu ankruks.

Naised keskendugu rollile, mitte ilule

2010. aasta intervjuus Daily Mailile väitis Binoche, et on elu jooksul saanud neli abieluettepanekut. «Ma lihtsalt ei vastanud neile. Need tulid alati nii valel ajal – siis, kui suhe oli juba lõppemas,» avameelitses ta.

Kord kutsus näitlejatari dineele isegi Prantsusmaa kunagine president Fran?ois Mitterrand isiklikult, aga Binoche saatis temagi kuu peale, sest tal polnud kavatsustki riigiisa armukeseks saada. Staarilt sai korvi ka liiderdajakuulsusega USA president Bill Clinton.

Binoche on öelnud, et ta vajab küll armastust, aga romantiline suhe võib pikapeale muutuda klaustrofoobiliseks. «Ihkan oma vabadust, oma valikuid.»

Kolm aastat tagasi imestas The Telegraphi ajakirjanik, et Binoche pole püüdnudki oma kuulsalt nukunäolt kortse pühkida. «Vananemisprotsessiga pole mõtet võidelda,» nentis diiva seepeale. «Botoxi mõju all on ju võimatu näidelda, nägu ei liigu. Mulle pole isegi mõttesse tulnud seda proovida.»

Näolihaseid halvavate mürgisüstide asemel käib ta kosmeetiku juures näohoolduses.

Ta mõistvat siiski ka neid naiskolleege, kes kasutavad enda tegelike eluaastate varjamiseks drastilisi abinõusid. «Saan sellest hirmust aru: mis siis, kui ma ei saagi enam tööd, sest ma pole enam piisavalt ilus?»

Binoche ise polevat end aga iialgi kaunitarina tundnud: «Ma pole kunagi mõelnud endast kui lihtsalt näost.» Teistelgi näitlejatel soovitab ta keskenduda oma rollile, mitte enda välimusele.

Gérard Depardieu: Binoche on eikeegi!

2007. aastal poseeris Binoche ihualasti Playboyle – enda väitel mitte raha, vaid väljakutse nimel. «Mu esimene reaktsioon oli öelda «ei». Siis aga mõtlesin, et ettepanek on ju huvitav ja võtsin seda kui proovikivi. Tantsisin neil piltidel ihualasti. Sain nõnda parema ettekujutuse nii enda kehast kui ka sellest, kuidas naisi niisugustes ajakirjades ära kasutatakse,» põhjendab ta ajakirjas Psychologies.

Binoche nimetab end ellujääjaks tüübiks. Selgroogu pidi ta näitama juba lapsepõlves, kui tema näitlejast ema ja skulptorist isa läksid lahku. Ema suutis tema näitlemistundide eest tasuda vaid ühe aasta jooksul, edasise nimel pidi Binoche ise tööd rügama. Tal olevat tulnud enne kuulsuse nuusutamist alla neelata rohkesti äraütlemisi ja pettumust. «Igaüks peab õppima ebaõnnega toime tulema. Minusse süstis see parasjagu tuld ja kirge, mis aina pulbitseb ning otsib väljapääsu,» on näitleja öelnud.

Tugev selgroog aitas tal väärikalt üle elada ka halvustava sõnavalingu, millega teda kostitas rahvuskaaslasest kolleeg Gérard Depardieu. «Imestan, miks tema ees juba aastaid nõnda koogutatakse. Mida ta üldse teinud on? Ta on eikeegi, absoluutselt mitte keegi,» klähvis Depardieu kolm aastat tagasi Austria ajakirjas Profil.

Ta põrutas, et Binoche`i talent ei kannatavat võrdlustki Isabelle Adjani või Fanny Ardanti omaga.

Depardieu mõnitas ka Prantsusmaa filmiajaloo kalleimaks projektiks peetava «Pont-Neufi armastajad» režissööri Leos Caraxi: «Ta kulutas kuus aastat, et Binoche`iga filmi teha, aga välja ei tulnud ju film, vaid s***junn.» Muide, ka Caraxiga on Binoche`il olnud romantiline suhe.

Kui Binoche`ilt tiraadile kommentaari paluti, sõnas ta rahulikult, et pole Depardieuga rohkem näost näkku kohtunud kui ühel dineel, kus mees olevat talle hoopis komplimente kõrva puistanud ja teda õnnestunud rollide eest kiitnud. Binoche vihjas, et skandaalse kuulsusega Depardieu võib kannatada psüühiliste probleemide all. «Kõik ei peagi kõigile meeldima, aga tema sõnadest hoovav õelus hämmastas mind. Sellel on arvatavasti rohkem pistmist tema endaga.»

Eelmisel aastal sõlmisid Prantsuse kino suurkujud lõpuks rahu. «Põrkasin temaga turul kokku ja nõudsin: «Mis sul häda on? Miks sa niisugune õelusehunnik oled?» Tema ühmas, et ärgu ma pangu tähele – ta olevat lihtsalt lollakas,» muigas Binoche Sunday Timesi intervjuus.

Hollywood pidi Binoche’ist suu puhtaks pühkima

Juliette Binoche on üles astunud mitmes tuntud filmis. Roll «Inglise patsiendis» tõi talle Oscari. Ta on mänginud hittfilmides «Olemise talumatu kergus» ning «Chocolat».

Märkimist väärivad ka need linateosed, millele ta on öelnud «ei»: ajaloo üks suuremaid kinohitte «Jurassic Park» (tema asemel pidi Steven Spielberg palkama Laura Derni), märulisaaga «Võimatu missioon» (Brian De Palma võttis Binoche`ile mõeldud rolli lõpuks Emmanuelle Bearti) ning seikluslik «Indiana Jones» (Binoche keeldus, kuigi talle helistas meespeaosatäitja Harrison Ford isiklikult).

Binoche on rõhutanud, et keeldumiste taga polnud see, et rollid, kaasnäitlejad või režissöörid poleks talle sobinud. «Asi on Hollywoodi süsteemis. Kui tahad seal karjääri teha, pead end teatud vormi sobitama, eriti siis, kui oled naine. Ma ei tahtnud, et stuudiod mulle kõik ette kirjutaksid. Ma ei soovinud muutuda stereotüübiks,» põhjendas ta Daily Maili veergudel.

«Isepäisus on mulle palju maksma läinud – suured rahad liiguvad ju ikka Hollywoodis. Aga mul ei ole sellest sooja ega külma.»

Prantsuse kalleimat filmi tabasid äpardused

Leos Caraxi 1991. aastal valminud «Pont-Neufi armastajad» (Pont Neuf – Pariisi vanim sild) jutustab kahe tänavahulguse – Denis Lavanti kehastatud alkohoolikust muusiku ning Juliette Binoche`i tegelaskuju, poolpimeda kunstniku – armastuslugu. Sild tuleb mängu nende elukohana.

Juba võtete alguses tabasid meeskonda probleemid. Nad soovisid silla kolmeks kuuks sulgeda, aga see osutus võimatuks. Hakati ehitama mudelit. Paraku tabas seejärel õnnetus Lavanti, kes rebestas kingapaela sidudes oma pöidla. Kuigi Caraxil soovitati meespeaosatäitja välja vahetada, otsustas ta Lavanti paranemise ära oodata.

Filmitegemine peatus mitmetel asjaoludel ning rahastajate otsimise käigus ka edaspidi pikkadeks perioodideks. Takkapihta sai vaevaga ehitatud, üüratult kallis sillamudel talvistes tormides suuri veekahjustusi. Kui film lõpuks valmis sai, spekuleeriti, et see võis maksta 100–160 miljoni franki ümber. Õnneks osutus linateos menukaks. Filmis kuuleb muuseas Arvo Pärdi muusikat.

Binoche`i filmid festivalil «Prantsuse kuld»

Kinos Artis peetakse 24.–31. oktoobrini filmifestivali «Prantsuse kuld», kus linastub seitse Juliette Binoche`i osatäitmisega filmi. Eesti kinopublikuni jõuab ka André Techiné «Rendez-vouz», mis tõi 1985. aastal Binoche`ile esimese suurema tuntuse.

Lisaks sellele saab üle vaadata ka PÖFFi programmis osalenud Olivier Assayas` «Suvetunnid». Kavas on kaks tema kunagise elukaaslase Leos Caraxi käe all valminud filmi, «Rahutu veri» ja «Pont-Neufi armastajad». Ekraanile jõuab Iisraeli režissööri Amos Gitai poliitiline draama «Taandumine».

Komöödiažanri esindab «Saatuslik kohtumine», kus Binoche`i ekraanipartneriks on sarmikas Jean Reno. Linastub ka Binoche`i õe Marion Stalensi dokfilm «Juliette Binoche: visandatud portreed».