UUS VANA AMET: Muusik Angela Aak praegu üheski bändis ei mängi, kuid istub see-eest helipuldi taga ja produtseeris äsja ansambli Köömes värske plaadi.
Inimesed
23. oktoober 2013, 07:00

Angela Aak: «Ma ei ole hetkel oma näppu kellelegi andnud.» (25)

«Bändi juures peab olema konkreetne keemia. See on üks asi, mida ma praegu ei ole leidnud, ja ausalt öeldes ei ole ma ka meeletult otsinud,» räägib muusik Angela Aak, kes bändis mängimise asemel hoopis ansambli Köömes uut plaati produtseerib.

«Nad ise pakkusid mulle seda võimalust. Ma olen ka varem, väljaspool Blackyt, seda tööd teinud, näiteks on minu tehtud ansambli Regatt plaadid,» räägib Angela. «Nad pakkusid mulle juhuslikult seda võimalust ja mul oli hea meel. Töö nagu töö ikka, võtsin pakkumise kohe vastu.»

Köömese muusikast Angela varem eriti palju ei teadnud. «Kuigi nad on päris pikka aega muusikat teinud. Vaatasin ja kuulasin Youtube’ist, millega tegu. Mul oli au Kaspar Kaljast (ansambli Köömes kitarrist – K. T.) tunda ka juba enne.»

Koolis Angela muusikaprodutseerimist õppinud ei ole. «Ma olen tihti mõelnud, et paljud asjad minu elus on tulnud iseõppimise teel, ja usun, et see on niimoodi määratud. Seda ala on võimalik õppida küll – ma ei tea, kui kvaliteetselt Eestis, aga välismaal kindlasti,» räägib ta.

Angela on produtseerimisest huvitatud olnud juba paarkümmend aastat. «Esimest korda isusin ma puldi taga umbes aastal 1985, väga noorena, Mati Braueri kõrval raadiomajas.»

Siiski meeldib Angelale samavõrd palju ka muusikat mängida. «Mõlema puhul on see ju muusika tegemine ja mulle meeldivad mõlemad. Üht- või teistpidi vaadates on tegemist kunstiloomisega, kus sa paned mingi asja kõlama – kas siis laval bändi koosseisus või plaadil.»

Tavaliselt tullakse Angela juurde

Bänditegemise on Angela praegu kõrvale jätnud, kuid kitarri päriselt põõsasse visanud pole. «Ma ei ole mängimise mõttes hetkel oma näppu kellelegi andnud. Plaane on olnud, aga nende väljarääkimisega on alati see lugu, et nad ei kipu täide minema. Eestis on väga palju häid muusikuid ja asi ei ole selles, et poleks, kellega bändi teha,» ütleb ta. «Aga bändi juures peab olema konkreetne keemia. See on üks asi, mida ma praegu ei ole leidnud, ja ausalt öeldes – ega ma ei ole ka meeletult otsinud.»

Samuti peab keemiat olema produtsendi ja produtseeritava bändi vahel. «See on koostöövorm, mis peab samamoodi toimima. Kui bändile ei meeldi puldi taga istuv mina või vastupidi, ei tule sellest midagi head.»

Angela produtseeritud plaate pole väga palju, enamasti on ta kaasa löönud üksikute lugude tegemisel. «Hiljuti tuli Drum Attackil üks lugu välja, kus ma olen kaasautoriks. Osa on tehtud ka tundmatutele nimedele. Selle tööga on ju nii, et kes mida soovib,» ütleb ta.

Ise Angela kellelegi koostöövõimalust pakkunud ei ole ja tavaliselt tullakse sooviga tema juurde. «Ma ei ole nii pealetükkiv inimene, kuigi ehk peaks,» naerab ta. «Eestis on sellel alal palju häid vanu ja noori tegijaid ning valikuvõimalus on suur.»

Angela teab, et ka bändide soovid on erinevad. «Mõni soovib, et neid lihtsalt salvestatakse ja plaat valmis tehakse, teised soovivad rohkem sekkumist.» Köömes paluski Angelalt just viimast. «Ma algul isegi põdesin seda natuke. Ütlesin, et ei tahaks väga nende mänguruumi tungida, aga neile sobis just see väga.»

Angela Lea Liitmaaga ei suhtle

Veebruaris rääkis lauljatar Lea Liitmaa, et aastast 1999 tegutsenud ansambel Blacky, kus ka Angela mängis, läks laiali. «Kolm kuud tagasi, kui olime just valmis saanud oma värske video, tõusin ma ühel hommikul üles ja teadsin lihtsalt, et ansambel Blackyl on aeg minna pensionile,» selgitas Lea.

Juba toona sahistati, et Lea ja Angela olla tülli pööranud. Kui praegu Angela käest uurida, kuidas nende läbisaamine Leaga on, vastab ta, et nad ei suhtle omavahel. Samuti pole neil ansambli Blacky taasloomisplaani.

Köömese trummar Angelast: «Eeskätt huvitas meid isiksus.»

«Kui vaatame täna muusikatööstuses ringi, siis ei ole palju sobiva profiiliga inimesi, kel oleks sobiv taust, mis lubaks õnnestuda sellise küllaltki omanäolise, Eestis vähelevinud žanri produtseerimisel,» ütleb punk-ansambli Köömes trummar Rasmus Nurk, miks nad otsustasid oma uue albumi «Adjöö!» lasta produtseerida just Blacky endisel kitarristil Angela Aagil.

«Eeskätt huvitas meid isiksus, kes suudaks meiega koostööd teha,» märgib Nurk. Kõigepealt tehti proovitöö, mis läks Rasmuse sõnul hästi korda ja bändile väga meeldis. «See andis julgust koos Angelaga terve albumi osas edasi liikuda. Tööd, mida ta enne on produtseerinud ja mida kuulnud oleme, on tippklass,» kiidab ta.

«Adjöö!» esitluskontsert on juba sel laupäeval, 26. oktoobril klubi Rock Café suurel sünnipäevapeol, kus peale Köömese esinevad veel Singer Vinger, Propeller, Ma Sulle Ehitan ja Psychiatric Ward. Plaadil on 11 lugu ja plaadipoodidesse ilmub ketas novembri algul. «Angela kõige tugevam külg on see, et ta on ise muusik ja suudab vaadata suuremat pilti. Kaugemale tehnilisest oskusest lihtsalt nuppu keerata ja nivood-balansid paika panna,» ütleb Rasmus ja lisab, et nende bassimees kuulub ühe stuudio omanikeringi, seega tehnilist kompetentsi nende bändis jagub. Kuid ainult sellest ei piisa hea plaadi tegemiseks.

«Angela suudab suunata bändi loomingut ühtsesse vormi. Kui iga selle plaadi lugu kuulata 10–15 sekundit, saab aru, et see töö on oma olemuselt tervik. Kui kuulata mõnd viimase aja plaati, on seal üks-kaks lugu, mis on läbi produtseeritud, teised on lihtsalt toorelt plaadi peale pandud,» seletab Rasmus.

«Köömese uue plaadi puhul on kogu materjal põhjalikult läbi töötatud ja kenaks tervikuks vormitud. Produtsenditöö üheks tähtsamaks küljeks peangi ma seda, et ei minda kiiruga rahmima, vaid iga asi on läbi mõeldud, kaalutletud ja põhjendatud,» sõnab Rasmus, et koostöö Angelaga on bändil olnud väga hea.