EESKUJU: «Jää iseendaks ning jää kindlaks oma põhimõtetele ning austa inimõigusi. Ole sõltumatu ja erapooletu, kuula oma sisehäält, tööta kõvasti ja ausalt ning ära anna kunagi alla,» soovitab Julia Laffranque kalendris noortele.Foto: ALDO LUUD
Inimesed
21. oktoober 2013, 07:00

Euroopa naistekalendri nädala nägu on eestlanna

«Eeskujuks olemine on alati väga suur vastutus, kohtunikuna ja lapsevanemana kogen seda iga päev,» tunnistab eestlanna Julia Laffranque, kes sel nädalal on valitud Euroopa Liidu naistekalendri nädala näoks.

Alates 2011. aastast Strasbourgis Euroopa Inimõiguste Kohtus kohtunikuna töötav Julia Laffranque (39) tunnistab, et ei teadnud enne Euroopa Liidu naistekalendri Woman Inspiring Europe 2013 nädala näoks sattumist sellest projektist midagi.

Kalendrit annab välja ELi soolise võrdõiguslikkuse instituut juba kolmandat aastat, selle eesmärk on tutvustada eurooplastele silmapaistvaid ja tublisid naisi Euroopa riikidest ja eri tegevusaladelt.

Julia Laffranque iseloomustatakse kalendris kui silmapaistva karjääriga naist õigusmaastikul, kes määrati kohtuniku ametisse juba 30aastaselt ja kes on ka Tartu ülikooli professor.

Esile tuuakse ka 2009. aastal tema juhitud Euroopa kohtunike konsultatiivnõukogule antud rahvusvahelist auhinda kohtunike sõltumatuse kaitsmise eest. Sihtasutuse Justice in the World väljaantavat tunnustust on võrreldud õigusteaduse valdkonnas Nobeli preemiaga.

Möödunud aastal oli Laffranque Tallinnas korraldatud Rahvusvahelise Euroopa Õiguse Ühenduse (FIDE) 550 osalejaga kongressi eestvedaja, selle eest sai ta tänavu ka aasta eurooplase tiitli.

Kalendris on kirjas, et professor Laffranque teeb karjääri võrdväärselt meestega, olles nii eeskujuks ja pakkudes inspiratsiooni ka teistele naistele. «Ta näitab, et naistelgi võivad tööelus olla suured ambitsioonid ning et pere ei välista edukat karjääri,» seisab seal.

Julia peres kasvavad viieaastased kaksikud pojad.