Foto: Mati Hiis
Inimesed
19. oktoober 2013, 11:01

Kohtunik Julia Laffranque on Euroopa naistekalendri nädala nägu (5)

"Eeskujuks olemine on alati väga suur vastutus, kohtunikuna ja lapsevanemana kogen seda iga päev," tunnistab eestlanna Julia Laffranque, kes sel nädalal on valitud Euroopa Liidu naistekalendri nädala näoks.

Alates 2011. aastast Strasbourgis Euroopa Inimõiguste Kohtus kohtunikuna töötav Julia Laffranque (39) tunnistab, et ei teadnud enne Euroopa Liidu naistekalendri Woman Inspiring Europe 2013 nädala näoks sattumist sellest projektist midagi.

"Oma põhimõtetele tuleb kindlaks jääda"

Kalendrit annab välja EL soolise võrdõiguslikkuse instituut juba kolmandat aastat, selle eesmärk on tutvustada eurooplastele silmapaistvaid ja tublisid naisi üle kogu Euroopa eri riikidest ja tegevusaladelt.

Julia Laffranque iseloomustatakse kalendris kui silmapaistva karjääriga naist õigusmaastikul, kes määrati kohtuniku ametisse juba 30-aastaselt ja kes on ka Tartu Ülikooli professor. Seejuures märgitakse, et ülikooli professoritest vaid 19,4% on naised. Esile tuuakse ka 2009. aastal tema juhitud Euroopa kohtunike konsultatiivnõukogule antud rahvusvahelist auhinda kohtunike sõltumatuse kaitsmise eest. Sihtasutuse Justice in the World poolt välja antava tunnustus on võrreldud õigusteaduse valdkonnas Nobeli preemiaga.

Möödunud aastal oli Laffranque Tallinnas toimunud Rahvusvahelise Euroopa Õiguse Ühenduse (FIDE) 550 osalejaga kongressi eestvedaja, selle eest omistati talle tänavu ka aasta Eurooplase tiitel.

Kalendris on kirjas, et professor Laffranque teeb karjääri võrdväärselt meestega, olles nii eeskujuks ja pakkudes inspiratsiooni ka teistele naistele. "Ta näitab, et ka naistel võivad olla tööelus suured ambitsioonid ning et pere olemasolu ei välista edukat karjääri," seisab seal.

Kalendris on ka Julia Laffranque nõuanne noortele, mis kõlab nii: "Jää iseendaks ning jää kindlaks oma põhimõtetele ning austa inimõiguseid. Ole sõltumatu ja erapooletu, kuula oma sisemist häält, tööta kõvasti ja ausalt ning ära anna kunagi alla."

Töö kõrval hindab ka inimlikkust

Julia Laffranque peab kalendri nädala näoks sattumist toredaks tunnustuseks. "See aasta on üldse olnud väga vahva, sest mind valiti mais ka Eestis aasta eurooplaseks, mis on samuti suur au. On ju tore, kui minu tegevus mõnd teist naist, aga miks mitte ka meest inspireerib," lausub ta lisades, et eeskujuks olemine on alati väga suur vastutus. "Kohtunikuna ja lapsevanemana kogen seda iga päev." Julia peres kasvavad viieaastased kaksikud pojad.

Laffranque ei pea end ise eriliselt eeskujulikuks inimeseks, kuid möönab, et kohtunikuamet iseenesest on vastutusrikas ja eeldab, et inimene esitab endale kõrged nõudmised ja väljakutsed. Selle kõige kõrval on Laffranque jaoks alati olulised olnud ka inimlikkus ja soojus.