VIIMASED EESTLASED: Väiksesse eesti külla Abhaasias on jäänud vaid mandariiniistanduse omanik Markus (Elmo Nüganen) ja tema naaber Ivo (Lembit Ulfsak).Foto: Allfilm
Film
18. oktoober 2013, 07:00

Eesti-Gruusia ühisfilmi «Mandariinid» esilinastus Thbilisis viis kinolt katuse (4)

«Midagi niisugust pole ma kunagi ühegi filmi esilinastusel kohanud. Täiesti uskumatu, mis saalis toimus – justkui katus oleks kinolt lennanud,» kirjeldab Eesti-Gruusia ühistööna valminud mängufilmi «Mandariinid» tekitatud emotsioone Thbilisis Amirani kinos 15. oktoobril linaloo Eesti-poolne produtsent Ivo Felt.

«Kuigi eks gruusia publik ole ka temperamentsem ja joviaalsem. Nad olid väga küljes, tajusid iga hetke. Nii kui mõni stseen selleks põhjust andis, oli terve saal täis kas naeru või nuttu. Enne veel, kui lõputiitrid jõudsid ekraanile ilmuda, kõlasid saalis lõputud aplausid ja braavohüüded. Lõpus seisis kogu see saal püsti ja skandeeris: braavo! Selline vastuvõtt siis,» räägib Felt.

«Eks oma osa oli kindlasti ka filmi temaatikas, nendes sündmustes, mis Gruusia ja Abhaasia vahel toimusid. Aga teisalt on ka filmi režissöör Zaza Urushadze Gruusias väga hinnatud, nagu nende näitlejadki, kes on samasugused tunnustatud ja tuntud, nagu meil «Mandariinides» kaasa teinud Lembit Ulfsak ja Elmo Nüganen. Nii et üks asi on teema, aga mitte vähem oluline pole tegijate professionaalsus.»

Felt tunnistab, et produtsendina pole ta kindlasti objektiivne, ent filmiinimestega oli Gruusias kaasas 30 eestlast erisugustelt elualadelt ja neile kõigile läks film väga korda.

Eile hommikul jõudis Felt otse Gruusiast koos filmiga Varssavisse, rahvusvahelisele A-kategooriaga filmifestivalile. «Meie film on võistlusprogrammis ja ma tean, et kaks «Mandariinide» viimast seanssi kolmest on juba välja müüdud,» märkis ta.

Võistlusprogrammi tulemused kuulutatakse välja eeloleval laupäeval.

«Mandariinide» tegevus toimub 1992. aastal Abhaasias, kui grusiinide ja abhaaside vahel käib sõda. Eestlaste küla on sõja lähenedes tühjaks jäänud, sest eestlased on oma ajaloolisele kodumaale tagasi pöördunud. Külla on elama jäänud ainult Ivo (Lembit Ulfsak) ja tema naaber, mandariiniistanduse omanik Markus (Elmo Nüganen), kes leiavad lahingupaigalt ellujäänutena vaid abhaaslase Ahmedi ja ühe grusiini, kes Ivo juurde koju viiakse. Nii satuvad ühe katuse alla kahe vastasleeri võitlejad…

«Mandariinide» stsenarist ja režissöör on Zaza Urushadze (Gruusia), operaator Rein Kotov (Eesti), peaosas on Lembit Ulfsak, kõrvalosades Elmo Nüganen, Mikhail Meskhi, Giorgi Nakashidze ja Raivo Trass. Produtsendid on Ivo Felt (Eesti) ja Zaza Urushadze.

«Mandariinid» on valminud Eesti stuudio Allfilm ja Gruusia stuudio Cinema24 koostöös. Eestis esilinastub film 31. oktoobril.