TANTSUTOSSUD KRUDISEMA: Joel Juhi eestvedamisel õpib JJ-Street tantsukoolis grupp üle 70aastasi prouasid hiphoptantsu, et juba 20. oktoobril oma kavaga astuda üles Nokia kontserdimajas rahvusvahelise tänavakultuurifestivali JJ-Street Baltic Session finaalüritusel.Foto: ARNO SAAR
Inimesed
16. oktoober 2013, 07:00

Vanaemade hiphopitrenn: «Kunagi pole liiga hilja õppida midagi uut.» (12)

Joel Juht meelitas 70aastased prouad tänavatantsu juurde.

«Okei, vanaemad, lähme!» hüüab treener Joel Juht, klõpsab muusika mängima ning alustab trupiga tantsimist. Seekordses hiphopitrennis juhendab Joel kümmet daami, kel vanust üle 70 aasta.

«Tuju hea, üle pingutama ei hakka, keha lõdvaks ja minuga täna ei vaidle. Teeme ennast soojaks,» kõlab Joeli hääl ja tema eestvedamisel asuvad väärikas eas prouad tegema peegli ees soojendusharjutusi.

«Palun kergemat karistust!» hüüab daam, kes jookseb saali umbes 10minutise hilinemisega.

«Teed nüüd 100 kätekõverdust,» viskab Joel nalja.

Kui kehad soojad, hakatakse harjutama tantsukava, millega daamid astuvad üles 20. oktoobril rahvusvahelise tänavakultuurifestivali JJ-Street Baltic Sessioni finaalis.

Meenutame, et suuresti improvisatsiooniline hiphopi tantsustiil sündis 1970ndatel USA tänavatel ja parklates – 40 aastat tagasi, kui Joeli praegused trennidaamid olid õitsvas pereema-eas.

Joel on kannatlik ning teeb vajadusel liigutused puust ja punaseks ette. Näiteks ei saa üks tantsija täpselt aru, kuidas peavad jalad pöörde ajal käima. Joel võtab proual jalast kinni: «Nii, nüüd pöörad ja astud vasakuga sinna.»

Haarab seejärel kätte teise jala: «Ja nüüd astud paremaga». Ülejäänud kihistavad ülemeelikult naerda.

Tantsukava ei ole küll kaelamurdev, ent võtab prouadel otsaesise märjaks. Kui kava on mitu korda läbi tantsitud ja muudatused sisse viidud, kutsub Joel abiväge ja laseb järjekordse soorituse mobiiltelefoniga üles filmida. Seejärel vaadatakse videot esimesest trennist ja võrreldakse seda äsjatehtuga.

«Te olete ikka väga palju arenenud. Väga lahe. See etteaste saab olema väga vinge!» kiidab Joel.

«Iga uus asi on tegelikult lahe»

«Inimesed ütlevad tihti, et nad on liiga noored või vanad ja ei sobi tantsima. Pidevalt leitakse mingeid vabandusi,» räägib Joel.

«Reet Linna käis välja idee, et «Prillitoosi» saates võiksid kenad 70pluss naised tantsima panna.»

Joelil oli ammu midagi taolist mõttes mõlkunud ja nii leidis ta Linnaga kiiresti ühise keele.

«Kuna me valmistume praegu ka Baltic Sessioniks, siis mõtlesin, et miks mitte anda neile ka seal võimalus,» räägib Joel, kuidas jõuti nimelt hiphopi juurde.

«Siis näevad inimesed oma silmaga, et üle 70aastased on võimelised tantsima sellise muusika järgi, mis on neile võõras. Samuti näitab see, et iga uus asi on tegelikult lahe.»

Joel ütleb, et eakamatele inimestele on selline äkilisem ja ootamatum tantsustiil pigem tervendav: «Selles tantsus töötavad kõik lihased ja veri hakkab kehas ilusti liikuma.»

Vanaemadega on Joel harjutanud kaks nädalat, kolm trenni nädalas.

«Võin öelda, et esimeses trennis olid nad ikka kümme korda puisemad kui praegu. Aga sellegipoolest olid neil näod naerul ja tunne positiivne. Ma näen tulemust ja nad on kahe nädalaga ikka väga arenenud,» ei ole Joel kiitusega kitsi.

Kas sellises väärikas vanuses inimesi tantsima panna on kergem või raskem kui noori?

«Ma arvan, et selles vanuses ei ole määrav tants, vaid pigem koos olemine ja sotsialiseerumine,» usub Joel.

«Nad saavad kolm korda nädalas tunniks ajaks kokku, et teha midagi kasulikku, rääkida lihtsalt juttu ja vahetada infot. Neil peab ju olema ka koht, kus käia, olla ja teha.»

Püsiva pensionäride grupi loomisele oma tantsuklubis Joel veel väga palju mõelnud pole, kuid tema sõnul küsivad naised juba ise, et mis neist pärast festivalil esinemist edasi saab.

«Nad on väga lahedad inimesed ja ma usun, et see võib edasi minna,» annab Joel lootust.

«Naised on kõik nii vaimustuses»

Joeli käe all treeniva Valve arvates ei tasu hiphoptantsu vaid noorte pärusmaaks pidada.

«Nii kaua kui inimesed suudavad uusi asju õppida, on see igal juhul väga teretulnud. Kunagi pole liiga hilja õppida midagi uut,» ütleb ta.

Valve sõnul on väga vahva, et naistel on võimalus niimoodi koos käia ja midagi lahedat teha: «Suur tänu Joelile, et ta võttis meid, vanaemasid, vastu ja tegeleb meiega. Meil võtab ju asi palju rohkem aega kui noortel. Joel jaksab kannatlik olla ja see on õudselt positiivne nähtus.»

Midagi rasket trenni juures ei ole Valve hinnangul seni, kuni sammud meelde jäävad: «Harjutamine teeb meistriks!»

Osa samme on Valve isegi kodus harjutanud, kuid väga suurt rõhku ta sellele pannud pole. Üht asja aga Valve loodab, nimelt seda, Joel tahab nende gruppi ka näha ka pärast ülesastumist festivalil.

«Naised on kõik nii vaimustuses,» resümeerib proua.

JJ-Street Baltic Session toob Tallinna tipptantsijad

Rahvusvaheline tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session toob Nokia kontserdimajja külalisi USAst, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Inglismaalt, Venemaalt, Soomest ja paljudest teistest riikidest. Festivali saab nautida terve kolmanda oktoobrinädala. Põhilaks lajatqb 20. oktoobril, kui astuvad võitlustulle ühed maailma nimekamad tantsijad. Finaalid peetakse poksiringis kahevõitlusena.