VENE TEATRILEGENDID: Georgi Taratorkin (vasakul), festivali «Kuldne mask» president, ning näitleja ja lavastaja Oleg Tabakov, kes tänavusel festivalil astub üles Moskvas kirgi kütnud lavastuses «Aasta, kui ma ei sündinud» koos oma poja Paveliga. Foto: TIINA KÕRTSINI
Inimesed
15. oktoober 2013, 07:00

«Kuldne mask» tõi Tallinna legendaarse Oleg Tabakovi (1)

«Minu soontes voolab vene, mordva, ukraina ja poola verd. Ma olen sündinud 1935. aastal, mul on neli last ja ma olen teist korda abielus. Nüüd te teate minu kohta kõik,» viskas eile nalja Oleg Tabakov, üks tuntumaid ja kuulsamaid Venemaa näitlejaid ja lavastajaid, teatrifestivali «Kuldne mask Eestis 2013» aukülaline.

Tänavu jõuab «Kuldne mask» Eestisse juba üheksandat korda ja seekordse festivali kuulsamaid külalisi on kindlasti Oleg Tabakov – viimase poole sajandi üks legendaarsemaid Vene teatritegelasi, näitleja, teatrijuht ja -pedagoog, kuulsa Sovremenniku teatri üks asutajatest, Moskva Kunstiteatri näitleja ja kunstiline juht.

1978. aastal asutas Tabakov teatristuudio, millest sai Tabakovi Teater. Oma esimese lavastuse, Nikolai Gogoli «Naisevõtu» tõi Tabakov välja 1968. aastal. Lisaks Venemaale on ta lavastanud ka Euroopas ja Ameerikas, tema kontol on üle 40 lavastuse. Tabakov on mängind ka paljudes filmides («Seitseteist kevadist hetke», «Päevi Oblomovi elust», «Elavad ja surnud», «Sõda ja rahu»).

Teatrifestivali «Kuldne mask Eestis» peetakse 2005. aastast. Seekord on see Tallinnas ja kestab 14.–24. oktoobrini. Festivali kavas on viis lavastust.

Festivali avas eile Konstantin Bogomolovi lavastus «Aasta, kui ma ei sündinud» (O. Tabakovi Teater, Moskva) tuntud nõukogude dramaturgi Viktor Rozovi «Metsise pesa» ainetel, kus peaosades Oleg Tabakov ja tema poeg Pavel Tabakov.

Festivali lõpetab vene teatrikorüfee Lev Dodini lavastus «Salakavalus ja armastus» (Väike Draamateater – Euroopa Teater, Peterburi).