Foto: Ülo Josing
Inimesed
15. oktoober 2013, 07:00

«Õnne 13» stsenarist: ma võin piiblivirna peal vanduda: Mare ei surnud (46)

«Ma ei planeerinud kindlasti Marega juhtunud õnnetust säärase jahmatusena,» tõdeb ETV seriaali «Õnne 13» stsenarist Urmas Lennuk.

«Seega – mul on siiralt kahju, kui nüüd keegi validooli järele pidi haarama ja ma püüan edaspidi osasid kindlasti mitte nii pööraselt lõpetada. Aga Marega juhtunu on paljude asjade kokkulangevus,» tõdeb Urmas Lennuk.

Seriaali «Õnne 13» tegelaskuju Mare jäi viimases osas auto alla. Õigemini: auto ja seina vahele. Abikaasa Allan maadles masina käigukastiga, mis lükkas alatasa esimese käigu asemel sisse tagurdamiskäigu. Kõrvitsa järele rutanud Mare sattuski kogemata hooga tagurdanud auto ja seina vahele.

Kui Mare auto alla jäämine viimases «Õnne 13» seerias oli nii traagiline, et osa publikust oli kõikjal portaalides rabanduse äärel, siis seriaali stsenarist Urmas Lennuk on rahu ise: «Nii nagu ei saa maja ehitada ilma projektita, nii on ka raske seriaali kirjutada vaid käesolevale osale mõeldes,» sõnab Lennuk. «Tuleb planeerida, uusi võimalusi luua ja ette valmis olla. Marega juhtunud õnnetus oli kurb ka mulle enesele, aga iga halb on ka millekski hea. Kindlasti püüan omalt poolt teha kõik, et see ehmatus meile kompenseerida. Aga mis teha, mõnikord tuleb ohvreid tuua. Seda enam, et huvilised on kindlasti juba ETV kodulehelt lugenud järgmise osa tutvustust, kus Mare eest juba hoolitsetakse. Kindlasti ei jäta ma teda üksi õnnetusse. Luban.»

«Tujurikkuja» 2012/2013 aastavahetusel tegi «Õnne»-sketši nii, et selle märksõnaks oli: «20 aastat ei toimu midagi». Oli nüüd see nüüd omamoodi vastulöögiks? «Ei. Kindlasti mitte,» muigab Lennuk. «Olles vaadanud nüüd palju osasid suvel läbi, võin välja kirjutada mitmeid ja mitmeid sündmusi, mis selle 20 aasta jooksul on aset leidnud. Võib-olla on meie ajastu häda selles, et sündmuseks kiputakse pidama vaid väliseid sündmusi. Eks «Tujurikkuja» sketš oli ka rohkem üldistus, selles polnud ju otsest õelust. Nüüd, olles vaadanud mitmeid hooaegu uuesti läbi – kes «Õnnega» läbi nende aastate kaasas käinud, teavad ju niigi, et seal on olnud sündmusi päris palju. Aga nad ei konkureeri action’iga. Ja ei hakka ka homne «Õnne» konkureerima.»

Tavaliselt juhtub seriaali tegelaskujudega traagilisi õnnetusi, mis neid surmale viib, seriaalides siis, kui mõni näitleja välja kirjutatakse. On see nüüd Anne Veesaarega nii, et ta saab ühel hetkel Marena «Õnnes» välja kirjutatud, jääb ainus küsimus. «Ma võin piiblivirna peal vanduda, et Mare ei saanud surma,» muigab Lennuk. «Mare ja Allan on selle 20 aastaga loonud säärase maailma «Õnne 13», et kui neid seal ei oleks, siis tuleks nad välja mõelda. Aga milleks mõelda välja midagi, mis on juba iseenesest arhetüüp. Pealegi täiesti olemasolev arhetüüp.»

Kui väita, et Anne Veesaar ütleb, et «mina ei tea midagi, pliiats on Lennuki käes», mis tähendab, et näitleja eetrisurm oleks midagi müstilist, siis Lennuk ainult naerab: «Ma ei saa lubada, et õnnetused edaspidi enam kunagi Mornat ei külasta. Viimase aastaga olen neid tegelasi omal moel armastama hakanud ja kui mõnikord satub ka üks või teine halba valgusse, siis läbi hooaja pakun ma kindlasti neile ka lunastusvõimalust.

Kui vaadata tagasi Tõnis Kase ja Astrid Reinla algusele, siis nad otsisidki vastuolulist nime sarjale – «Õnne 13». Aga mitte «Õnne 7». Seda ei tohi unustada.»

Anne Veesaar: «Pliiats on stsenaristi käes!»

«See ei ole minu otsustada, kas Mare kaob seriaalist või mitte,» arvab näitleja Anne Veesaar, kes on seni lugenud netikommentaariume ning on veidi heitunud. «Ma ju näitlejana ei tea, mis seal seriaalis toimub. Pliiats on ju stsenaristi käes. Ma mängin juba kolmandat suve näidendit «Head ööd, ema», mille lõpus ma lasen ennast maha, kellelgi pole šokki,» muigab

Anne, et lavastuse «Head ööd, ema» puhul pole keegi endast välja läinud. «Kellegil pole ehmatust,» lausub ta. «Ma ei tea, mis tegelikult toimub. Need on väljamõeldud kujud, aga mis Mare-kujuga toimub, ma ei tea. See on täielikult arusaamatu,» muigab ta. Ning hakkab lihtsalt naerma.