Justin ja Epp Petrone Foto: ALDO LUUD
Inimesed
14. oktoober 2013, 20:08

Kirjanikepaar Epp ja Justin Petrone pühkisid Eestimaa tolmu jalgelt (94)

Lõuna-Eestis elav kirjanikepaar Epp ja Justin Petrone olid sunnitud Eestist lahkuma, kuna seadus osutus keerulisemaks kui algul arvati.

Ühel augustiööl peatati Justin Petrone Mäos politsei poolt kinni ning tal ei lubatud edasi sõita, kuna ameeriklasest kirjanikul puudus Eesti juhiluba.

Justini abikaasa Epp Petrone kirjutas tol öösel Facebookis: "Ta on autos koos kahe lapsega, kellel ka pole muidugi Eesti juhiluba." Epp jätkas: "Justinil on ju varem ka lube kontrollitud, varem pole mu meelest hoiatustki tehtud, et ta USA lubadega sõita ei tohi. Seda seadust võiks riigi esindaja tutvustada ID-kaarti välismaalasele andes."

Internetis tausta otsides jõudis Epp järelduseni, et tegelikult ei tohi siin päevagi sõita, vaja oleks minna Eesti autokooli ning seejärel edukalt sooritada liiklusteooria- ja sõidueksamid.

"Justin sai trahvi ja ta võib Eesti juhiloa taotlemiseks sõidueksamile minna mitte enne kui 12 kuud pärast trahvi maksmist," kirjutab Epp nüüd oma blogis juba otse Ameerikast.

"Muidugi oleks võimalik elada ilma Justini autojuhtimiseta, aga olukorda vaagides ja ette kujutades seda aastat, tundus päris keeruline, et mina oleks pere ainus autojuht."

Epp kirjutab ka oma Eesti Naise kolumnis, et just see oli suur tõuge, et taas pakkida kohvrid ja minna mõneks ajaks nende teisele kodumaale, Ameerikasse.

"Täna oleme tagasi alguses. Kõik muu on kaugel, on vaid üks üksus: meie pere ühes pisikeses mereäärses külas. Kes meid siin tunneb, seda tunneme ka meie vastu. Ja meie maja ümber on aas. Mitte ühtegi teist inimhinge, ainult metsjänesed ja -kitsed. Kaks tütart on läinud kooli ja ma olen kodus koos väikese Mariaga. Ta jookseb aasal ja ma kiirkirjutan märmikusse lastejutu-ideid. Siin ei saa ma olla aktiivne kirjastaja. Ma olen eelkõige kodune ema," kirjutab Epp.

Ilmselgelt on seal elades valmimas ka järg nende minu-sarja raamatutele.