New Yorgis Central Parkis müüdi laupäeval kuulsa grafitikunstniku Banksy originaalpilte 60 dollarit tükk. Erilist ostuhuvi möödujad üles ei näidanud.Foto: Kuvatõmmis / YouTube
Müstika
14. oktoober 2013, 14:11

Video!

Kuulsa grafitikunstniku uus tüng: vähemalt 30 000 dollarit maksvaid pilte müüdi tänaval 60 dollariga (7)

Kuulus, kuid tabamatu Briti grafitikunstnik Banksy valmistas New Yorgis kunstisõpradele rabava üllatuse. Tõsi küll, vaid tagantjärele, sest kui kellelegi möödujatest oligi kunstniku nimi tuttav, ei suutnud keegi uskuda, et müügil olid tema originaalpildid ja vaid 60 dollarit tükk.

Laupäeva keskhommikul seadis tagasihoidlik hallipäine nokkmütsiga mees Central Parkis stendidele müügiks pilte, mille juures olid sildid „Spray art" ning „$60". Mees istus igavledes ja haigutades oma piltide juures mitu tundi, samal ajal kui inimesed stendist ükskõikselt möödusid.

Kella poole nelja ajal tehti esimene ost. Naine ostis oma lastele kaks pilti. Tal õnnestus kaubelda 50 protsenti hinnast alla ning nõnda sai ta kaks pilti ühe hinnaga.

Poolteist tundi hiljem otsustas mõne pildi osta Uus-Meremaa naisterahvas. Nagu videolt näha, sai ostja koos piltidega tänulikult müüjalt ka sooja kallistuse ja põsemusi.

Kell pool kuus õhtul leidis mees Chicagost, kes parasjagu sisustas oma vastvalminud kodu, et ta vajab midagi seintele. Mees lahkus koguni nelja Banksy originaalpildiga.

Rohkem kui seitsme tunni jooksul leidus Banksy piltidele, mille hind on tavaliselt vähemalt 30 000 dollarit, vaid kolm ostjat, kes kokku omandasid kaheksa pilti. Banksy ühe päeva tänavamüügi teenistus oli 420 dollarit.

Kunstnik saabus New Yorki kuuks ajaks, korraldades seal kunstisündmusi „Better Out Than In". Samas ei tasu loota, et laupäevane performance kordub. Banksy veebilehel on teade, et pop-up stend oli üleval vaid korra.

Kunstnik kinnitas, et müüs laupäeval pargis sada protsenti originaalpilte, mis on Banksy signeeritud ning millest igaüks maksis 60 dollarit.

Kes oli aga müüja – kas Banksy ise?