SUHETE KORRALDAJA: «Õnne 13» stsenaristi Urmas Lennuki määrata on suuresti see, mis Morna linnas juhtuma hakkab, kes kellega käib või kellest lahku läheb. Foto: STANISLAV MOšKOV
Inimesed
12. oktoober 2013, 07:00

«Mul on mõned potentsiaalsed Alma kaasad silmapiiril.» (2)

«Õnne 13» stsenarist Urmas Lennuk: seriaali 21. hooaeg toob Almale uue kosilase, Morna elanikele kaela rahamured ja lõpeb suure pauguga.

«Ma loodan, et Alma saab enda kõrvale uue mehe, kellega koos oleks tal natukenegi kergem ja lõbusam elada,» kergitab «Õnne 13» 21. hooajalt saladuskatet Morna tegelaste praegune niiditõmbaja Urmas Lennuk.

Nüüd, kui seriaali «Õnne 13» ilmasammas, kingsepp Johannes, jälgib Morna eluolu juba mitmendat aastat pilvepiirilt, on rohkem tähelepanu keskmes endiselt käbe Alma, kes paraku on oma vitaalsusega peletanud minema kosjamõtetega külas käinud Einari.

Einar ilmus Alma kõrvale paar hooaega tagasi, kadus aga kuidagi märkamatult õige pea. «Neil hakkas viltu minema juba eelmisel sügishooajal. Einar vist ikka ei sobinud kärme ja käreda Alma jaoks,» leiab Lennuk.

Teatavasti loodus aga tühja kohta ei salli. «Almale on kõrvale vaja samaväärset meest, kellele ta saaks võrdväärselt otsa vaadata või isegi natuke alt üles piiluda, nagu ta vaatas mõnikord otsa Johannesele, kelle foto on tal tänini puhvetkapil,» märgib Lennuk.

«Ma loodan, et Alma saab enda kõrvale uue mehe, kellega koos oleks tal natukenegi kergem ja lõbusam elada. Kuigi ega ta elul ka praegu midagi viga pole. Mul on mõned potentsiaalsed Alma kaasad silmapiiril, kuid ma pole saanud ei režissöörilt ega produtsendilt konkreetset vastust. Nii et ühegi näitleja nime ei saa ma praegu nimetada,» jääb Lennuk saladuslikuks.

«Samas ma ei tahaks, et «Õnne 13» oleks lihtsalt suhtedraama, vaid et sellesse mahuks ka dokumentaalsust, meie igapäevast elu. Nagu «Õnne» seda tänini on kandnud ning milles minu meelest «Õnne» fenomen peitubki. Meie igapäevast elu tahakski veel rohkem «Õnnesse» sisse tuua. Üheks põhiteemaks saab arvatavasti see, et raha on vähe. Hinnad on kohutavalt tõusnud, kuigi räägitakse mingist inflatsiooni peatumisest. Aga tegelikult on inimesed materiaalselt hädas. Palgatõusust vaid räägitakse, aga hinnatõus on reaalne,» püüab Lennuk seriaalis astuda päriseluga ühte jalga.

«See on üks suurem temaatika, samas ei saa sellele midagi üles ehitada. Esmatähtis on ikka see, kuidas meie suhted igapäevaelus kulgevad,» võtab Lennuk algava hooaja kokku.

Lennuk ei taha rääkida ka päris uutest tegelastest, kuigi mõtteid tal oma sõnul on. «Margnat nägime rohkem tegutsemas juba eelmisel kevadel ja kindlasti näeme teda ka nüüd Morna linna asjadesse sekkumas. Ta näeb ekraanil ikka väga hea välja,» kiidab Lennuk Margna osatäitjat Eero Spriiti.

Mõtteid jagub paariks aastaks

Veel ütleb Lennuk, et enne kohalikke valimisi on väikelinnade probleeme väga hea vaagida. «Sest kõik erakonnad ja valimisliidud on löönud lauale väikelinnade probleeme puudutavad programmid ja loosungid. Nii sain ma teada, mis teemad väikelinnades õhus ripuvad.»

Veel lubab stsenarist peaasjalikult argimuredele ja omavahelistele suhetele keskenduva seriaali hooaja lõpetada kevadel suurema pillerkaariga, millest saaks osa enamik Morna tegelasi. Kas see võiks olla näiteks Saara (Maarja Mitt) ja Priidu (Tarvo Sõmer) pulm? Lennuk vaid muigab omaette. «Ma loodan, et Õnne tänava hooajale paneb kevadel punkti üks pidulik sündmus rohkearvulise tegelaskonnaga. Mis see täpsemalt on, võib aimata juba sügiseste osade pealt,» on tema napp sõnum.

«Ma arvan, et hooaeg võiks lõppeda helgema noodiga. See küll ei tähenda, et ülejäänud argisemad osad tooksid vaataja koju vaid musta masendust,» lubab Lennuk.

Oma sõnul adub ta alles nüüd, millise mammuttööga on hakkama saanud tema eelkäija Teet Kallas. «Ise ma prognoosin, et üle paari hooaja ma seda kirjutada ei suuda. Paari aasta peale on mul mõtted olemas, aga siis vaatame edasi.»