ARMASTUSE JÕUD: Kertu (Ursula Ratasepp) ja Villu (Mait Malmsten) Ilmar Raagi filmis «Kertu», kus esimesest pilgust süttinud armastus purustab kõik senised tõekspidamised ja eelarvamused. Foto: Kaader filmist
Inimesed
10. oktoober 2013, 07:00

«Kui meis oleks rohkem empaatiat ja mitte nõretavat kaastunnet, oleks maailm ehk parem paik.» (7)

Ursula Ratasepp teeb Raagi filmis «Kertu» oma esimese filmirolli.

«Minu esimeses filmitöös osutus kõige keerulisemaks lõpustseen,» vaatab Ilmar Raagi täna esilinastuva uue mängufilmi «Kertu» nimiosaline Ursula Ratasepp tagasi oma kogemusele filmimaailmas.

«Stseen ei võtnud kuidagi vedu. Ühel hetkel vihastasin enda peale ja otsustasin proovida suurema jõuga. Ja tormasin majast välja sellise ajuga, et lõin käe hooga läbi klaasukse. Järgmisel hetkel seisin keset klaasikilde, käsi verest nirisemas, killud käes turritamas ja ümberringi karjumas paarkümmend inimest. Ma olin ju lisaks paljajalu... Aga tark on ennast vigastada haiglas, ning tänu kiirele ja abivalmile personalile olin juba poole tunni pärast taas kokku lapitud ja imelikul kombel kõlksus ka stseen siis ise paika,» kirjeldab Ursula üht oma kõige raskemat võttepäeva Saaremaal, kus «Kertu» üles võeti.

Film räägib Kertu ja Villu (Mait Malmsten) ebatavalisest armastusloost ning portreteerib paralleelselt ühe perekonna ja väikeses külaühiskonna varjatud suhteid.

Et Kertu oli noore näitleja Ursula esimene filmiosa, siis ütleb ta, et see õpetas talle ennekõike tööd oma rolliga, ettevalmistuse vajalikkust ja võimalikkust, terviku tajumist. «Kõike, mis on sama oluline ka teatritöös,» tõmbab Ursula paralleele põhitööga teatris.

«Kuna Kertu on tüdruk, kes just liiga palju ei räägi, püüdsin enda jaoks kõik vaikivad hetked ära täita. See õpetas mulle, kui palju on tegelikult sõnade vahel peidus.»

Konkreetsemalt oma rolli lahates ütleb Ursula, et Kertu sai talle väga armsaks juba esimesel lugemisel ja et edasine tuli selle armastuse pealt.

Teatri- ja filmitöö erinevusest rääkides märgib Ursula aga, et film võimaldab väga vähesega väga palju öelda ja mängida. «Ma ei arva, et ma selle veel käppa sain, kuid nautisin kogenenumate partnerite jälgimist võtteplatsil. Kui palju räägib üks pilk, üks kerge kulmukergitus, üks muie…»

Kogenenumaid partnereid mainides peab Ursula eelkõige silmas oma armastatud Villut, keda kehastab mitmes filmis mänginud Mait Malmsten ja kellele jagub Ursulal vaid kiidusõnu. «Mait on väga professionaalne, tark ja kogenud näitleja. Temaga on hea koos töötada, sest tal on lisaks oma rolli ülesehitamisele aega ja tahtmist tegeleda ka tervikuga,» kiidab Kertu osatäitja oma partnerit.

Mitte vähem positiivses võtmes lahkab Ursula koostööd filmi režissööriga. «Ilmar on inimene, kes kannab endas nii suurt rahu, et see lihtsalt nakkab. See koostöö andis mulle kindla usu, et ka temaatiliselt keerulist tööd on võimalik teha niimoodi, et kõigil on samas kerge olla. Ja mis mulle tema juures veel väga meeldib, on tema otsekohesus.»

Kuigi «Kertu» käsitleb väga karme ja keerulisi teemasid, ühe kogukonna ehk siis ühe väikese küla suhteliselt jäiku elu- ja käitumisnorme, kus pole eriti palju ruumi tolerantsusele, paistab filmi finaalis ometi valguskiir ning ka Kertu osatäitja Ursula usub, et joodik ja naistekütt Villu on võimeline alustama uut elu. «Arvan, et inimestele tuleb anda võimalus. Kui me kõik prooviksime igal uuel hommikul vaadata ennast ja teisi värske pilguga, kui me ei jääks kinni kunagi kellegi loodud rollikuvanditesse, kui meis oleks rohkem empaatiat ja mitte nõretavat kaastunnet, oleks maailm ehk pisutki parem paik,» usub Ursula.

«Arvan, et muutused vajavad suurt julgust ja et julgus sõltub suuresti usaldusest. Et keegi meisse usub – ja mulle tundub, et see on üks suuremaid kinke, mis me üksteisele teha saame,» võtab Ursula kokku filmi ühe allteksti. Kui talt küsida, miks tema tegelane ikkagi negatiivse kuvandit kandva Villu esimese sõrmenipsu peale kaasa läheb, on vastus kiire ja lühike: «Loomulikult suurest armastusest!»

«Kertu»

Ilmar Raagi («Klass», «Eestlanna Pariisis») kirjutatud ja lavastatud uus mängufilm «Kertu» räägib väikeses külaühiskonnas lõkkele löönud ebatavalisest armastusloost ning portreteerib samas ühe perekonna ja kogukonna varjatud suhteid. Film tõstatab küsimuse inimese õigusest õnnele ja armastusele ka siis, kui temalt on võetud võimalus ise otsuseid langetada.

Osades: Ursula Ratasepp, Mait Malmsten, Leila Säälik, Külliki Saldre, Piret Laurimaa, Peeter Tammearu jt.