LÕBU LAIALT: Kõik kolm 21. kooli unistuste bändi solisti on käinud muusikakallakuga klassis, laulnud Tallinna poistekooris ja õppinud solfedžot Lydia Rahula käe all, kuid suhtlema hakkasid nad pärast kooli. Eile tegi seltskond Liivalaia tänava stuudios teist korda proovi. Foto: TAIRO LUTTER
Inimesed
5. oktoober 2013, 07:00

Artjom, Karl-Erik ja Uku: kooli ajal ei vahetanud me sõnagi! (4)

Muusikud esinevad täna koos 21. kooli vilistlasõhtul.

Uku Suviste, Karl-Erik Taukar ja Artjom Savitski, kes täna 21. kooli unistuste bändiga vilistlasõhtul üles astuvad, on sama kooli muusikaklassi ja Tallinna poistekoori kasvandikud, kuid ei vahetanud vanusevahe tõttu koolipõlves sõnagi. Alles pärast lõpetamist on Eesti väike muusikaringkond nad kokku viinud.

«Mina mäletan Karl-Erikut nii palju, et põhikooli esimeses klassis oli meist kolm aastat vanemate koduklass meie oma kõrval,» meenutab Artjom (21).

«Mina teadsin Artjomi bändi Noisebleedi, kui nad juba tõsisemalt tegutsema hakkasid, aga me suhtlesime esimest korda siis, kui olime mõlemad juba lõpetanud. Jutuajamine – «Tere, ma olen Artjom» ja «Tere, ma olen Karl-Erik» – tekkis alles sel suvel, kui me sattusime mõlemad Kosele ühele akustilisele üritusele esinema,» räägib Karl-Erik (24), kes lõpetas Tallinna 21. kooli 2008. aastal.

Ukut ei mäleta kooliajast kumbki – oli ta ju Karl-Erikust kaheksa ja Artjomist koguni 11 klassi eespool. «Meil oli Ukuga ühine naistepäevatuur juba seljataga ja olime kõik maailma jutud ära rääkinud, kui jõudsime vestluseni: «Kahekümne esimesest?» – «Jaa!» – «Ma ka!» Kes see ikka ennast nii tutvustab, et tere, ma olen Karl-Erik, käisin 21. koolis?» muigab Taukar.

«Uhked oleme ikka, aga see, mis koolis keegi õppis, tuleb alles hiljem välja.»

Bändi idee on aastavanune

Täna õhtul esineb kolmik 21. kooli 110. sünnipäevale pühendatud vilistlaspeol ööklubis Parlament, solistidele mängib saateks 21. kooli unistuste bänd: kitarril 1990. aasta vilistlane Jaak Sooäär, basskitarril 2002. aasta vilistlane Marti Tärn, klahvpillidel 1987. aasta vilistlane Margus Jürisson, kes mängis omal ajal koolibändis Rock’n’Roll Band ning trummidel 1977. aasta vilistlane Jaak Ahelik, kes lõi kaasa koolibändis Kaktus, ja Uku Suviste klassiõde Hele-Riin Uib, kes lõpuklassis Ukuga koos bändi tegi.

Iga mees esitab selle ansambliga solistina kaks lugu. «Kontseptsioon oli see, et me ei laulaks oma lugusid,» ütleb Karl-Erik, kes valis eestimaised laulud 80ndatest.

«Fixi «Tsirkus» on minu kooliajast kõige meeldejäävam lugu. Minu koolibändi Sölgie Ämbor esimene suurem ülesastumine oli 9. klassi lõpuaktustel. Meil oli huvijuhiga pikk arutelu selle üle, mis lugu oleks kõige paslikum seal mängida. Kandidaate oli kümmekond, aga tundus, et Fixi lugu oli sellisel monumentaalsel päeval mängimiseks piisava alltekstiga. Mäletan, et jalad värisesid ja põlved olid nõrgad. Mina laulsin ja mängisin bassi,» jutustab ta.

Suurim pähkel, mis veel eilses proovis bändile peavalu valmistas, on aga Karl-Eriku teine laul – Singer Vingeri «Mina pean sambat tantsida saama».

Pundi ajas kokku raadiohääl Erik Lill. «Mõte panna kokku oma kooli unistuste bänd on juba aastate vanune. 21. koolis on ju kogu aeg bände tehtud. Lauljaid ja muusikuid on meie koolist Eesti muusikataevasse palju sirgunud. Oli vaja vaid inimesed üles leida, nendega läbi rääkida ja nii see seltskond kokku saigi,» räägib Lill.

Algul oli mõte kaasata ka Maarja-Liis Ilus ja Marten Kuningas, kuid neil olid selleks ajaks juba reisiplaanid.