KES TEGI? ISE TEGI! Kohtuotsuse kohaselt ei olnud Michael Jacksoni surmas süüdi keegi peale tema enda ja talle surmava süsti teinud Conrad Murray.Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
4. oktoober 2013, 07:00

KOHUS LANGETAS OTSUSE: Jacksoni ema ja lapsed jäävad hiigelvalurahast ilma! (1)

Viis kuud kestnud Michael Jacksoni surma lahanud kohtuprotsess sai läbi.

Kohtuasi Michael Jacksoni lähedaste ja kontserdikorraldaja vahel kiskus viis kuud järjest armutult päevavalgele tõde neli aastat tagasi surnud popikuninga viimsete elukuude kohta. Paraku elasid Jacksoni ema ja lapsed oma kannatusi uuesti läbi asjatult – loodetud miljard dollarit jääb neil saamata.

Los Angelese kohus jõudis pärast kolmepäevast kaalumist otsusele, et Michael Jacksoni kontserdikorraldaja AEG Live tõepoolest palkas meedias surmatohtriks tembeldatud Conrad Murray (arst mõisteti juba varem süüdi Jacksoni surma põhjustamises ja tema vanglakaristus saab sel kuul kantud). Aga samas polnud vandekohtunikud nõus laulja ema Katherine Jacksoni (83) väitega, et seeläbi põhjustas AEG ka Michael Jacksoni surma.

Jackson suri 25. juunil 2009. aastal 50aastasena anesteetikumi propofooli üledoosi kaks päeva enne oma comeback-tuuri algust. Talle surmava annuse süstinud Murray püüdis harilikult opisaalis kasutatava uinutiga leevendada lauljat kurnanud unetust. AEG advokaadid väitsid kohtus, et Jackson palkas Murray ise – tema sooviks olnud leida eba-

eetiline arst, kes nõustuks talle suletud uste taga salaja propofooli süstima.

Jacksonite juristide sõnul sõlmis AEG surmatohtriga aga ka oma lepingu. AEG väitel polevat neil olnud aimugi, kui suureks ohuks võib ebaeetilise praktiseerimise eest karistada saanud Murray osutuda. Nad polevat aimanud ka Jacksoni sõltuvuse ulatust. «Peaaegu keegi ei teadnud kuni tema surmani, et ta kasutab propofooli. Me ei oleks mingil juhul temaga lepingut sõlminud, kui meile olnuks teada, et ta mängis igal õhtul lukus magamistoaukse taga vene ruletti,» väitis AEG.

Miljardid jäävad välja maksmata

Paraku tähendab kibe kaotus, et Jacksoni ema ja kolm last jäävad loodetud hiigelvalurahast ilma, kuigi Katherine on öelnud, et rahast rohkem huvitab teda tõde: «Tahan teada, mis mu pojaga tegelikult juhtus.»

Meedias spekuleeriti kevadel, et nõutava summa suurus ulatub miljarditesse dollaritesse. Kohtusaalis selgus, et Jacksonid soovivad peaaegu poolteist miljardit. Los Angeles Times kirjutab, et igale Jacksoni lapsele olevat nõutud 85 miljonit, Katherine oleks leppinud 35 miljoniga. AEG nimetas nõuet naeruväärseks. «Jackson tegi ise halbu valikuid, mis päädisid tragöödiaga. Aga see polnud meie süü,» lausus AEG advokaat oma lõppsõnas.

Jacksonite tunnistajad väitsid, et Jackson polnud kontserttuuriks valmis, aga kontserdikorraldaja kasutas ära tema meeleheitlikku olukorda ja kihutas teda tagant. Popstaar oli kergesti mõjutatav, sest tal oli sadu miljoneid dollareid võlgu. Jacksoni ema arvates hoolis AEG ainult piletitulust. Tunnistustes väideti, et Jackson oli lõpu eel omadega nii läbi, et suutis lavaproove tehes vaevu jalgel püsida, rääkimata endale kuulsate keeruliste tantsusammude esitamisest. AEG bossid olevat Murrayle korraldusi jaganud, et Jackson tuleb vahendeid valimata esinemiskõlbulikuks kloppida. Tohtril olnud raske vastu vaielda – ka tema rabeles võlgades ning AEG maksis talle väidetavalt 150 000 dollarit kuus.

Jacksoni tütre enesetapukatse

Nagu meedia ennustas, sündis tunnistustest vähemalt nii palju, et maailm sai enneolematult detailse pildi Jacksoni hädaderohkest elust ja traagilisest surmast. Tema kahe vanema lapse ema Debbie Rowe tunnistas, et Jacksoni probleemid said alguse 1984. aastal, kui tema juuksed läksid Pepsi reklaamklipi võtetel põlema. Lisaks sellele olevat Jackson kannatanud autoimmuunse tõve luupuse all. Tal oli ka nahka laiguti valgeks muutev nahahaigus vitiliigo. Arstid olevat meeleheitel ja rahakat poptähte ära kasutanud.

Jacksoni ihuarstide hulka kuulunud Arnold Kleini õena töötanud Rowe sõnul võistlesid ahned tohtrid, kes suudab Jacksonile rohkem ravimeid pähe määrida ja temalt suuremaid summasid välja pressida. «Michaelil oli madal valulävi ning ta tundis valuhoogude ees paanilist hirmu,» avaldas Rowe, kes tituleeris enda eksmeest ravinud meedikud idiootideks.

«Väga rikkad, väga kuulsad ja väga vaesed inimesed saavadki alati kõige viletsamat arstiabi,» nentis Jacksoni eksabikaasa, kelle sõnul olevat arstid Jacksoni kroonilist unetust propofooliga ravima hakanud juba kaksteist aastat enne tema surma.

Harilikud uinutid polevat staari lõpuks enam aidanud. Ka valuvaigistid olid tal tavalisest kangemad – Jackson eelistas sõltuvusttekitavaid opioide ja neelas neid lubatust hulga rohkem.

Suve hakul vapustas meelelahutuspressi uudis Jacksoni 15aastase tütre Parise enesetapukatsest. Õnneks tablette neelanud neiu päästeti ja suunati ravile. Kuulduste kohaselt (mida Parise vanaema Katherine kaudselt kinnitas) mõjus Parisele rängalt, et ta pidi isa surma, millest ta niigi vaevu toibunud oli, kohtuasja tõttu uuesti läbi elama. Kahjuks peavad Paris ja tema vennad Prince ning Blanket lisaks taaselustatud luupainajale läbi ajama selle elatisega, mille isa neile jättis.

Katherine tundis juba raha maitset?

Fox News väidab oma allikatele tuginedes, et Michael Jacksoni ema Katherine Jackson on kohtuotsusest ahastuses – ta olnud kindel, et kahjutasu mõistetakse välja, sest avalikkuse kaastunne näis olevat Jacksonite poolel. «Nad arvestasid vähemalt kahe miljardiga,» sõnas väidetavalt Jacksonitele lähedal seisev isik.

«Katherine vajas seda raha, sest Jacksonid pole sugugi nii rikkad, kui inimesed arvavad. Praegu saab ta raha lapselaste usaldusfondidest, aga kui Katherine sureb, pole tal enda lastele midagi pärandada.»

(Katherine Jackson sünnitas kümme last, peale Michaeli on ta matnud ka surnult sündinud Brandoni.) Vähemalt ei laostavat peret õigusabiarved, sest juristidega löödud käed kokkuleppega, et viimased saavad oma protsendi vaid siis, kui kohtus võidetakse. Jacksonite leeril on võimalik otsus edasi kaevata.

Janet Jackson tahab adopteerida?

Ajakirja US Weekly väitel kibeleb 47aastane Janet Jackson emaks saama. Varalahkunud popstaari Michael Jacksoni lauljast õde abiellus veebruaris salamahti päraturikka ärimehe Wissam Al Managa. Janetit liigutavat väga sündmused Süürias ning ta vaatavat nii seal kui ka Jordaanias ringi, et lapsendamiseks sobivat beebit leida.