PARANEMAS: Anastacia olevat pärast rinnalõikust teist korda pead tõstnud vähist tervenemas. Foto: AFP
Inimesed
3. oktoober 2013, 07:00

Laulja Anastacia kaotas vähile mõlemad rinnad (12)

Ameerika lauljatar Anastacia jagab nüüd Angelina Jolie saatust – ka temal eemaldati lõikuslaual mõlemad rinnad. Kui Jolie kartis vähki haigestuda, siis Anastacia võitleb haigusega juba teist korda. Enda sõnul on ta paranemas.

Rinnavähiga võitlev 45aastane USA lauljatar Anastacia andis teada, et pidi ära lõigata laskma mõlemad rinnad. Praegu on ta paranemas, kirjutab Daily Mail. Anastacia on tänulik, et tema vähk avastati juba teist korda vara ja ta saab laastavast tõvest paraneda. «Varajane diagnoos on jälle päästnud mu elu. Mul läheb hästi ja olen valmis juba uut eluetappi alustama ja jätkan ka teavitustööd.»

Esmase diagnoosi sai Anastacia 2003. aastal, kui otsustas oma DD-suuruses rindu seljavalu tõttu vähendada ja rutiinse operatsioonieelse kontrolli käigus avastati vähk. «Ma pole kunagi oma elus tundnud nii suurt hirmu. Aga ma ei kavatse surra. Kui surengi, siis vähemalt teadmises, et olen kõike proovinud,» kirjeldas ta tookord oma valmisolekut võidelda.

Teist korda tõstis tõbi pead tänavu – veebruari lõpus teatas lauljatar, et on sunnitud oma Euroopa tuuri tühistama ja läheb selle asemel ravile.

Peab end saatuse väljavalituks

Anastacia on öelnud, et kui ta poleks iluoperatsiooni plaaninud, siis poleks ta oma nooruse tõttu iialgi taibanud lasta mammogrammi teha ja lõpptulemus olnuks tõenäoliselt hulga kurvem. Õnneks näitasid pärast mammogrammi tehtud uuringud, et vähk polnud veel levida jõudnud. Nüüd teeb ta naiste hulgas teadvustustööd. «Mul pole kunagi olnud kahetsust, miks just mina. Tean täpselt, miks see haigus mind välja valis – sellepärast, et olen sellisel positsioonil, mis aitab mul teisi aidata. Jõuan lauljana miljonite inimesteni ja minu kaudu saadavad teadmised võivad omakorda aidata miljoneid,» lausus Anastacia.

Vähk pole Anastacia ainus tervisemure. Peale selle kannatab ta piinava kroonilise sooltehaiguse Crohni tõve all, ägenedes põhjustab see muu hulgas valusid, oksendamist ja kõhulahtisust. Selle diagnoosi sai ta 13aastaselt. Anastacia on meenutanud, et pidi vaevuste leevendamiseks operatsioonil käima ja tal eemaldati osa soolestikust. Pärast seda oli ta kaua ratastoolis ja pidi uuesti kõndima õppima. Ka Anastacia süda pole terve – rütmihäirete tõttu peab ta iga päev rohtu võtma.

Kuulsaim naine, kes on läbinud topeltmasektoomia ehk mõlema rinna eemalduse, on koos abikaasa Brad Pittiga kuute last kasvatav filmitäht Angelina Jolie. Jolie teatas maikuus, et valis lõikuse, sest tal avastati vigane BRCA1 geen, mis tõstab enne 70. eluaastat rinnavähki haigestumise riski 50–70 protsendile. Jolie päris geenivea oma emalt, Prantsuse näitlejatarilt Marcheline Bertrandilt, kes suri 2007. aastal 56aastaselt munasarjavähki. Tänavu kevadel suri rinnavähki Jolie emapoolne tädi Debbie Martin.

Vigane geen hirmutab kuulsusi lõikuslauale

Rinnad on eemaldatud ka hevimuusik Ozzy Osbourne’i abikaasal ja kolme lapse emal Sharonil (ülemisel pildil). Ka tema käis operatsioonil sel aastal ja enda tahtel, sest tal avastati samasugune vigane geen nagu Joliel. Et Sharon oli 2002. aastal läbi teinud nii teda ennast kui ka tema peret laastanud võitluse soolevähiga, siis ei mõelnud ta uuest ähvardavast kirvest kuuldes pikemalt ja läks kohe lõikuslauale.

Geeniviga ajendas

rinnaeemalduse ette võtma ka näitlejat Christina Applegate’i (alumisel pildil), kes läbis selle 2008. aastal. Applegate’il diagnoositi vähk ühes rinnas, aga geenitest näitas suurt tõenäosust, et agressiivne haigus võib naasta. Tänu ennetavale lõikusele ja keemiaravile olevat Applegate nüüd sada protsenti vähist vaba.