ESITATUD OSCARILE: Kaader filmist «Free Range»; peategelane Fredi (Lauri Lagle) ja tema (eks)kallim (Laura Peterson).Foto: Jarand Rorgemoen
Film
2. oktoober 2013, 07:00

Veiko Õunpuu saadetakse teist korda Oscarit püüdma (1)

«Olen väga rahul, et Eesti Oscari-komisjon valis Ameerika Filmiakadeemia parima võõrkeelse filmi auhinnale kandideerima just Veiko Õunpuu mängufilmi «Free Range / Ballaad maailma heakskiitmisest»,» ütleb komisjoni liige ja Eesti Filmi Instituudi välissuhete juht Tristan Priimägi.

«Sest uue filmina, millel on ka hea festivali esilinastus juba paigas, on tal sellest nominatsioonist ehk kõige rohkem kasu. Otsus ei sündinud ühehäälselt, viiest komisjoni liikmest igaühel oli anda üks hääl oma favoriidi toetuseks ja lõpuks võitis «Free Range» häälteenamusega 3:2.

Vaidlust ei olnud, sest reeglina otsustab iga liige oma valiku ise ja saadab nime meiliga, hiljem loen lihtsalt saadud hääled kokku. Seega teeb iga komisjoni liige oma otsuse üksnes enda arvamusele toetudes. Olgu veel öeldud, et filmi esitamine Ocaritele on alati kasulik. See ei maksa midagi, ja kõik esitatud filmid on hiljem võitnud sellest lisareklaamist, saades valitud reale festivalidele ja sattudes lisatähelepanu alla,» märgib Tristan Priimägi.

Eesti Oscari-komisjon langetas otsuse möödunud nädalal. Komisjoni kuulusid Eesti Filmi Instituudi välissuhete juht Tristan Priimägi, režissöör Kersti Uibo, filmitegija-filmiajakirjanik Kristiina Davidjants, Eestis resideeriv filmiajakirjanik Laurence Boyce ja Forum Cinemase levijuht Siim Rohtla.

Valikus oli viis eelmise aasta 1. oktoobrist käesoleva aasta 30. septembrini linastunud täispikka Eesti mängufilmi: «Eestlanna Pariisis», «Deemonid», «Kõik muusikud on kaabakad», «Elavad pildid» ja valituks osutunud «Free Range». Oscari gala on 2. märtsil 2014.

«Free Range» on Veiko Õunpuu kolmas täispikk mängufilm, mis esilinastus 19. septembril. Rahvusvaheline esilinastus toimub 2014. aasta veebruaris Berliini filmifestivali «Forum» programmi raames.

Film kogus Eesti kinolevis avanädalal 3928 vaatajat.

Veiko Õunpuu lavastajakäe all valminud «Free Range/ Ballaad maailma heakskiitmisest» on lugu algajast kirjanikust, kes oma tüdruku raseduse tõttu peab väga kiiresti otsustama oma koha üle ühiskonnas. Kui uudis teda tabab, on ta just äsja vallandatud töölt ajalehe juures ja kavatseb täielikult pühenduda kirjandusele. Kuidas elada nii, et hiljem poleks piinavalt valus mõttetult raisatud elu pärast, jäädes samal ajal härrasmeheks? Millised üleüldse on ühe inimese moraalsed kohustused? Need on teemad, mida Õunpuu film tõstatab.

Linaloo stsenaristid on Veiko Õunpuu ja Robert Kurvitz, režissöör Veiko Õunpuu, operaator Mart Taniel, kunstnik Jaagup Roomet. Filmis mängivad Lauri Lagle, Jaanika Arum, Laura Peterson, Roman Baskin, Peeter Volkonski, Rita Raave jt. Filmi tootja on Homeless Bob Production ja produtsent Katrin Kissa.

Võõrkeelse filmi Oscarile kandideerinud 

1992 «Need vanad armastuskirjad», režissöör Mati Põldre; 2001 «Karu süda», Arvo Iho; 2004 «Sigade revolutsioon», Jaak Kilmi, René Reinumägi; 2005 «Stiilipidu», Peeter Urbla; 2007 «Klass», Ilmar Raag; 2008 «Mina olin siin», René Vilbre; 2009 «Detsembrikuumus» , Asko Kase; 2010 «Püha Tõnu kiusamine», Veiko Õunpuu; 2011 «Kirjad Inglile», Sulev Keedus; 2012 «Seenelkäik», Toomas Hussar.

Ühtki Eesti filmi pole Ameerika Filmiakadeemia parima võõrkeelse filmi Oscari nominendiks ehk kümne kandidaadi hulka valinud. Küll jõudis 2011. aastal Oscari nominatsioonini Tanel Toomi lühifilm «Pihtimus» («The Confession»). «Pihtimus» võitis 2010. aasta mais niinimetatud tudengi-Oscari ehk kuulutati parimaks välismaiseks tudengifilmiks.