MOEKALE KOKALE: Andres Labi disainitud lipspõll, mida kandes saab moeteadlikuks jääda ka süüa tehes, leidis ostja 85 euroga.Foto: ARNO SAAR
Inimesed
30. september 2013, 07:00

Disainioksjon: lipspõll läks kaubaks 85 euroga

«52 eurot esimest korda, teist korda, kolmandat ja viimast korda, müüdud!» hõiskas rõõmus oksjonipidaja Mart Sander, kes disainioksjonil enampakkujad üle pakkus ja sel viisil magnetilise käevõru omanikuks sai.

Reedel õhtul said Tallinna kesklinnas püsti pandud disainitelki kogunenud huvilised osa Mart Sanderi eestvedamisel toimunud disainioksjonist ning Xenia Joosti moešõust.

«Maksmine esemete eest ei pea toimuma sularahas, vaid võetakse vastu ka võlakirju, pangakaarte,

I own you’sid, kolm tilka verd, Porsche võtmeid ja kõike muud,» naljatles Mart oksjoni algusminutitel.

Enampakkumisele tuli kokku 24 eset, millest omaniku leidsid sel korral ainult 11. Kaubaks läksid näiteks Andres Labi disainitud lipspõll (85 eurot), nõukogudeaegne laualamp (40 eurot), rasvapalli hoiustamiseks mõeldud linnuvedru (25 eurot) ja mehine sõrmus, millega tulid kaasa kruvikeeraja otsikud (60 eurot). Disainioksjon tõi sisse natuke üle 700 euro, millest osa makstakse honorariks disaineritele ja ülejäänud tuluga toetatakse 2014. aasta kevadel tubli disainitudengi reisi Milanosse.

«Ma lootsin küll, et müüakse rohkem asju maha, sest sel aastal oli kaup odavam. Möödunud aastatel on olnud kalleid asju, ka mööblit ja väga suuri esemeid, aga paraku jah, umbes pooled asjad jäid müümata,» nentis Mart, kes toetas oksjonit 52eurose ostuga.

Oksjoni eestvedaja teadis juba enne enampakkumise väljakuulutamist, et disainer Toomas Thetloffi idee järgi valminud randmepael «Akutrellisiti abimees», mis kergesti kaduma kippuvad kruvid enda küljes kinni hoiab, on veel tema meistrimehe majapidamisest puudu. «Ma hakkan seda ise kasutama! Kuna ma raamin pilte, siis mul on kogu aeg kruvidega möllamist,» selgitas Mart pärast oksjonit Õhtulehele.

«Hind oli küll kallis, kuid ma mõtlesin sellele, et see raha ei lähe niisama kuhugi, vaid selle eest läheb keegi Milanosse.»

Ilma ühegi pakkumiseta 13 eset läksid omanike kätte tagasi paremat aega ootama. Sealhulgas jäid müümata näiteks Liis Tarbe disainitud edevate koerte elamispind koerakuut «AUH-AUH» alghinnaga 360 eurot, Piret Loogi disainitud nahast arvutikott alghinnaga 180 eurot, Elmet Treieri kontorimänguasi «Katapult», mille eest küsiti algselt 30 eurot ning ühtegi pakkumist ei tehtud ka Tarmo Luiski morbiidsetele lampidele.