Foto: Tairo Lutter
Inimesed
27. september 2013, 00:00

Contra annetab haruldast nahahaigust põdeva 3aastase Laura raviks «Fausti» (5)

«Valisin sellised asjad, millest on veidi kahju, kuid millest suudan loobuda. Heategevuseks minevad asjad võiksidki sellised olla,» kõneleb luuletaja Margus Konnula ehk Contra.

Väikelapse nahatõve ravi toetuseks paneb Märt Avandi müüki lipsu, Maria Soomets omameisterdatud prossi ja Riho Kütsar salli

Haruldast nahahaigust põdeva kolmeaastase Laura heaks tuleb sel nädalavahetusel hooaja viimastel kirbuturgudel Contralt müüki peale «Fausti» ka raamitud nostalgiahõnguline pühadekaart. «Mul on tegelikult see lugu, et mul polegi eriti asju. Kõik asjad on keegi kinkinud ja neid ei sobi edasi anda,» tunnistas Contra, et leidis raamatu ja pühadekaardi ühest müüki minevast korterist. «Öeldi, et võtke, mis tahate. Kõik, mis alles jääb, läheb kahe päeva pärast prügimäele,» meenutab Contra asjadele uue elu andmise lugu.

«Fausti» peab kirjamees väärt raamatuks, mis oli üks tema lemmikuid kohustusliku kirjanduse nimekirjas juba keskkooliajal. ««Kuristik rukkis» oli siiski esimene,» tähendab ta ja pugistab naerda, et saksakeelsena ta «Fausti» siiski lugeda ei suudaks.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi tegevjuht Küllike Saar räägib, et kirbuturul oli lastefond tuntud inimeste annetatud esemeid müümas ka 2011. aastal, kui koguti raha keeruliste ainevahetushaigustega laste Miikaeli, Albiina ja Brandon-Danieli toetuseks. Toonasest kampaaniast meenutab Saar naeratades lugu, kuidas Contra annetas laste heaks oma kampsuni. «Kampsun läks letilt esimesena. Sellele sõitis Tartusse järele üks mees Tallinnast,» räägib Saar.

Kasulikuks said kasutuna seisnud purgid

Nüüd vajab abi aga haruldast nahahaigust põdev kolmeaastane Laura, kelle ravi haigekassa ei toeta ja tema heaks otsustasid lastefondi töötajad ette võtta samasuguse kampaania. Oma panuse Laura heaks on andnud ligi 30 nimekat Eesti inimest, annetades kõikvõimalikke täikal mahamüümiseks sobivaid asju.

Nii tuleb müüki paljude muude asjade seas ka Märt Avandi lips, mida ta kandis ühel oma elu raskeimal tööl ehk Euroopa filmiauhindade gala õhtujuhina, Maria Soometsa meisterdatud pross, Hannes Kaljujärve paljudel reisidel truult teeninud kohver, Riho Kütsari sall, Kristina Šmigun-Vähi Torino olümpiamängude soojendusnumber, Age Oksa varvaskingad, Lea Liitmaa ja Ene Ergma seintel rippunud maalid jpm. Paljud muusikud on annetanud oma plaate ja valikus on ka raamatuid.

Endine laskesuusataja Eveli Saue on täikale müüki pannud üllatuspurgid, mida on keelatud enne nende äraostmist avada. «Midagi kaela, midagi pähe (seda polegi nii vähe). Olümpialt üks mälestus, MK-lt teine ning alati abiks ka pisike eine! Aga see pole veel kõik (ära mahtus see kõik),» annavad vihje purkidega kaasas olevad autogrammikaardid.

Eveli Saue ütleb, et on lastefondiga varemgi kampa löönud ning kui abipalve tuleb, püüab ta ikka osaleda. «Muudes heategevusprojektides ka – kui ma näen, et see kuidagi minule lähedaste teemadega haakub ja mul on midagi anda, sealhulgas ka sisuliselt, siis osalen hea meelega,» lausub ta. Kust tuli mõte üllatuspurgid teha? Saue ütleb, et sporditegemise ajal kogunes neid purke tal hiiglama palju, näiteks oli neis joogipulber.

«Aga nagu juba Puhh teadis: «Õieti on see ju väga kena purk. Mis sest, et mett sees ei ole. Kui ma ta ilusasti puhtaks pesen ja kellegi leian, kes sinna «PALJU ÕNNE SÜNNIPÄEVAKS!» peale kirjutab, võib Iiah selle sees oma asju hoida, ja siis on see ju tarvilik…»», tsiteerib ta tuntud lasteraamatut. Luuleread autogrammikaadrile tulid tal enda sõnul ka lihtsalt. «Aga ega need erilise kunstiväärtusega pole, rohkem niisama, emotsiooni loomiseks,» kostab ta tagasihoidlikult.

Küllike Saar ütleb, et sel korral paistab annetatud esemete rohkusega silma teatri Vanemuine pere, kus näitleja Riho Kütsar võttis kolleegidelt esemete kogumise enda peale ja käis neid lastefondi töötajatele paar korda ära viimas.

Riho Kütsar lausus, et heategevus on tore tegevus, mis teeb kõigile rõõmu, kuigi ta ise sellega väga sageli ei tegele.

Kütsar saatis täikale endale mittevajaliku

«Mulle tuli kiri ja küsiti toetust. Mõtlesin, et mis ma seda ikka üksi teen ja rääkisin kirjast ka kolleegidele. Kolleegid lõid rõõmsalt kaasa, kel aga vähegi võimalust oli,» kiidab ta.

Kütsar annetas täikale oma sini-must-valgetriibulise salli, kella ja lapse sussid. Kas nendele esemetele on kaasa rääkida ka mingi lugu? «Mis lugu seal ikka, tavalised asjad, mis võiksid kellelegi vajalikuks osutuda. Mina neid enam ei kasuta,» loodab Kütsar, et ilus pikk ja soe sall pakub saabunud jahedatel ilmadel peagi kellegi kaelale sooja.

Tuntud inimeste asju saab osta eeloleval nädalavahetusel toimuvatel hooaja viimastel kirbuturgudel – laupäeval Tartus Ehituse ABC lähedal ning pühapäeval Tallinnas Kalevi keskstaadionil lastefondi müügiletist. Saadud tulu läheb haruldase nahahaigusega Laura toetuseks.

Tundliku nahaga Laura on haiguse tõttu kaetud valulike villide ja haavadega

Kolmeaastane Laura põeb haruldast nahahaigust nimega bulloosne epidermolüüs. Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi tegevjuhi Küllike Saare sõnul on tegemist väga harva esineva haigusega, millesse haigestub maailmas miljonist üks laps. Eestis on selle diagnoosiga kaks last, mõlema ravi toetab lastefond.

«Selle haiguse tõttu tekivad lapse nahale erineva suurusega villid, mille purunemisel tekkivad haavad paranevad aeglaselt ning põhjustavad valu. Lapse nahk on väga tundlik ning võib kahjustuda iga väiksemagi trauma või hõõrdumise tagajärjel,» selgitab Saar haiguse olemust. Kui villid tekivad pidevalt samale kohale, siis soodustab see armistumist, mille tagajärjel võib kannatada erinevate kehaosade liikuvus. Pidevalt tekkivate villide tõttu on oht infektsiooniks.

Laura haiguse vorm on selline, mille puhul tekivad valulikud villid ja haavad ka suu limaskestale. Seetõttu on tüdrukul raske süüa ning tekkinud on ka suu limaskesta kahjustused.

Et haigekassa selle diagnoosiga laste ravi ei toeta, aitab lastefond Laura perel hankida sidumisvahendeid, spetsiaalseid nahka kaitsvaid plaastreid ja antiseptilisi kreeme ning geele. «Kaasasündinud haigust pole võimalik välja ravida, kuid pideva hoolduse eesmärk on vältida puuet põhjustavaid tüsistusi,» selgitab Saar.

Tänu senisele lastefondi toetusele on Laura naha seisund palju parem. Palju kasu on olnud ka lapsehoiu teenuse eest tasumisest, sest pereisa töötab pere ülalpidamiseks välismaal ja peres kasvab peale Laura veel pisike beebi, kes vajab samuti tähelepanu ja hoolt. Lastefond toetab Laura raviks vajalike vahendite soetamist kuni 350 euroga ja lapsehoidja teenuse hüvitisega kuni 398 euroga kuus. «Selle aasta toetusrahast on puudu veel üle 1000 euro,» tähendas Saar. Puuduolev raha loodetaksegi teenida Eesti tuntud inimeste toel, kes on kirbuturul müümiseks annetanud asju.

Laurat on võimalik toetada ka otse, tehes ühekordse annetuse märksõnaga «Laura» lastefondi pangakontole, mille numbri leiab veebilehelt lastefond.ee