EETRIS: Neljapäeva varahommikul aitas raadiokuulajaid äratada Janne Saar. Foto: Tairo Lutter
Inimesed
27. september 2013, 00:00

Janne Saarele jääb Eesti kitsaks: «Ma olen maailmakodanik!» (24)

Tüdrukutebändiga Nexus kuulsaks saanud, juba kolm aastat USAs tähtede linnas Los Angeleses elav Janne Saar on taas kodumaal. Siiski ajutiselt. «Külm on siin, tahan soojale maale tagasi,» puhkeb lauljatar naerma. «Ma olen maailmakodanik,» tunneb Janne uhkust.

Neljapäeva varahommik raadiojaama Sky Plus stuudios. Kell on napilt seitse. Äratajad Alari Kivisaar ja Rauno Märks tervitavad kuulajaid horoskoobiga. «Mina neid ei loe, ei tea, palju seal tõtt on,» liitub diskussiooniga Janne Saar (26). Sel hommikul on temal võimalus asendada mesinädalatele sõitvat saatejuhti Maris Ükstit.

Saade kestab kuuest-kümneni. Janne katsumust keeruliseks ei pea. «Ta vana eetrihai,» torkab Rauno Märks sõbralikult vahele.

Janne: tahaks juba USAsse tagasi

Jannet kuuleb ja näeb kodumaal siiski harva. Üle pika aja saabus ta septembri hakul. «Kui tulin, siis oli siin veel suviselt soe, sai isegi grillida,» räägib Janne. «Nüüd on juba nii külmaks läinud, tahaks tagasi,» sõnab ta. Los Angeleses on praegu 24-25 kraadi sooja. Juba tagasi? «Jah. Aeg-ajalt tulen siia, aga terve maailm on minu kodu. Ei usu, et ka

USAsse püsivalt jään, tahan veel ringi reisida.»

Eestis edukalt muusikukarjääri teinud Janne läks Ühendriikidesse veidi üle kolme aasta eest. «Säästsin raha ja läksin. Alguses kolmeks kuuks, tulin tagasi. Kogusin veel raha ja läksin uuesti. Ja jäingi.»

Janne tunnistab: «Arvatakse, et USAs on elu ilus ja roosa – nii lihtne see pole.» Ta räägib, et on pidanud palju vaeva nägema, et sealses muusikatööstuses vähegi löögile pääseda. Ta jagab elamist Carola Madisega. Tutvusringkonnas on teisigi eestlasi, tuntumatest ka lauljatar Kerli Kõiv ja näitleja Johann Urb. Ta märgib, et sõpruskonnas on veel viis-kuus eesti tüdrukut ja üks poiss.

Alari Kivisaar haarab sõnasabast kinni ja hakkab uurima, kas tegu on Janne poiss-sõbraga. Janne pisut puikleb, kuid tunnistab, et tegelikult on ta vallaline.

«Ikka otsid? Ei saa selline püss vedeleda sööti,» sõnab Kivisaar. Janne räägib, et ta vajab enda kõrvale hingesugulast. Ta lisab hiljem, et on väga valiv, igaühega kohtingule ei lähe. Kui muusikuid seostatakse tihtilugu meeletute pidude ja ohtra alkoholitarbimisega, siis Janne paneb kangemale kraamile käe ette. «Võib-olla ma sellepärast ei joogi, et tahaks valikuid teha kaine peaga.» Karskuse jaoks tal konkreetset põhjust polegi: alkohol lihtsalt ei meeldi.

Nexuse kokkutulek: kes laulab, kes kasvatab lapsi

Kivisaar avab, et ehk peaks vallaline Janne hoopis kassi võtma. «Mulle väga meeldivad loomad, aga see on päris suur vastutus ja piirab minu reisimisvõimalusi ja nii,» kostab Janne. Laste peale ei mõtle ta hoopiski. Kui ka ühel hetkel perekond kõrval, ei ole tema unistus olla paikne koduperenaine äärelinnamajas. Ka perega saab maailmas ringi reisida.

Eestis sai Janne tuntuks tüdrukutepundi Nexus kaudu, kes tegutses 2003.–2006. aastani. Peale Janne kuulusid sinna Merlyn Uusküla ja Helen Randmäe «Ka nüüd saime korra Heleni ja Mercaga kokku. Meenutasime kunagisi aegu ja rääkisime praegustest tegemistest,» sõnab Janne. Kui Merlyn tegeleb samuti muusikaga, siis Helen on täiskohaga ema – tal on kaks pisikest last.

Nexuse aegu Janne taga ei igatse. Autogrammi ei küsita? «Eelmine kord, kui Eestis käisin, küll. Nüüd mitte. Mulle ei meeldi tähelepanu ka. Käin ringi, paksud riided seljas ja sall ümber,» muigab ta.

Lõplikult ta Nexusega tehtut seljataha ei jäta. Möödunud laupäeval ja eile astus ta üles Tallinnas Butterfly Lounge’is. Oma uuema repertuaari kõrval esitas ta tüdrukutetrio ja Koit Toome koostöös valminud kunagist hitti «Lubasid tulla».

USAs kirjutab ta peamiselt ingliskeelset muusikat. See ei tähenda, et ta tasapisi ameeriklaseks muutuks, aktsendist pole juttugi. Janne räägib majanaaber Carolaga eesti keeles, samuti telefoni teel lähedastega. Ta ütleb, et pole ameeriklane, ikkagi eestlane. «Made in Estonia».

Kodumaa tolmu pühib ta sel korral jalgelt 3. oktoobril.

Janne Playboy peost: päris kohutav!

Janne Saar meenutab, kuidas ta mõni aasta tagasi koos Carola Madisega Playboy skandaalse omaniku Hugh Hefneri kodus Playboy häärberis (The Playboy Mansion) pidutsemas käis. Sealsed peod on sama kurikuulsad kui Hefner ise. «Päris kohutav,» ütleb Janne otse. Tüüpiline ettekujutus sealsetest pidudest on, et jänkukostüümides ja -kõrvakestega neiud hüppavad ringi ja üritavad rahamehi võluda. Janne kinnitab, et täpselt nii ongi. «Mina ja Carola olime vist kõige rohkem riides. Kusjuures saime rohkem tähelepanu kui paljad tüdrukud.» Ta räägib, et alkoholi voolab ojadena ja loomulikult on see tasuta. «Enne joodetakse neiud baaris purju…» Mingeid avalikke orgiaid tema sõnul siiski ei toimu, ent tundus küll, et paljud rahajõmmid eraldusid nii mõnegi neiuga.

Janne ja Carola said peole kutse, sest Carola oli kunagi eestikeelse Playboy esikaanel. Kel tutvusi pole, peab saatma oma pildi ja tutvustuse. Hiljem korjatakse sobilikud (loe: ilusad) neiud bussi peale ja viiakse uhkesse peopaika. Janne uuesti rikaste ja ilusate peole ei kibele: «Ei viitsi rohkem.»