KULDNE HÜVASTIJÄTT: «Halvale teele», mis räägib narkoärikast keemiaõpetajast (Bryan Cranston), tema abikaasast (Anna Gunn), perest ja tema mustast ärist, kuulutati oma lõpu eelõhtul parimaks teledraamaks. Foto: afp/scanpix
Inimesed
24. september 2013, 00:00

Emmy galal võidutses narkodraama «Halvale teele» (4)

Narkovabrikandiks pööranud keemiaõpetajast kõnelnud «Halvale teele» tegi võimsa luigelaulu – nädala lõpus otsad kokku sõlmiv seriaal tunnistati pühapäevaõhtusel Emmy galal parimaks teledraamaks. Vihakoori trotsides viis auhinna koju ka naiskõrvalosatäitja Anna Gunn.

«Halvale teele» (Eestis nähtav telekanalil Fox) saab USA teleekraanidel tuleval pühapäeval otsa – seriaali viies hooaeg jääbki viimaseks. Nädal enne lõppu sai sari austusavalduse Los Angeleses peetud maailma ihaldatuima teleauhinna Emmy galal. «Halvale teele» kuulutati parimaks draamasarjaks ning oma kategoorias võitis ka naiskõrvalosatäitja Anna Gunn.

Paadunud fännid tusatsesid sotsiaalmeedias, et meespeaosatäitja Bryan Cranston ja olulisim kõrvalosatäitja Aaron Paul ei läbinud seekord sõela. The Hollywood Reporter märgib, et šokeerivaid üllatusi tuli õhtu jooksul ette palju ning teleauhindade võitjaid olevat tänapäeval raskemgi ennustada kui Oscarite omi – tehakse ju peadpööritavalt palju häid sarju.

Bryan Cranston pidi kaotust tunnistama juba teist aastat: mullu kaotas ta «Kodumaa» peaosatäitjale Damian Lewisele. Seevastu varasematel aastatel õnnestus tal võita lausa kolm korda järjest.

Seriaali autor Vince Gilligan on öelnud, et tema soov oli luua peategelane, kes oleks ühtlasi antikangelane. «Halvale teele» keskne tegelane, keemiaõpetaja Walter White (Bryan Cranston) põeb kopsuvähki. Tal on kodus invaliidist poeg ja tema abikaasa Skyler (Anna Gunn) ootab parajasti nende teist last.

Et Walteri haigus mõjub pere niigi õhukesele rahakotile kehvasti, otsustab ta oma teadmised tulu teenima panna – ta asutab koos rumalavõitu narkarist endise õpilase Jesse Pinkmaniga (Aaron Paul) amfetamiinilabori.

Selle poolest meenutab sari eelmisel kümnendil ilma teinud maffiasarja «Sopranod», mille kangelane Tony Soprano tappis inimesi nagu kärbseid, aga mõjus ikkagi sümpaatse naabrimehena. Asjata pole telekriitikud «Halvale teele» kuulutanud parimaks draamasarjaks pärast «Sopranosid» – viimane oli esimene peavoolusari, mis julges halva inimese ümber kangelaseoreooli luua.

Anna Gunnile sai osaks vihavaling

Emmy koju viinud Anna Gunn, kes mängib Walteri naist, on öelnud, et teda saadab Twitteris pidev näägutamine. Kevadel kirjutas Gunn New York Timesile kolumni: «Kui viha Skyleri vastu minule üle kandus, olin äärmiselt heitunud. Tuhanded inimesed on Facebookis meeldivaks märkinud lehekülje «Ma vihkan Skyler White`i». Veel tuhanded on liitunud leheküljega, mille pealkirja ma ei söanda isegi mainida. Olin hämmingus: kuidas on võimalik, et mõrvarlik viha tegelaskuju vastu kantakse üle teda kehastavale näitlejale?»

Pühapäeva õhtul sai Gunn aga võimaluse laval kuldset kuju hoides võidukalt kuulutada: «Need, kes vihkavad Skylerit, ajagu oma asja. Sellel pole minuga vähimatki pistmist!»

Kes pälvisid Emmy?

Parim draamasari – «Halvale teele»

Parim draamanäitlejatar – Claire Danes (pildil,

«Kodumaa»)

Parim draamanäitleja – Jeff Daniels («Newsroom»)

Parim naiskõrvalosatäitja draamasarjas –

Anna Gunn («Halvale teele»)

Parim meeskõrvalosatäitja

draamasarjas – Bobby Cannavale

(«Keeluaja kuningas»)

Parim komöödiasari – «Moodne perekond»

Parim komöödianäitlejatar –

Tina Fey («30 Rock»)

Parim komöödianäitleja –

Jim Parsons («The Big Bang Theory»)