VABADUSE OTSINGUIL: Siseheitlused viivad filmi peategelase Fredi (Lauri Lagle) tagasi endise kallima (Laura Peterson) rüppe. Foto: Jarand Rorgemoen
Inimesed
21. september 2013, 07:00

Veiko Õunpuu film «Free Range» on andekas, kuid keskpärane (9)

«See on andekas, korralik, tasemel keskpärane film, milliseid näeb Berliini filmifestivalil ehk «Berlinalel», kus ma olen käinud alates 1990ndatest, kümneid ja kümneid kordi. Selles mõttes võib öelda, et me oleme kõval Euroopa tasemel,» on filmiajakirjanik Jaak Lõhmuse esimene hinnang eile Coca-Cola Plazas täissaalile esilinastunud Veiko Õunpuu uuele mängufilmile «Free Range/ Ballaad maailma heakskiitmisest».

«Kindlasti on tänini Veiko Õunpuu parim film «Sügisball», kuigi ma ei pettunud ka selles loos,» arutleb Lõhmus. «Siin on väga tublisid, väga tüsedaid leide ja mõned väga meeldejäävad stseenid. Näiteks Peeter Volkonski monoloog, millele saalis lausa aplodeeriti. Mis aga näitab kontseptsiooni ja režiipoole nõrkust või mis annab tunnistust, et seal on vajakajäämisi, siis see on väga hästi valitud muusika. Et kui muusika ära võtta, kaob ka stseen. On näha, et liiga palju on filmi päästetud just muusikaga. Sealt tulevad välja stsenaariumi puudused, tulevad välja režii puudused. Samas on muusika väga hea, mõjuv ja kohati lausa maagiline.

Kui veel peateemast rääkida, siis see oleks, kuidas läänemaailmas noored ei taha ega suuda leida tööd, ja kunstilise tõlgendusena on see täiesti omal kohal,» leiab filmiajakirjanik Jaak Lõhmus.

Filmkriitik Jaan Ruus lisab, et «Free Range» on nappide vahenditega päevakohane ja samas helge film, «kus tegelasteks on marginaliseeritud inimesed, kes tunnevad ennast üleliigsetena ja ütlevad ühel päeval, et aitab küll».

«»Free Range» tähendab koduloomade ja -lindude vabapidamisel kasvatamist. Nad on justkui vabad, aga nende vabadus on siiski piiratud – kusagil on alati tara, nende territooriumi lõpp. Meie vabadus on alati millegagi piiratud, olgu need piirangud füüsilised või meie eneste peas, ja mulle tundus, et see sõnapaar oleks ilus ja tabav nimi seda konkreetset lugu pealkirjastama,» on režissöör ise oma uue mängufilmi tähendust avanud.

Veiko Õunpuu on filmi peategelase, noore kirjaniku Fredi asetanud olukorda, kus tal oma tüdruku ootamatu raseduse tõttu tuleb kiiresti otsustada oma koha üle ühiskonnas. Uudis peatsest isakssaamisest tabab noort meest hetkel, mil ta on äsja vallandatud töökohalt ajalehe toimetuses ja otsustanud täielikult pühenduda kirjandusele.

Nii keskendubki film oma kohta otsiva noore mehe siseheitlustele ning tõstatab küsimuse vaimse vabaduse, eneseteostuse ja õnne võimalikkusest tänapäeva ühiskonnas.

«Ma tahtsin kujutada kedagi, kes suudab äärmiselt kergelt elada. Kedagi, kes on täielikult vastutustundetu ja vaba inimene,» on Õunpuu öelnud. «Aga sealtkaudu jõudsin ma paratamatult uute küsimusteni, mis puudutavad tema suhteid teiste inimestega. Kui vabad me olla saame, ilma teistele viga tegemata?»

«Free Range’i» stsenaariumi on kirjutanud Veiko Õunpuu ja Robert Kurvitz, produtsent on Katrin Kissa, operaator Mart Taniel, kunstnik Jaagup Roomet ja kostüümikunstnik Jaanus Vahtra.

Peaosas teeb oma esimese kandva filmirolli näitleja ja lavastaja Lauri Lagle. Veel mängivad filmis Jaanika Arum, Laura Peterson, Roman Baskin, Rita Raave, Peeter Volkonski, Meelis Rämmeld, Laine Mägi jmt näitlejad.

Filmi tootjafirma on Homeless Bob Production ning alates eilsest jookseb see Tallinnas Coca-Cola Plaza, Solarise, Sõpruse ja Artise kino ekraanidel ning Tartus Cinamonis ja Elektriteatris. Sealt edasi liigub film väiksematesse kinosaalidesse mujal Eestis. Maailma esilinastus tuleb «Berlinale» filmifestivali «Forumi» programmis veebruaris 2014.