TULNUKAS VÕI SIISKI MITTE? Briti teadlaste rühm väidab, et on leidnud kosmosest maavälist päritolu mikroorganisme.
Inimesed
21. september 2013, 07:00

Tulnukad on olemas ja meie oleme nende järeltulijad? (3)

Professor väidab, et leidis maavälise elu. Tema kolleegid on skeptilised

Briti professor saatis stratosfääri õhupalli, mis naasis sealt koos kummaliste mikroorganismidega. Leiuga tegeleva uurimisrühma väitel võib kogu elu planeedil Maa olla kosmilist päritolu.

«Kui meil on õigus, on kosmoses järelikult elu ning see saabub sealt Maale. Järelikult on kogu Maal vohav elu kosmilise päritoluga. Pole mingit alust uskuda, et elu tekkis Maa pinnal,» kommenteeris ennekuulmatut leidu Briti lehele The Independent Sheffieldi ülikooli astrobioloog Milton Wainwright. Leheveergudel seisab, et juulis 27 km kõrgusele stratosfääri saadetud õhupall naasis sealt bioloogiliste mikroorganismidega. Organismid saavat olla ainult maavälist päritolu – Wainwright on selles 95% kindel.

«Sellele, et need on pärit kosmosest, vihjab kogu teadusele teadaolev informatsioon. Sellisesse kõrgusse poleks need saanud Maalt sattuda, seetõttu peab tegu olema hoopis siiapoole teel olnud organismidega,» selgitab professor. Osakesed olid äärmiselt puhtad, mis olevat veel üks tõend, et need ei ole pärit Maalt. Wainwright ja tema uurimisrühm oletavad, et organismid pärinevad komeetidelt – suurtelt jääkamakatelt, mis läbi ilmaruumi tuhisevad. Kui komeet puutub kokku Maad ümbritseva atmosfääriga, hakkab see sulama ja sellele kinnitunud organismid vabanevad, seletas Wainwright. Kõmu tekitanud näidised kogutigi Perseiidide meteoriidisaju ajal.

Wainwrighti kinnitusel järeldus organismide lähemal uurimisel, et need on ilmselt lähtunud vesisest keskkonnast ja seega ongi komeet kõige ilmsem. Organismid ei ole tõenäoliselt enam elavad, aga arvatavasti on sealt võimalik leida DNAd, mis on piltlikult öeldes elu ehitusmaterjal. Seda peabki Wainwright oma leiu juures põnevaimaks, sest see vihjab, et ka elu Maal lähtus ilmselt kosmosest. Professor rõhutab, et Maa on avatud süsteem, ning isegi sel ajal, kui ta ajakirjanikuga vestleb, pudiseb meile kosmosest kaela bioloogilist kraami.

Põrunud professori luul või revolutsioon?

Oktoobris plaanib Wainwright oma meeskonnaga taas «jahile» minna, sest siis vallandub meteoriidisadu Halley komeedilt ning ilmaruumi paiskub suur pilv kosmilist tolmu – tõenäosus uute tavatute organismide leidmiseks olevat suur. Professor peab oma avastust revolutsiooniliseks ning ennustab, et see muudab varsti kogu arusaama bioloogiast ja evolutsioonist.

The Telegraph märgib, et see pole kaugeltki esimene kord, kui kosmosest on mikroorganisme leitud. Suurem osa teadlastest usub siiski, et need on pärit Maalt ning neid paiskavad atmosfääri näiteks tormid. Tänavu avastasid ka NASA teadlased Maa pinnast 6–8 km kõrgusel elavaid baktereid, mida leiti lennukite pinnalt. Kõige tõenäolisemalt olevat need õhku paisatud orkaanide ajal.

Wainwright aga pareerib, et 27 km kõrgusele ei paiska elu ükski torm – võimalik olevat see vaid vägeva vulkaanipurske tagajärjel, aga ühtki säärast polevat viimastel aastatel olnud. The Telegraph vihjab, et ajakiri Journal of Cosmology, kus Wainwrighti teooria ilmus, on teadlaste keskel vastuolulise mainega. Seal olevat varemgi ilmunud kesise tõendusmaterjaliga tagatud põrutavaid väiteid, mille üle suurem osa teadlastest on irooniliselt muianud.

Wainwrighti skeptilisemad kolleegid on avastust kommenteerides öelnud, et see vajab veel põhjalikku uurimist ja professor hõiskab enne õhtut. «Et ta midagi põnevat leidiski, on usutav. Aga järeldus, et maaväline elu eksisteerib, on liiga suur hüpe ja see nõuab veenvamat kinnitust. Selleks tuleb näidata, et organismidel pole Maa biokeemiaga mingit kokkupuudet – sest kui selgub, et on, siis ei ole tulnukaid ikkagi olemas,» lausus NASA astrobioloog Chris McKay portaalile Space.com.