KUNSTNIK JA MUUSA: Martin Saare elukaaslane Kati Vaikre oli eilegi Marilyn Monroeks kehastunud nagu autot katvatel piltidel. Enne teeleasumist filmis paar sünnipäevatervitust sõbrannale, kelle foto samuti autot ehib. Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
20. september 2013, 00:00

Martin Saare disainitud Volvo vajas vahetult enne kunstiautode rallit putitamist (5)

Eile ennelõunal asus Kultuurikatla juurest kolonnina Saksamaa poole teele 15 kunstnike käe all unikaalse välimuse saanud autot, mis osalevad tänavakunsti tutvustaval «Slowballi» rallil. Oma disainitud Volvo roolis startis läbi Baltikumi ja Poola kulgevale ringsõidule ka kunstnik Martin Saar, kes sai auto alles samal hommikul Männikult remonditöökojast kätte.

«Hea, et kõik tänu tublidele töömeestele kenasti lahenes!» tänas Martin Saar õnne. Nimelt avastas ta retke eelõhtul, et talle lõuendiks antud 1993. aasta Volvo 850 rooliotsad vajavad kindlasti vahetamist. Nii tuligi sõiduk ööseks hooldusse jätta.

Projekti «Kunst ratastel» osana sõidetav «Slowballi» ralli kulgeb nelja päeva jooksul läbi Riia, Kaunase ja Varssavi Berliini, kuhu jõutakse pühapäeval. «Igas linnas on plaanitud väike autonäitus, lõpunäitus on Berliinis,» rääkis Martin. Tallinlased saavad uue kuue saanud autosid uudistada kolmapäeva jooksul. Tõsi, näituse ametlikul avamisel oli Kultuurikatla aias kohal 11 autot, sest Martini oma polnud ainus, mis viimase minuti putitamist vajas.

Martin, kes ainsa algatuses kaasa löönud kunstnikuna ka ringreisil osaleb, võttis teekonnale ühes elukaaslase Kati Vaikre ja koera, kääbuspinšer Peekoni.

Naise ja koerakese pildid kaunistavad samuti autot, mille Martin kujundas ajendatuna enda vändatavast filmist «Andy Warhol in Estonia», kus Kati on Marilyn Monroe rollis. «Toimunud on krüogeeniline läbimurre ja külmutatud inimesi on võimalik taaselustada. Andy Warhol (Ameerika popkunstnik – K. A.), keda kehastab kunstnik KiWa, on kolinud Eestisse, kuna siin on jahe, ilusad inimesed ja värske maitsev toit. Film räägib tema tegevusest ja inimestest ta ümber,» kirjeldas New Yorgis elav kunstnik valmivat linateost.

«Fotod on paari programmiga veidi manipuleeritud, välja prinditud ja autokerele kleebitud, seejärel osaliselt üle värvitud. Tee peal maalin veel detaile juurde,» avaldas Martin. Seni oli tal auto kaunistamisele kulunud nädal.

Korraldajate, sponsorite ja rallipääsme soetanute kõrval osalevad ringsõidul hea tahte saadikutena lauljad Teele Viira ja Eva Vaino, võistlustantsija Mairold Millert ja raadiohääl Kirsti Timmer.

«Mul on täiesti ideaalne tiim!» kiitis Teele. Mis siis, et ta kohtus autokaaslastega alles päev varem. LHV panga tippmüüja Kaisi Kask oli lauljatarile varasemast tuttav, kuid Rootsist ja Soomest pärit noormehi ta ei teadnud. Ka autoga mööda Euroopat tiirutada on Teelele uus kogemus. Seni on tema pikim autosõit viinud Lätti. Nüüd tuleb tal end ületada, sest nelik on kokku leppinud, et igaüks peab ühe päeva autot juhtima. Küüdiks valisid nad Eesti kunstniku Medley maalitud 1993. aasta Volkswagen Golf III, mille katuse ülevas meeleolus punt vahetult enne starti tantsusammudega sisse õnnistas. Sõit läks lahti kell 11.15.

Ürituse ellukutsuja on Rootsist pärit ettevõtja Martin von Zweigbergk Franke. Tema ja Tallinna Kultuurikatla koostööprojekt kaasas kunstnikke viiest riigist. Päevinäinud autodele andsid uue ilme Martin Saar, Marit Ilison, Eduard Zentsik, Kuise, Medley, Neki, Okeiko ja Siim Maaten Eestist, Eriks Caune, Dainis Rudens ja Toze Lätist, Sami Salomaa ja Jani Tolin Soomest, Steve Vanoni ja Ken Sibert USAst ja Matt Squire Inglismaalt.

Osa autodest läheb Berliinis enampakkumisele, osa pannakse pärast reisi müüki portaalides Auto24 ja eBay.