VERIVÄRSKE: Anne Velli esitles eile oma kolmandat raamatut «Laps laulab ja mängib» Eesti Lastekirjanduse Keskuses. Foto: STANISLAV MOSHKOV
Inimesed
18. september 2013, 00:00

Anne Velli: sain lapselapsele sünnipäevaks oma värske raamatu kinkida! (2)

«Tunnistan, et ilukirjanduse poole mõtted liiguvad, kuigi midagi kindlat ega konkreetset täna öelda ei oska ega taha,» üllatab ennekõike lauljana ja omanimelise lastešõu vedajana tuntud Anne Velli, kes esitles eile Eesti Lastekirjanduse Keskuses juba oma kolmandat raamatut, «Laps laulab ja mängib».

Esimene raamat pealkirjaga «Laulud ja mängud» ilmus Annelt tegelikult juba kaheksa aastat tagasi. «Illustreeris selle kadunud onu Raivo, kellelt on mulle raamatus ka pühendus: «Aitäh, kulla Anne, et saime taas üle pika aja koos esineda. Tänuga, Raivo,» tsiteerib Anne heldinult.

«Süda küll ei öelnud, et nüüd tuleb uus raamat kirjutada, aga kuna ma olen vahepealsete aastatega nii palju etendusi juurde teinud ja et teadupärast püüan ma iga uue etenduse tarbeks alati luua uued laulud ja mängud, siis tulid inimesed küsima, kus nad ühte või teist neist leida võiks. Nii selle kirjutamine oli igati loogiline,» selgitab uue raamatu sünnilugu Anne. Ta kiidab taevani nii kirjastust Tammerraamat kui ka kujundajat Anu Kalmu. «Niivõrd ilusad pildid, et oi-oi-oi.»

Sama palju rõõmustab Anne selle üle, et raamatu esitlusel oli ka tema lapselaps. «Sebastian sai just täna kuueaastaseks,» õhkab õnnelik vanaema. «Nii et ma sain talle sünnipäevaks oma raamatu kinkida.»

Kas Anne Velli lastešõu põhjal raamatuid veel juurde sünnib, Anne öelda ei oska. Samas ilmus talt poolteist aastat tagasi mälestusteraamat «Türkiissinine», mis on toonud väga positiivset tagasisidet ning mis on nüüd pannudki kunagise menulaulja mõtted Pegasuse poole liikuma. Ometi seisab ta kindlalt kahe jalaga maas. «Praegu küll ei jaksa. Kuigi soov midagi veel paberile panna võib tulla väga äkitselt. Kindlasti sõltub tulevik ka sellest, kuidas viimane raamat vastu võetakse. Kui hästi, siis see loomulikult innustab. Vastupidiselt sellele, kui su teos aastateks leti peale tolmuma jääb.»

Uut inspiratsiooni ja indu annab Annele ka Tenerife, kuhu ta juba kuuendat aastat järjestikku päikesest jõudu ammutama läheb. «Olen seal juba kui omainimene. Üürime elamist ühelt kindlalt inimeselt ja ümberringi on kõik tuttavaks ja sõbraks saanud.» Tagasi tullakse märtsis teatrikuuks. «Siis on vaja ju jälle oma teatrit teha,» naerab Anne Velli.