Video: Viljar Voog
Inimesed
13. september 2013, 15:57

ÕRNEMA SOO OSTUPIDU: Grete Paia kleiti tahad? Või Merlyn Uusküla kõrvarõngaid? (16)

Täna ja homme on Tallinnas asuv näituste keskus muutunud moeteadlike naiste mekaks, mehed hoiavad sealt heaga eemale: toimub järjekordne Buduaari turg. Näiteks Grete Paia pakub seal esinemiskleite, Grete Klein aga valikut oma hiiglaslikust kingakollektsioonist.Kingad, ehted, kallid firmariided, veel kingi. Punasel vaibal askeldamas päevajuht, stilist Ženja Fokin. Ta hüüab mikrofoni: "DJ, kus sa kadusid? Daamid tahavad muusikat!"Daame on tõesti ohtralt, kiire hinnangu põhjal võib arvata, et mehi on käputäis (väike liialdus). Selline pilt avanes kella kahe paiku päeval.

Ühe õudusunenägu, teise pidu

Vaadates end saatva kaameramehe haput nägu, mõistan: see on tõesti meeste õudusunenägu. Ent naiste jaoks ilmselgelt ostlemispidu. Kui juba sel kellaajal oli sissepääsu juurde väike järjekord tekkimas, mis veel õhtul saab.

Teiste hulgas on oma leti püsti pannud ka nooruke lauljatar Grete Paia. Ta räägib, et tõi palju riideid, millega vaid paar korda käinud, näiteks laval üles astunud. "Ja osad on mitme aasta tagused, mis jäänud kappi seisma."

Paia näitab üht kleiti, mil tema mälestustes eriline koht. Just seda kleiti kandis ta jõulupeol, kui oli 7. klassi õpilane. "Kuuendas klassis käisin sellega maakondlikul lauluvõistlusel tiigritüdruku laulu laulmas," lisab ta.

Pikalt Paia müüjaametit proovida ei saa. "Pean õhtul minema teise linna esinema," nendib ta. Ta ütleb, et kooli ja muusikuelu tõttu on tal korralik tamp peal. "Kerge ei ole. Tuleb väga hästi aega planeerida, teha valikuid, mis on kõige tähtsam, kuidas kõige õigem käituda."

Kleinil jäi koju veel 30 kingapaari

Kui Paiagi on mõned kingad ühes võtnud, siis Grete Kleini kollektsiooni vastu ta ei saa. Kümme paari? Ei, vist ikka rohkem. "Ma olen suur kingafänn," tunnistab Klein. Ta osutab ühele paarile ja ütleb, et pole neid praktiliselt kandnudki. Teiste paaride seas on üks, millel otseses mõttes hirmuäratavalt kõrged kontsad. Taolised, millega ka kõige pisem tüdruk tunneks end pilvelõhkujana. Eeldusel, et ta nendel sekunditki seista suudaks."Need on sõbrannad omad, ta tõi ka paar asja müüki," ütleb Klein siiski.

Ta tunnistab, et lisaks müügis olevatele ootab teda kodus veel 30 paari kingi. Klein räägib, et viimasel ajal eelistab ta siiski aina enam madalaid jalanõusid. "Vana inimene, selg ja põlved jäävad haigeks," naerab ta. 

Klein räägib, et on suur kaltsukafänn. "Eelistan iga kell kaltsukat Kristiine Keskusele ja Rocca al marele," toob ta võrdluse.

Merlyn Uusküla seevastu kaltsukafänn pole. Ta selgitab, et ta tahab riiete tausta teada. Näiteks tuttavate kantud ja hästi hoitud riiete vastu pole midagi. Kuna ta on viimastel aastatel paljud oma riided lastekodu heaks annetanud, loodab ta ka turult midagi leida. "Tunnen, et kapp vajaks täiendust."

Ehted otse Mehhikost

Ta ise müüb ehteid, mis pärit otse Mehhikost, kus Uusküla aasta eest reisimas käis. "Väga eksklusiivsed, mida Eestist kusagilt mujale ei saa," sõnab ta ehteid näidates. "Iga asi on unikaalne, erinevad värvid ja mustrid."
Mehhikost pärinevad ka kaelaehe ja kõrvarõngad, mis täna Uuskülat ehtimas. Kas needki müügis? "See on minu isiklik," ütleb ta kee kohta. "Kui keegi neid kõrvarõngaid kõrvast tahab, neid võib osta," lisab ta.