RIKUTUD NÄRVID: Tummfilmistaar Pola Negri olevat mune ja spinatit mugides oma närvikavale põntsu pannud. Foto: AFP/Scanpix
Film
12. september 2013, 07:00

TUMMFILMIAJASTU TAPPEV DIEET: hommikuks kuum vesi, lõunaks lahja supp, õhtuks hapupiim (3)

Koltunud glamuuriajakirja uskudes elas Joan Crawford vaid mõnest lusikatäiest lahjast supilurrist, tummfilmitäht Pola Negri aga kaotas spinatit ja mune kugistades närvid. Tolmukorraga kaetud ajastul tunti isegi rasvaimu, mis oleks noorele näitlejatarile vaat et elu maksnud.

Veebileht jezebel.com kaevas välja 1929. aasta ajakirja Photoplay numbri, mis paljastab Hollywoodi algusaastate dieedipöörasused. Ülearused kilod hukutasid juba tol ajal näitlejate karjääre, kuna avastati, et kaamera suudab isegi normaalkaalus naisi mitu kilo tüsedamana näidata. «Kui naine astub kaamera ette, lisandub talle hoobilt kaks kuni kümme kilo. Kaamera jäädvustab kahedimensiooniliselt ja see teeb ümarad objektid lamedaks. Vaadake kas või toru – pange üks silm kinni ja näete, kuidas see kohe mitu head sentimeetrit laiemaks venib,» selgitab peaaegu sajandivanune ajakiri. Artiklis märgitakse, et hea operaator suudab valgust ja nurka sättides naisefiguurile armu anda. Aga tõeline vabanemine dieedipöörasustest saabuvat alles kolme-dimensioonilise kaamera leiutamisega, ennustati.

Ajakiri nimetab sõgedat dieedipidamist Hollywoodi nuhtluseks ja hoiatab, et heaga see ei lõpe – kurbi näiteid olla filmitähtede hulgas olnud küll. Tummfilmitäht Pola Negri olevat viis kilo maha saanud muna- ja spinatidieeti järgides. Paarsada grammi spinatit annab ainult sada kalorit, üks keedetud muna umbes sama palju. Peale selle püüdis ta ainevahetust elustada kuumade vannide ja massaažiga. Negri olevat murdunud kriitikatule all – filmi «The Woman of the World» esilinastuse järel olevat kõik väljaanded tema paisunud kehavormidest heietanud. Kui uskuda ajakirja, olevat Negri end näljutades põduraks muutunud ja oma närvikava rikkunud.

Unelmatefiguuri eest maksti eluga

Teine vana Hollywoodi suurkuju Joan Crawford olevat piitspeenikese piha säilitamise nimel lõunaks söönud vaid paar supilusikatäit külma suppi, natuke rabarbrit ja kuus soolakreekerit, millele määris paksu kihi sinepit. «Ja seda kõike pärast rasket töörügamist!» ägab žurnaal.

Kui Crawfordil ja Negril jäi vähemalt hing sisse, suri tummfilmitäht Barbara La Marr 1926. aastal vaid 29aastaselt just enesenäljutamise tõttu – vähemalt väidab nõnda Photoplay, mis märgib, et näitlejatari hauda viinud tuberkuloos olnud kiire kaalukaotuse otsene tagajärg. La Marri meetmed olnud nii karmid, et neid ei pidanud väljaanne paslikuks kirja panna.

Teine sama ajastu täht Lottie Pickford olevat samuti oma tervisega mänginud ja suri – tõsi, alles mitu aastat pärast siintsiteeritud ajakirjanumbri ilmumist – 43aastaselt südamerabandusse. Hoiatavas loos mainitakse ka näitlejatari, kes võtteplatsil nõrkusest kokku varises. Üks noor ekraani-iludus valmistas oma perekonnale sügavat muret salamahti laimidieeti pidades. Isegi rasvaimu polnud tol ajal ennekuulmatu. Los Angeles Times on meenutanud, et paar aastat tulutult kasvava kehakaaluga võidelnud, heitis tõusev täht Molly O’Day 1928. aastal lõikuslauale. Ta oli siis vaid 18aastane. Meeleheitlikule otsusele olevat teda kihutanud filmistuudio, kus staarihakatis pandud fakti ette: litsud end sellesse kleiti või su karjäär on omadega õhtul. Photoplay kirjutab, et kui suurem osa tollaseid filmitähti tegelikult dieeti ei vajanud, oli vaene Molly tõesti tüse. Arstid olevat tema säärtesse ja kõhtu sisselõiked teinud ning sisestanud «elektrilised nõelad, et rasva sulatada». Kaalukaotust lubati talle seeläbi maksimaalselt seitse kilo, kuigi ajakirjaveergudel nähvatakse õelalt: «Vaevalt sellest erilist tulu tõuseb, sest Molly on ju üle kere paks!»

Dieedihullus tõi tuberkuloosiepideemia?

Kuigi O’Day elas lõpuks pika elu ja suri alles 1987. aastal 88aastaselt, olnud tema tervis pärast operatsiooni mõnda aega väga kehv.

Anoreksiat loos ei mainita, aga tol ajal sageli surmaotsust tähendanud tuberkuloosi levik olevat ajakirja väitel noorukeste neidude hulgas kasvanud just dieedihullustuse tõttu. Arstid olevat kurtnud, et neil tuleb ka ravida tuhandete noorte naiste kehvveresust. Artiklis sõna saanud tohter viibutab näppu, et mingil juhul ei tohiks alla võtta kiiremini kui üks kilo nädalas ning 157 cm pika naise normaalne kehakaal olevat 54 kilo. Samas olnud enamik filmitäheks pürgijaid kuus kilo kergemad kui tervisele kasulik.

Hollywoodi kuldajastuks peetavatel 1950ndatel ja järgnenud kümnendil tõusid lõpuks ometi ausse volüümikamad figuurid, nagu Elizabeth Tayloril ja Marilyn Monroel. Ajakirjanduses on väidetud, et Taylor armastas rasvast toitu ahmida ja tema suur lemmik oli juust.

Marilyn Monroe olevat armastanud liha ja hommikusöögiks rammusat kokteili toorest munast ja soojendatud piimast. Kui tal oli vaja kiiresti kaalu langetada, otsis ta abi klistiirist. Mõlema staari kehakaal kõikuski nende karjääri vältel mitme kleidisuuruse ulatuses. «Itaalia Marilyn Monroeks» tituleeritud Sophia Loren mugis hommikuti muffineid, lõunaks aga suure portsu pastat või kanasalatit.

Vana Hollywoodi pöörane staaridieet

1929. aastal avaldatud dieediplaan, mida ajakiri Photoplay soovitab järgimata jätta – see võib lõppeda surmaga, kuna annab ainult 305 kalorit. Normaalse elutegevuse säilitamiseks vajalik päevamiinimum olevat ajakirjale kommentaare jaganud tohtri sõnul aga 1200 kalorit ja sedagi vaid juhul, kui dieedipidaja on kohutavalt rasvunud. Normaalne dieet andvat 1550 kalorit.

Hommikusöök – kuum vesi (0 kalorit)

Lõuna – kaheksa supilusikatäit lahjat suppi (13 kalorit), kaks soolakreekerit (100 kalorit), 100 grammi tomatit (25 kalorit)

Õhtusöök – kodujuust (50 kalorit), 50 grammi ananassi (50 kalorit), klaas hapupiima (67 kalorit)

Kui tuleb näksimishimu, võib endale mõnikord lubada ühe keedumuna või pisut spinatit.