Film
23. märts 2011, 11:37

"Polaarjoone sangarid" - hyvä, Suomi!!! (3)

Kes suudaks kaamoses vaevlevaid jobusid soomlastest ilmekamalt kujutada. Ei keegi!

Soome pärapõrgus vaimu- ja pärispimeduses ringi sumpav semudetrio on saanud Janne (Jussi Vatanen - muuseas, ralliäss Ari Vataneni lapselaps!) pruudilt ultimaatumi: nui neljaks, hommikuks olgu digiboks olla, muidu on rakkaus läbi. Järgneb seiklusteküllane road-trip läbi põhjatute laante, läbi vilksatamas kirevate fruktide galerii, mis Aki Kaurismäkilegi au teeks, ning taustal kõlamas südantsoojendav Soome popmuusika.

Dome Karukoski lavastatud "Polaarjoone sangarid", mille soomlased tunnistasid oma mulluseks parimaks filmiks, annab põhjuse kinno tulla ka "Matti" ja "Paha maa" tähe Jasper Pääkköneni arvukatele austajannadele. Pruunisilmne plikademagnet kehastab üht Janne truudest semudest.

Kohtumisel Eesti kinosõpradega toonitas režissöör Karukoski ("Tüdruk, oled staar"), et ei tahtnud polaarjoonetaguseid töötuid luusereid mingil juhul naeruvääristada. Sõpradekolmik ongi maalitud hella käega ning isegi igas poolpervos ja kõrtsiriiukukes on midagi liigutavat. Filmi ingliskeelne pealkiri "Lapland Odyssey" viitab Odüsseuse eksirännakutele ning Karukoski hukatuslikud lesbilised sireenid teevad Homerosele pika puuga ära. Ning kas oma taseriga halvavaid surakaid jagav hotellipidajanna on nõid Kirke? Kinoline saab päris hea kodutöö.

5/5