Film
3. juuni 2011, 17:17

"X-Mehed" - Miks ma nii suur nohik pean olema!? (9)

Ma satun kentsakalt tihti vaidlustesse oma sõprade ja tuttavatega teemal, kes meist on suurem nohik. Trumpkaart mu tagataskus on alati mu bakalaureuse lõputöö, mille ma kirjutasin koomiksitest, täpsemalt X-Meeste seeriast. Seetõttu on minu reaktsioon igale eksimusele filmis „X-Mehed: Esimene klass" mitmeid kordi võimendatud.

Aasta on 1962. Kui CIA agent Moira MacTaggert (Rose Byrne) näeb pealt, kuidas kaks mutanti ähvardavad tähtsat USA kindrali, võtab ta ühendust mutatsioonide eksperdi Charles Xavieriga (James McAvoy), et aru saada, kus on mutantide võimete piirid. Oh üllatust, ka Charles on ise mutant! CIAga liitudes satub ta peale kättemaksuhimust pimestatud Erik Lehnsherrile (Michael Fassbender). Erik on mutant, kelle võimeks kontrollida metalle ning tema kinnisideeks tabada Sebastian Shaw (Kevin Bacon), kes tappis tema ema. Et Shaw eesmärgiks on tuumaholokaust, sobib tema tabamine ka Charlesi plaanidega ning mehed ühendavad oma jõud.

Kõik mida te peate uusima „X-Meeste" saaga liikme kohta teadma on kirjas selles lõigus. Näitlejatööd on korralikud. Režissööri on suutnud luua kaasahaarava filmi toetudes korralikule stsenaariumile. Erapooletu vaataja sõnade kohaselt on tegu lõbusa ja meelt lahutava filmiga.

Järgneb minu virisemine kõigest, mis on „X-Mehed: Esimeses klassis" valesti!

Alustame kõige naljakamast ja haledamast. Ameerikas on 309 miljonit, Los Angeleses 3,8 miljonit elanikku. Hollywoodis elab igal ruutkilomeetril 2000 inimest! Ma olen nõus kihla vedama, et, pagan võtaks, mõni neist on venelane, ukrainlane või sisesta-slaavi-riik-siialane. Stanley Kubricku „Dr. Strangelove" on üks mu lemmikfilme. Külma sõja ajal tehtud filmis räägitakse kõige vigasemat vene keelt, mida ma kunagi kuulnud olen, aga see on arusaadav, sest ajal kus kõik venelik oli tabu, pidigi venelast mängima paduameeriklane. Miks peab aga tänapäevases filmis kõlama nii kole vene keel? Tegu on lihtsalt filmitegijate laiskusega: ega Ameerika publik ju aru ei saa, et see keel päris õige pole, ja nende teiste riikide pärast (kus keegi võiks aru saada, kui kehv see näitlemine on) pole vaja muretseda, sest sealt ei tule piisavalt pappi! Sellist lohakust ma ei salli!

Teine suurem kana, mida ma sooviks kitkuda, on mutantide valik. Kui uudis „Esimese klassi" tulekust esmakordselt välja tuli, lootsin ma, et film keskendub koomiksitest tuntud Xavieri esimesele õpilastele. Tegelikult on „õigest" pundist olemas ainult Koletis (Nicholas Hoult). Teise koomiksisarja tähtsa tegelasena on olemas ka Mystique (Jennifer Lawrence, kes on filmi kõige meeldivam üllatus), kuid ülejäänud tegelased on igavalt teisejärgulised. Huvitavaks valikuks on Mardus (Caleb Jones), kelle supervõime seisneb kiljumises. Koomiksilehtedel see töötab, kuid filmis, kus ka heli kuulda on, on otsus Mardust kaasata kummaline.

Ma loodan, et mu virin ja ving ei ole liiga igav. Ma tahaks veel kiirelt peatuda viimasel probleemil, ehk möödapanek võimetega. Emma Frost (January Jones) võime on muutuda inimteemandiks, ehk ta on täiesti purunematu. Ometi suudab Erik tema TEEMANDI panna mõranema täiesti tavalise voodipuuga, mis tehtud ilmselt esimesest ettejuhtuvast metallist... Vigu on veel, kuid ei miskit nii närviajavat.

 „X-Mehed: Esimene klass" ei ole kehv film. Minusuguse nohiku jaoks oli ta närviajav ning mingit naudingut sellest ma ei saanud. Kui teie olete normaalsed, siis ma arvan, et ei tohiks olla eriti probleeme filmile kaasaelamisega. Mina lähen tagasi koju ja peidan end ehtsate koomiksite maailma.

3,5/5