Saund
31. august 2012, 09:59

ÜLEKUULATAV: Rita Ora, jätke meelde!

Minu seekordne väljavalitu on Rita Ora. Kosovo päritolu 21aastane Briti laululind on ühtlasi ka viimase aja üks huvitavamaid esiletõusjaid. Tema 24. augustil sündinud esikalbumit "ORA" võib pidada üllatavalt eksperimenteerivaks.

Muusikakaugele tavaeestlasele on uustulnuk tuttav eeskätt isevärki veebinupukese kaudu: "Lauljatar Rita Ora tunneb kemmergute ees suurt hirmu" (Elu24); "Piinlik olukord: lauljatar Rita Ora nabapluus keeldus koostööst" (Elu24); "Rita Orale meeldib One Directioni laulja Harry Styles" (Elu24); "Lauljatar Rita Ora teab, kuidas silma paista" (Buduaar). Eks kõmu olegi illustratsioon peavoolulainetes seilavale popmuusikule. Aga mitte ainult...

Tõenäoliselt paljude siinsetegi kuulajate kõrvu on kõditanud aasta algul koostöös DJ Freshiga avaldatud ülitempokas hittpala "Hot Right Now". Kõva küte, mis sütitab peokihu. Mingi ajutine ühehitiime? Mitte!

Korraga justkui eikusagilt end kuuldavaks teinud Rita Ora on tublisti vaeva näinud. Ta lõikab ainuüksi plusspunkte oma loometiimi arvelt, kelleks on tugev koorekiht: will.i.am, Ester Dean, Drake, Diplo, The-Dream, Kanye West, J. Cole, Chase & Status, Stargate jt. Räpimoguli Jay-Z plaadifirma Roc Nationi tiiva alt lendu lastud Rita tuleb kinni püüda ja lasta tal kõlada.

Seksikusele vaatamata võidab ta ka mitmekesisematest laulustruktuuridest, mida toestab superproduktsioon. Värske heliplaat "ORA" on sulam eripalgelistest, seejuures igati õnnestunud katsetustest. Tulemus: ühekülgsusest kaugel.

Kõrvu jäävad kindlasti "Roc' the Life", "How We Do (Party)", "Shine Ya Light" ja "Radioactive". Mõnes mõttes muidugi mugav kuulata, kuna näituseks (lisa)lood "Young, Single & Sexy" ja "Meet Ya" mekivad tuttavlikult (à la Beyoncé).

Võrdlusmoment peaks tõusvale tähele pigem hästi mõjuma. Kõrvutamine ei tähenda alati kopeerimissüüdistust. Rita püüdlikkus kumab läbi ennekõike ballaadis "Hello, Hi, Goodbye". Kergelt halekas ja hingepugev. Mesi nukrutseja kõrvadele.

Räpituus Tinie Tempah'ga kahasse vorbitud "R.I.P.", mis sisaldab endas ka Nneka' hulluksajavat lugu "Heartbeat", mõjub massiivselt ja pole üldse nõnda tühjasõnaline kui pealkirja järgi arvata võiks.

Igal juhul üllitis "ORA" (hoolimata sellest, et kolm singlit juba enamkuulamisele pandud) on värskendavalt mõjuv poprokkiv rütm-ja-bluus tarmukalt uusüritajalt.