Saund
27. november 2012, 11:30

"Girl on Fire" ehk Alicia Keys lööb lõkkele

Rütmjabluus-soulilik Alicia Keys laulab hinge seest ja lööb tunded leekima – on ta ju maha saanud viienda helikogumikuga "Girl on Fire". Üsna rabe kraam, möönan ma.

Ei, see pole vana tuntu kordamine. Jah, ootuspärasid helisid ja kombinatsioone kohtab taas. Siiski on siin sootuks peenekoelisemat mustrit märgata (võrreldes näiteks eelmise, 2009. aastal ilmunud plaadiga "The Element of Freedom"). Südamerahuga võin öelda: kindel kvaliteet, seep see on.

Mulle meeldib, et Alicia mõtleb alati ja eeskätt meloodiale, mis viib sind heljuma, rütmidele, mis raputavad su korpust, ja vokaalile, mis panevad su heldima. Jõulisele albumile on valitud erilise hoolega laulud ilmselgelt põhimõttel, et ainsatki kähkukat, kärmelt seeditavat lugu, poleks. Kõik on täpselt nii kui peab. Keskteemuusikast on asi kaugel, säärast energilis-hingelist biiti peab mõikama – ja totaalne nauding on garanteeritud!

Plaaditäie palade parimaks peetakse (ennatlikult) nimilugu "Girl on Fire", mille puhul on laenatud minevikult muusikaandi: trummipõhja 1980. aasta Billy Squieri loost "The Big Beat". Väärt leid ja taaskasutus. Stardijoonelt sööstab rajale ka väle räpineiu Nicki Minaj, kes küll 4 minuti ja 30 sekundi jooksul (küllalt hea pikkusega lugu) pigem sekundeerib, kuid viimaks saab ka tema võidušampanja duši all märjaks.

Mu isiklikuks meelislooks on aga trillerdav-rõhuv "New Day", esile tõstaks ka noid: "When It's All Over", "Listen to Your Heart", "Not Even the King", "Limitedless". Olgu mainitud, et nii mõnegi loo sünni juures on olnud säärased võlurkujud nagu Emeli Sandé, Bruno Mars, Frank Ocean, Babyface, Swizz Beatz, Malay, Salaam Remi jt. Tulemusrikas koostöö, mis muud.