Saund
14. jaanuar 2013, 12:45

PIDU PUHKEB: Maria Minerva alustab kodumaalt oma Euroopa turneed

25. jaanuaril esineb Telliskivi Loomelinnaku Mustas saalis ja F-hoones lo-fi popi printsessiks tituleeritud Maria Minerva. Lavale astuvad ka Mart Avi & Ajukaja koos Steve Vanoniga, et tähistada Mart Avi albumi "After Hours" peatset ilmumist. Lisaks on peo näol tegemist ka filmifestivali "DocPoint" klubiööga.

Hetkel New Yorgis resideeruv Maria Minerva on hiljutisest edust tulenevalt palju ringi reisinud ja esinenud erinevates maailma nurkades. Augustis tegi ta lühikese vahepeatuse Eestis, et esineda kodupublikule Kõue Heli vabas õhustikus. Nüüd on Maria taas siin, alustamas kodumaalt oma "Will Happiness Find Me?" albumiga seotud Euroopa turneed.

"Liigun udust välja, aga mitte liiga kiiresti," ütleb Maria oma uue plaadi iseloomustuseks. "Materjal on salvestatud talvel Lissabonis elades. See oli periood, mida võiks üldiselt iseloomustada sõnaga veider ja päikseline. Teise albumiga vist on lubatud ka veidi puusse panna, nii et võtsin endale vabaduse välja anda see üpris naljakas, psühhedeelne popp-plaat."

Maria Minerva on siinset päritolu artistidest välismaal viimasel ajal üks edukamatest. Lisaks kuulsatele netiväljaannetele nagu The Quietus ja Pitchfork Media, ülistavad teda ka tuntud muusikakriitikud, näiteks Simon Reynolds ja Tony Herington, kellest viimane on teatavasti ühe Euroopa tähtsaima muusikaajakirja The Wire peatoimetaja.

Simon Reynolds on öelnud (Eesti Ekspressis ilmunud Tõnis Kahu intervjuus) artisti kohta järgmist: "Maria Minerva on üks mu paari viimase aasta lemmikartiste. Maria muusika tuleb kusagilt sealt, kus seksapiil ja peomeeleolu kohtuvad indie-vaimus sissepööratuse, hapruse, neuroosiga. Tema muusika suhe tantsukultuuriga on rohkem nagu hägune mälestus klubiõhustikust – kui tantsupõrandale pöördutakse tagasi sisemises vaikuses, omaette, kodu privaatsuses ja üksinduses."

Enne Maria esinemist kavas proloog Mart Avi albumile "After Hours". Mart Avi (Badass Yuki, Stones & Holes), Ajukaja (Raul Saaremets) ja (elu) kunstnikust saksofonisti Steve Vanoni põlvkondade- ja stiilide ülene psühho-popp-waltz-house-funk-kava sisaldab nii noppeid isiklikust loomearsenalist, koostööna valminud materjali kui kuldaja souli ja mafioososaagade lairiba-fiilinguga kavereid.

"After Hours" ilmub plaadifirma Porridge Bullet/Pudrukuul alt, mille on loonud vennad Siim ning Madis Nestor koos Raul Saaremetsaga (Ajukaja). Nende kodulehel seisab plaadi kohta: "Mart Avil on eriline moodus hetke adresseerida. Tema esimese sooloalbumi pea ooperlik ähm juhib kuulaja läbi abstraktse funkmuusika ning pingeliste sümfooniate, mis on ergastatud tekno ja külma souli metalsete biitide ja kummitusliku noore häälega. Pärast üht halvavat momenti saabub järgmine ning mälestus neist püsib kui ulm ilusast ajast."

Enne ja pärast kontsertesinemisi rõõmustavad külalisi tantsumuusikaga Haigla DJ'd Ats Luik ja Kristopher Luigend.

Vahelduseks pealavale toimub peo raames F-Hoones "DocPoint Latenighter", mille käigus baar muutub filmilikuks vahelduvate meeleolude ja teemade generaatoriks, kus haruldaselt mitmekülgse muusikavaliku eest vastutavad Siim Nestor, Tencu, Kersten Kõrge, Tanel Paliale ja Aivar Tõnso.

Pilet enne südaööd 8, hiljem 10 eurot. Sisse pääseb Telliskivi tänava poolsest uksest.