Raamat

Kogu tõde sellest, miks said vabariigis lõpuks meepoti juurde endised konformistid ja karjeristid, mitte aatemehed või dissidendid (2)

LISA KOMMENTAAR

Imetegijad21. jaanuar 2013, 18:04
Nn laulev revolutsioon andis endistele karjeristidele tuule tiibadesse ja neist said süümevandeta esindajad (välismaal või kodus) või teadjad (professorid, nõunikud). Poliitika teeb imesid. Kuidas said asjamehed oma kohad, on aineks veel paljudele romaanidele, novellidele ja teab mis kirjanduspaladele. Omaaegsed aatemehed, kellest mõni oli ka päris asjalik vastupunnija okupatsioonile, jäid ise kõrvale, leidsid sisulised töökohad. Kohanejad proovisid, kui ei saanud läbi löödud, siis loobusid, leidsid mingid muud peenemad kohad, teine osa kohanejaid säi ootamatult rikkaks. Kuidas rikkaks ikkagi saadi, on jälle omaette lugude allikas. Mutt ei tundu õnneks sellega tegelevat, millega temaealistest kirjameestest paar teist selli, see on eneseülistamise või salatsemisega. Mutt katsub ilmselt kaunis kainelt vaadata, mis see kõik oli.
üks üleminekuaja kunstnikest16. jaanuar 2013, 12:18
Väga terane kirjanduskommentaar autorilt: just intelligentsi sotsiaalse staatuse allakäigu ja hääbumise ning vintskete punaste uues elus kohanemise äratabamise mõttes.
Lisaks aga omalt poolt (natuke Eesti kunstimaailma ja Kunstiakadeemia olustikku tundvana), et tegelane Manglus = ca 90% kadunud kunstnik-rektor Ando Keskküla. Mingites episoodilistes tegelastes on prof. Linnap ja prof. Kelomees ka üsna üks-üheselt äratuntavad.
Väga lõbustav lugeda ka selles mõttes.