Raamat
28. veebruar 2013, 09:59

Miks haihtub galliumist lusikas ja Gozillat peab tapma kaadmiumist raketiga

Sam Kean, „Haihtuv lusikas", tõlkinud Toomas Silk, Imeline teadus (Äripäev).
Taaskord on Imelise Teaduse raamatukokku ilmunud suurepärane teos. Nüüd keemia vallast. Perioodilisuse tabel, mis kooliajal tekitas oma keerukusega esmalt õudu, kuid on tegelikult küllalt lihtne ja loogiline (kui õpetaja suutis selle lihtsuse ja loogilisuse sulle selgeks teha).

Olgu alustuseks öeldud, et iga ärgas keemiaõpetaja peaks antud raamatu lugemise tegema õpilastele kohustuslikuks. Tegu pole kaugeltki tüütu keemiaõpikulaadse lektüüriga, kuid samas jätab ajukurdude vahele nii mõnegi tarkusemolekuli: saavad selgeks keemiliste elementide nimed või jäävad meelde ainete mõned omadused või jagavad ära keemiliste reaktsioonide põhjuse. Või mida iganes. Rumalamaks raamat kindlasti lugejat ei tee.

Geniaalsus peitub tegelikult lihtsuses. Pole keeruline arvata, et keemilises ja keemikute maailmas on toimunud ja toimub molekulide kaupa põnevat, millest tavainimene pole kuulnudki. Tuleb lihtsalt kogu see põnev kokku koguda ja raamatusse köita. Lihtne. Ja geniaalne.

Raamatu ametlikus tutvustuses on elegantselt selgitatud, mis kaante vahel peitub:

„Perioodilisuse tabel on hindamatu aardelaegas täis lugusid kirest, seiklustest, reetmisest ja sundmõtetest. Kaasakiskuvad lood ja hämmastavad faktid süsiniku, neooni, räni ja kulla kohta jutustavad lugusid elementidest ja nende rollist inimkonna ajaloos, rahanduses, mütoloogias, sõdades, kunstis, mürgitamistes ja (sageli) hullumeelsete teadlaste elus."

Igal keemilisel elemendil on jutustada oma lugu. Ja ongi. Ning neid lugusid on ses raamatus kümneid ja kümneid.

* Kuidas on ruteenium seotud teise maailmasõja lõpuga;

* Kuidas on liitium seotud Pulitzeri preemiaga;

* Miks muudab hõbeda manustamise inimese siniseks;

* Miks põhjustas tantaal miljonite inimeste surma;

* Miks jaapanlased tapsid Godzilla kaadmiumist rakettidega;

* Miks on üks sool tervisele kasulik, teine mitte;

* Miks põhjustas telluur ajaloo veidrama kullapalaviku, kus lammutati isegi elamuid.

Sääraseid põnevaid noppeid raamatust võib kirja panna veel ja veel, aga milleks. Palju lihtsam on raamat kätte võtta ja läbi lugeda.

Ah jaa... Pealkirjast. Haihtuv lusikas on keemikute praktiline nali. Nimelt valmistatakse galliumist - alumiiniumit meenutavast metallist - lusikas ja antakse see semule tee segamiseks. Lusikas haihtub tee sees sel lihtsal põhjusel, et galliumi sulamistemperatuur on 29,8 kraadi Celsiust.