Saund
21. märts 2013, 11:54

TEEME TUTVUST: The Princes – hea tuju printsid Tallinnast

Kevadisel neljapäeval vastab meie muusikablogi ankeedile Tallinnast pärit bänd The Princes, mille liikmed selgitavad, kuidas bänd kokku pandi, millest nad mõtlevad ning mis neid inspireerib.

Keda alloleva ankeedi vastused meeldivad ja muusika kaasa õõtsuma paneb, saab The Princes'i kuulata juba täna õhtul kohvikus Sinilind – hea tuju on garanteeritud!

Ja siit tuleb ankeet:

Kes te olete ja kust tulete?

Edward: Me oleme The Princes, tuleme Tallinnast. Lisaks minule on bändis veel trummar Jaagup Tormis, bassist Valdur Viiklepp ja kitarrist Taavi Paomets.

Mida tähendab teie bändinimi The Princes/Miks valisite just sellise nime?

Edward: See on väga hea küsimus!!! Bändi nimeidee pärineb ammusest ajast. Aastal 2008 tahtis Jaagup minuga koos bändi hakata tegema, pakkudes välja, et võiks coverdada Dream Theater'it, looks oli "As I am".

Jaagup õppis sel hetkel Otsa koolis, kus kaasas ettevõtmisesse ka kaks andekat koolikaaslast. Saimegi siis neljakesi kokku ja tegime oma esimese proovi. Sealt tekkis minul ka see esmane õhin ja vau-efekt bändi teha. Hakkasin genereerima bändile nimesid välja, mis oleks lahedad, veidi äkki grandioossed ja kuninglikud, kasutasin sõpra nimega Google. Otsisin ja mõtlesin ja kuidagi tuli esimesena enda nimi Edward. "Mhm... Prints? Ok, mis edasi?!" Panin ka teiste nimed otsingusse. Prints Jacob on Idamaadest. Kitarristi ja bassisti nimed olid Raimondid ja leidisin prints Raymondi. Ja nii tuligi THE PRINCES, ehk reaalselt on selliste nimedega printsid eksisteerinud.

Mina panin selle kõik muusika ja bändi võtmesse. See oli tollel hetkel ainult idee, teised ei teadnud sellest midagi. Sel hetkel jäi kahjuks see bändi tegemine sinnapaika. Aastal 2009 võtsin Jaagupiga uuesti ühendust, et mis ta arvab paarist looideest, seletasin, miks selline nimi, kust idee jne. Kuigi praegu bändiliikmed on teised, otsustasime, et The Princes jääb. See on tugev nimi!

Avalikkuse ette tulime ametlikult 2011. aastal.

Kuidas iseloomustaksite oma muusikat?

Edward: Tunded, hingestatus, ambitisoonid, väljakutsuv, edev, suurejooneline!

Millal oli teie esimene kokkupuude muusikaga ning mis oli esimene lugu, mille kirjutasite?

Jaagup: Esimene kokkupuude muusikaga oli ilmselt mõned päevad pärast sündi, aga mis puutub muusika tegemisse, siis alustasin klavessiini õpingutega vist viieaastaselt, aga see pill jättis suhteliselt külmaks ning aasta pärast vahetasin selle klaveri vastu, mida sai õpitud kuus aastat, aga see pill ei pakkunud ka piisavalt huvi ning 12-aastaselt võtsin kätte pulgad, millele järgnes 13-aastaselt esimene bänd (Recycle Bin), kus alustasin suuremat müra tegemist ja kolistamist.

Seega pean oma esimeseks kokkupuuteks muusikaga Recycle Bin-i, mis oli aastal 1999. Esimesed looideed tekkisid paar- kolm aastat hiljem, aga need ilmavalgust ei näinud, kuna meil oli bändis väga palju andekam muusika kirjutaja Jaan Varts ning leidsin, et tema kirjutatud muusikat on huvitavam õppida, mängida ning selle käigus areneda. Praegu on ka üks lugu pooleli, mille kavatsen ära teha, aga sellega ei kiirusta – see on juba kuskil neli aastat mu peas vaikselt arenenud. Jätan suurema muusika kirjutamise inimestele, kes sellel alal produktiivsemad ehk praegusel hetkel on selleks Edward.

Edward: See on jah personaalne küsimus, me võime lahti mõtestada ju, et me oleme sünnist saati muusikaga koos, sest ümberringi on palju muusikat. Mis puudutab õpinguid, siis mina polegi midagi õppinud, olen saanud klassikalist hääleseadet ja thats's all!! Kõik on ise õpitud. Ma olen hea õppija ja kuulaja, kui vaja. Heliloomise puhul on lihtsalt fantaasia!

Esimene reaalne The Princese demo oli " Fly away far away" – seda esitame hetkel live's!

Mis inspireerib The Princes't?

Jaagup: Kõik hea ja omapärane muusika. Kuna The Princes ei piiritle oma muusikastiili, siis inpiratsiooni saab ammutada väga laialt muusikapõllult.

Edward: Kõik ümbritsev, see ei pea isegi muusika olema!!



Kes on teie eeskujud?

Jaagup: Neid on olnud palju, aga nimetan mõned – alustan vanematest ja liigun ajas edasi: The Beatles, Led Zeppelin, Rolling Stones, Genesis, Pantera, Metallica, Hajis Kitchen, Dream Theater, Tool, Textures jne.

Edward: Tõesti neid on väga palju. Ma liiguks kah vanimatest uutematesse. Enamus kattub Jaagupi omaga, mõningad, mis pole märgitud, lisan juurde. Näiteks Farinelli, Ludwig van Beethoven, Tšaikovski, Igor Stravinsky, George Gershwin, Muddy Waters, Edith Piaf, Frank Sinatra, David Bowie, Amanda Lear, Queen, Elton John, George Michael, Guns N'Roses, neid on tõesti palju palju.

Milleta The Princes elada ei saa?

Jaagup: Inspiratsioonita, hea sarkastilise huumorita, ühtekuuluvustundeta.

Edward: Ühtekuuluvustunne peab olema. Minu jaoks on see kui perekond. Me kakleme, me armastame üksteist.Me oleme ikkagist ju isiksused omaette. Aga tuleviku nimel peavad sihid kattuma! Nii toimib bänd kõige paremini!

The Princes'i lugu valiti R2 nädala demoks – milliseid tundeid see teis tekitas?

Jaagup: Väga ei näinud sellist varianti, kus see lugu oleks tähelepanuta jäetud – elementaarne!:)

Edward: See on hea tunne, kui sinu teost hinnatakse!

Olete välja andnud neljaloolise EP, millal võime oodata täispikka albumit?

Jaagup: Kui saame paar kriitilist faktorit paika loksutada, mis annavad meile tõuke, et see ratas käima lükata. Kõik korralikud plaadi teostused jäävad loomulikult alati ka mingil määral raha taha kinni. Kui kellelgi on raha välja käia, siis teeme ära, kohe! :)

Edward: Igal asjal on oma aeg, nii nagu Jaagup mainis. Mõningad asjad peavad lihtsalt paika loksuma. Muidugi kui on olemas, jah, meeletu sponsor, kes näeks potentsiaali asjas ja usub The Princes'i tulevikku, siis hakkaks kohe pihta.

Millist muusikat The Princes'i liikmed vabal ajal kuulavad?

Jaagup: Sai juba eeskujude küsimuse juures mõned ära märgitud, aga eks kuulame palju erinevat muusikat – silmaringi on vaja avardada ka erinevates stiiližanrites.

Edward: Sellist, mis tekitab emotsioone.

Millega tegelete vabal ajal?

Jaagup: Nii vähe kui seda vaba aega kõikide bändide kõrvalt jääb, siis teen ka natuke tööd, või siis seda lauset saab ka teistpidi üles ehitada. Loomulikult jääb natuke aega ka sõpradele, perele ning trennile. Üldiselt oleks vahel tore ka mittemidagi teha, sellest tunnen vahel puudust. Maale ka vahel tore minna ja natuke füüsilist tööd teha ning ajule puhkust anda.

Edward: Nii palju või õigemini vähe kui seda aega on, siis ikka kodu, pere, sõbrad, muud hobid!

***

Suure rahvahulga ees esinemine on ... Jaagup: ääretult tore, aga alati pole kvantiteet oluline, vaid kvaliteet ;)

Lavale minnes mõtleme ... Jaagup: kas lülitasin kodus pliidi välja :). Ei mõtle, tegelikult keskendume ja üritame ühtset meeleolu ja mõnusat tunnet saavutada, et inimesed saaks ka osa sellest heast tundest. Edward: Positiivselt! Üks kõigi, kõik ühe eest!

Läbimurdmisest välismaale arvame ... Jaagup: arvamised jätaks poliitikutele. Erinevalt arvajatest oleks vaja ise tegutseda ja vaeva näha. Kui väga veab ning keegi pakub võimaluse, siis tuleb sellest kinni haarata. Edward: Reaalne!!

Üksi olles unistame ... Jaagup: et Edward väiksem oleks – saaks teda rohkem kiusata :)

Arvame, et Eestis võiks olla ... Jaagup: rohkem mõtlevaid inimesi, kes siia ka tahaks jääda ning oma rahvust säilitada.

Kõige rohkem meeldib meile ... Jaagup: süüa! Edward: ... ja kvaliteetselt koos aega veeta.

Oma fännidele soovime ... Jaagup: Jätku ja jaksu! :) Edward: Kallid lojaalsed fännid! Te olete meil ühed suurimad motivaatorid! Cheers!!

Kes soovib olla bändi tegemistega kursis, saab jälgida neid Facebookis SIIN, SoundCoud'is SIIN ja YouTube'is SIIN. 

*** 

The Princes astub üles juba täna õhtul kohvikus Sinilind kell 21.30. Koos nendega esinevad veel Epoche ning I Wear*Experiment.

Epoche laulja Kai Anni ütleb, et kõik muusikagurmaanid, kes peavad lugu uuest ja huvitavast kodumaisest loomingust peaksid kindlasti täna Sinilindu kohale tulema, sest "mine tea, millal jälle saab sellist mitmekülgset värsket muusikat ühel kontserdil kuulda".