Saund
25. aprill 2013, 14:36

TÕELINE POMM: DJ Friction maandub Privé laval (1)

25. aprill on rahvakalendris ussikuningapäevana tuntud, tänapäevaks on aga rahvakalender unustusse vajunud ja selle on asendanud peokalender, mis on paksult pühasid täis. Nüüdsest tuntakse 25. aprilli kui kuninga taassaabumist. Nimelt üks suuremaid DJsid elektroonilise muusika maastikul on üle väga pika aja taas Eestis ning astub üles Tallinna ühes popimas klubis Privé.

DJ Friction on väga mitme tahuga mees – Shogun Audio (maailma ühe suurima trummi ja bassi plaadifirma) boss, BBC Radio1 saatejuht, üks hinnatumaid DJsid terves maailmas ning otseloomulikult ka imeline produtsent, kelle puhul kehtib lause: kvaliteet kvantiteedi üle.

DJ Friction on trummi ja bassi maailmas erakordne tegelane, kuna erinevalt kõikidest teistest artistidest selle žanri tipust ei ole ta pääsenud legendi staatusesse mitte läbi oma produtsendi annetele, vaid just DJ skill'idele. Enne kui Friction (kodaniku nimega Ed Keeley) sattus produtseerimise juurde, oli ta Inglismaa üks andekamaid DJsid ning edukamaid promootoreid, viies läbi oma kodulinna Brightoni suurimaid elektroonilise muusika pidusid. Tema kolme, kohati ka nelja mängija DJ set'id on vapustanud kogu maailma, alates Inglismaast lõpetades Hawaiiga – ta on mänginud pea igal maal, kus korraldatakse suuremaid dnb-pidusid. Lisaks sellele pole ühtegi alternatiivse muusika festivali, kus DJ Friction oleks puudunud.

Produtseerimise juurde tõi Edi tema sõber ning praeguse hetke äripartner K-Tee, kellega koos on antud välja nii mõnigi dnb-anthem staatusesse kuuluv lugu (näiteks Hospitali plaadifirma alt ilmunud "Fired Up", mis on läbi aegade kuulunud pea kõikide tippude DJ set'idesse. Viimastel aastatel on aga Friction ka koostööd asunud tegema teiste artistidega ning valminud on singel "Kingpin", kus kaasa tegemas bassimuusika absoluutne tipp Skream ning MCdena tuntust kogunud Riko Dan, Screwfizzer ning P Money (kes antud hetkel on Inglismaa üks nõutumaid MCsid). Lisaks sellele on veel Frictioni käe läbi valminud Camo&Krookediga koostöös "Stand Up" ning Frictioni soolotöö tulemusena "Someone" ning "Led Astray".

Kuid nagu öeldakse, kes rohkem tegutseb, see ka rohkem jõuab. Lisaks DJ- ja produtsendikarjäärile on Ed Keeley ka BBC Radio1 saatejuht, mis Inglismaa DJde hulgas on üks magusamaid raadiojaamu, kus omada enda saadet. Täna imekspandavale selektsioonile on Friction ka väljastanud suure hulga mix-CDsid, millest isegi üks on figureerinud Inglismaa TOP 40 edetabelis mõnda aega.

Kui arvate, et DJ- ja saatejuhi- ning produtsendikarjäär on juba piisav hulk, millega tegeleda – et rohkem nagu ei jõuakski –, siis te eksite. DJ Friction ning K-Tee on ka koos loonud trummi ja bassi maailma ühe suurima plaadifirma – Shogun Audio, mille alla kuuluvad näiteks Alix Perez, Spor, Jonny L, Break, Marcus Intalex, SpectraSoul, Noisia, Klute, Icicle, Spirit, Rockwell ning paljud teised suured nimed. Ning imekspandavalt Frictionile tundus ühe plaadifirma juhtimine liiga lihtne ning lõi sinna kõrvale ka SGN:Ltd nimelise plaadifirma. Mõlemad plaadifirmad on legendaarsed dnb-maastikul.

Friction on eesti mõistes hunt Kriimsilm ehk siis DJ Friction ning tema seitse ametit.

Lisaks dnb-kuningale on toetamas teda nii mikrofonil kui ka enne seda plaadimängijate tagant Formationi boss DJ/MC SS, keda oleme näinud Jus’ Fine pidudel juba päris mõnda aega, ning kui aus olla siis ei ole kunagi igav teda kuulata/vaadata, sest SSi plaadikohver on põhjatu.

Eesti poole pealt toetamas hea muusika ikoon ning suursaadik terves maailmas Raul Saaremets, kes on seotud nii erinevate muusikaliste projektidega, tal on oma plaadifirma ning puhtjuhuslikult veab ka Raadio 2 eetris saadet "Tramm ja Buss".

Lisaks kuldsele kolmikule on veel lavalaudu trampimas residendid, Superskankersi poisid, kellel on lähikuudel avaldumas singel. Kuuldavasti töötavad nad ka päris mitme muusikavideo kallal. Kuid nagu "Teleturu" eetris ikka kuulda on: "See pole veel kõik – boonuseks anname kaasa ka veel DJ Coley!" Eriti eriliseks teeb selle sündmuse see, et Coley on hoidnud madalat profiili viimasel ajal ning kogunud kõik suuremad hitid kokku, sest kui mängida Frictioni, SSi, Raul Saaremetsa ning Superskankersi kõrval, siis poolkõvatada pole mõtet – tuleb teha nii nagu tehakse pokkeris: ALL IN!"

●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
Peo ajakava:

► 23.00 – 23.45 | Superskankers (EST)

► 23.45 – 00.30 | DJ Coley (EST)

► 00.30 – 01.15 | Raul Saaremets (R2/"Tramm ja Buss")

► 01.15 – 01.45 | DJ SS (UK)

► 01.45 – 03.30 | Friction (UK)

► 03.30 – 05.00 | Superskankers (EST)

●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●

Rohkem infot peo kohta kae SIIT!