Blogid
15. august 2013, 22:05

Kuidas ööpimedas mõrvati riigikogu liige (5)

Abja rong oli laupäeval, 16. augustil 1924 kell 21.44 kohale jõudnud. Sellest astus maha riigikogu saadik Jaak Nanilson, ajas kohalike elanikega oma pool tundi juttu ja hakkas siis koos abikaasaga kodu poole astuma - tal oli asunikutalu Abja mõisas.

Laseme edasi rääkida Rahvalehel: «Umbes kella 11 ajal õhtul pimedas kargas võsastikust tundmata mees välja ja laskis Nanilsoni peale kolm revolvri pauku, mille peale Nanilson surnult maha langes. Pimeduses ei läinud Nanilsoni naisel korda kurjategija nägu näha. Kui Nanilson juba maas lamas, laskis kurjategija tema pihta veel mõned paugud. Politsei poolt piirati sündmusekoht ümber ja otsiti läbi, kuid kurjategijat kätte ei saadud. Samuti jäi tagajärjetuks ka esialgne otsimine politseikoertega.

Nanilsoni tapmine on kommunistide terrori algus,» võtab Rahvaleht kokku. Mees oli nimelt koos kahe kaaslasega riigikogus kommunistide seast lahkunud sotsialistide leeri ja seetõttu sõimati teda Juudaks. Kommunistide lehtedes kirjutati, et kindlasti leidub klassiteadlik tööline, kes äraandmise eest kätte maksab. Kohus viie arvatava mõrtsukatöö osalise üle 1926. aastal lõppes süüdistuse hülgamisega. Tänapäeval on arvatud, et tapjaks oli Venemaalt saadetud Mars - tapjaagent, kes hiljem mõrvas ka kindralmajor Johan Unti. Kuid temagi lasti omal ajal süüdistust esitamata vabaks.