6. septembril kuulutati Tartus teatrifestivalil Draama 2013 välja Eesti Teatri Agentuuri näidendivõistluse võitjad. Peapreemia sai Toomas Suuman näidendi eest "Viimase öö õigus".Foto: Aldo Luud
Film
6. september 2013, 19:17

Näidendivõistluse võitis Toomas Suumani "Viimase öö õigus"

Eesti Teatri Agentuuri 2013. aasta näidendivõistluse võidutööks kuulutati täna Rakvere teatri näitleja Toomas Suumani näidend „Viimase öö õigus".

Peapreemia pälvinud „Viimase öö õigus" on Suumani kirglik ja painav ajalooline fiktsioon, mis paneb identiteeti otsima ühiselt 20. sajandisse kasvanud Eesti mõisahärra, suurtaluniku ja mõisavalitseja järeltulijad. Autori sõnul pole kirjeldatud lugu tegelikkuses kunagi aset leidnud.

Võistluse teise koha haaras nii Eestis kui väljaspool tuntud ning tunnustatud stsenarist, tõlkija ja näitekirjanik Martin Algus, keda võib nimetada Eesti enim premeeritud näitekirjanikuks. Tema uus tekst „Väävelmagnooliad" kisub oma napi ja poeetilise dialoogiga vastuvõtja halastamatult sügavale naispeategelase reaalsusesse.

Võistluse kolmandat kohta jagasid kolm teksti: Ott Aardami minimalistlik „Jää", Viktor Kingsepa reaalsuse ja sürreaalsuse piiril mängiv „Minu tänav" ja Andra Teede lähiajalooline „Estoplast".

Žürii esimees Jan Kaus pidas märgiliseks seda, et kõigil viiel auhinnatud autoril on konkreetne, tihe seos teatriga - nad mõistavad ehk lennult selle žanriga kaasnevaid võimalusi ja piiranguid. „Näidend ei seisa ainult dialoogil!" kinnitas ta.

Žüriisse kuulusid veel Andrus Laansalu, Mari-Liis Lill, Ene Paaver, Jukka-Pekka Pajunen, Marius Peterson ja Anne Türnpu.